AcasăSOCIALE oficial: CREŞTE vârsta de pensionare în România! Marius Budăi CUTREMURĂ piaţa...

E oficial: CREŞTE vârsta de pensionare în România! Marius Budăi CUTREMURĂ piaţa muncii. Cine va lucra până la adânci bătrâneţi

pensii

Ministrul Muncii a anunțat, luni, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.

Astfel, se doreşte atingerea unei egalităţi între bărbaţi şi femei.

Femeile vor munci cu 2 ani în plus

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, însă există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici.

Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani.

Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea dn sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

Pensiile speciale nu vor scădea

Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.

Pensiile militare sunt şi ele supuse reformelor.

„Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă, nu vor mai fi alese anumite perioade de contribuţie.

Creşterea treptată a vechimii necesară în specialitate. Eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale (magistraţi şi funcţionari publici parlamentari).

Pensiile militare sunt şi ele supuse reformelor. Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea„, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.

author avatar
Andrei Ștefan