AcasăSOCIALE oficial. Testele rapide înlocuiesc testele PCR, dar în spitale nu au...

E oficial. Testele rapide înlocuiesc testele PCR, dar în spitale nu au ajuns

Testarea populației, împiedicată de autorități

Bugetul Sănătății ar putea fi degrevat de o cheltuială extrem de importantă după oficializarea testelor rapide pentru depistarea Covid-19, care vor înlocui, în marea majoritate a cazurilor, testele PCR. Din păcate însă, cele 3 milioane de teste rapide, anunțate în noiembrie de Tătaru, nu au fost nici acum achiziționate.

Încă din luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a recomandat utilizarea testelor rapide antigen. Pentru a achiziționa direct teste rapide de depistare a unui antigen și pentru a le livra statelor membre, Comisia a mobilizat 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. România, ca de obicei, a reacționat lent, astfel că abia la jumătatea lunii noiembrie fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că va achiziționa 3 milioane de teste rapide, ale căror costuri sunt de de cel puțin de 10 ori mai mici decât cele pentru testarea PCR. În 17 decembrie 2020, Raed Arafat declara triumfător că va începe distribuirea primelor 300.000 de teste rapide în spitale, urmând ca celelalte să sosească treptat. Până acum însă, nicio veste despre celelalte 2,7 milioane. Mai mult, secretarul de stat Raed Arafat a spulberat speranța românilor, anunțând că prețioasele teste nu vor fi folosite pentru asimptomatici, întorcându-se din nou în același cerc vicios. Culmea este că omologarea europeană a testelor rapide, care sunt ieftine și accesibile și care nu necesită personal calificat în microbiologie sau genetică, nu a reușit să crească numărul testărilor în România. Dimpotrivă, țara noastră testează din ce în ce mai puțin, autoritățile manifestând, astfel, o nepăsare criminală față de gestionarea pandemiei. Totodată, deși autorizate în Europa, testele rapide au fost scoase din farmacii, obligând, astfel, populația, să plătească 450 de lei pentru un test PCR, în loc de 45 de lei pentru un test rapid antigen, și reducând, astfel, numărul testărilor la cerere.

Raportări pe teste rapide

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a modificat două ordine pentru a oficializa testele rapide, iar spitalele și unitățile sanitare publice și private vor trebui să raporteze și rezultatele pozitive ale testelor rapide antigen. Astfel, pentru identificarea pacienților cu Covid-19, la nivelul unităților sanitare, unităților de asistență medico-socială și al unor unități închise, diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică prin recoltarea exsudatului nazofaringian și/sau orofaringian pentru detecție, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare sau prin utilizarea testelor antigenice rapide. Pacienții cu rezultat negativ la testul antigenic rapid și care prezintă simptome sugestive pentru infecția cu SARS-CoV-2 conform definiției de caz vor fi retestați prin metoda RT-PCR. Aceștia vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. ”Pentru toate probele recoltate (la cerere sau conform metodologiei), laboratoarele vor introduce toate datele din formular, precum și rezultatele testelor antigenice rapide după fiecare tranșă de lucru în aplicația informatică Corona Forms, potrivit procedurii tehnice elaborate de STS, în maximum 24 de ore de la primirea probei la laborator. Unitățile care efectuează teste rapide antigenice, spitale, cabinete medicale, centre rezidențiale, unități închise (de exemplu, penitenciare) raportează la direcția de sănătate publică în teritoriul căreia funcționează toate datele în ziua testării. Direcțiile de sănătate publică încarcă rezultatele testelor rapide în aplicația informatică Corona Forms, potrivit procedurii tehnice elaborate de STS, până la ora 9,00 a zilei următoare primirii datelor de la unitățile care realizează testarea”, se arată în ordinul ministrului Sănătății.

Testele rapide, doar pe on-line

Deși rezultatul unui test rapid este validat oficial, clinicile private nu s-au grăbit să-l achiziționeze. Astfel, singura posibilitate de a avea acces la un test rapid este cumpărarea acestuia prin intermediul firmelor care vând on-line astfel de produse. În foarte puține locuri se mai fac totuși astfel de teste, costurile fiind între 125 și 150 de lei. Problema este că validarea testelor se face doar după efectuarea lor de către personal medical autorizat, ajungându-se, în final, la aceleași piedici puse de autorități, care nu fac decât să împiedice testarea populației.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger