AcasăSOCIALE jale! Sistemul energetic din România a devenit dependent de condițiile meteo

E jale! Sistemul energetic din România a devenit dependent de condițiile meteo

Dacă nu plouă și nu bate vântul, România importă energie

Odată cu ieșirea din sistem a unui reactor de la Cernavodă, care producea 700 MW energie, România a devenit importator net de energie, deși am intrat în sezonul cald și economia nu funcționează. Specialiștii susțin că închiderea capacităților de producție a făcut ca sistemul energetic național să devină total dependent de condițiile meteo.

Programată luna aceasta tocmai pentru că a venit sezonul cald, revizia anuală a reactorului 1 de la Cernavodă a dus la importuri de energie pentru acoperirea dezechilibrului. Importurile de energie sunt absolut nefirești în această perioadă, luând în calcul reducerea producției termo și, mai ales, pe fondul scăderii șocante a consumului, care arată oprirea economiei. Specialiștii din sector spun că România a ajuns total dependentă de condițiile meteo, care favorizează sau defavorizează hidro și eolienele.

”Se cunoaște ieșirea din sistem a 700 de MW, chiar dacă intrăm în sezonul cald. Dacă nu bate vântul, să producă eolienele, importăm energie. Cărbunele poate crește până la 1.200 de MW, pentru că au închis termocentralele. În iarnă am importat și 2.500 de MW pe zi, în perioadele de frig. Și acum, dacă nu plouă, ca să meargă Hidroelectrica la capacitate maximă, o să ajungem să importăm foarte mult și la vară. Iar la producția de energie din lacuri nu se poate merge la această capacitate mai mult de o săptămână, că scad lacurile. Noi, la ora actuală, suntem dependenți de vreme. Dacă nu plouă și dacă nu bate vântul nu avem energie și va trebui să creștem importurile enorm de mult. Până acum energia hidro și cea eoliană era un plus pentru sistemul energetic național, acum depindem de ele”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Fără capacități pe cărbune nu rezistăm

Sindicaliștii din sectorul energetic continuă să avertizeze că, fără capacități de producție pe cărbune, economia nu va rezista, iar creșterea uriașă a prețurilor la gaze și energie nu va putea fi stopată. Pe de altă parte, Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, susține că o greșeală a Ministerului Energiei a fost că nu a negociat la UE standardele europene pentru un sistem neintegrat, cum este cel din România. ”Noi am liberalizat piața energiei electrice și am practicat standardele europene, dar Ministerul Energiei nu a negociat pe faptul că nu avem un sistem integrat, cum au toate celelalte țări europene, adică aceeași companie să producă și energie pe cărbune, și eoliană, și hidro. În Europa se face un preț mediu la toate acestea, iar apoi regula este să se vândă la prețul maximal. La noi, energia produsă pe cărbune, din cauza certificatelor verzi, este cea mai scumpă, iar prețul la eolian, la fotovoltaicele, la hidro, nucleară, este cel de la cărbune, adică prețul maximal, conform regulilor europene”, ne-a precizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Piață speculativă

Conducerea Cartel Alfa mai semnalează existența unei anomalii legislative care a dus la crearea unei piețe speculative, care permite firmelor să participe la licitații pentru cumpărarea de energie fără să pună niciun gaj, fără să-și asume nicio răspundere. ”Acum s-a licitat energie pentru ianuarie 2024 și prețul oferit de o firmă cu doi angajați era de 1.200 de lei Mw, în condițiile în care prețul pe piață este acum 700 de lei.  Firma a urmărit să ia o cantitate cât mai mare pentru ca apoi să-i oblige pe ceilalți să cumpere de la ea. Dar, dacă la 1 decembrie 2023, firma constată că nu are cui să vândă cu prețul respectiv, face o renunțare, obligând producătorul să vândă pe PZU, unde este foarte scump. Iar furnizorul nu plătește nicio penalitate. Practic, mecanismul de piață este speculativ la noi. Ministerul Energiei și ANRE-ul își pasează această problemă unul altuia. Acest lucru trebuia reglementat prin reguli clare, că nu lași piața așa, de capul ei”, a mai afirmat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.637 afisari

5 COMENTARII

  1. Printre primele lucruri făcute la schimbarea de decor din decembrie 1989 a fost scoaterea pedepsei cu moartea; știau cel puțin de pe atunci ce urmează să facă.
    Precum ieri plan-demia, azi războiul, căderea cortinei de fier a fost plănuită de toate părțile cu mult înainte.
    Nu a fost nici revoluție nici lovitură de stat dacă aceiași au condus lumea și atunci.

    • Când era Dian Popescu senator era foarte bine… avea toată lumea bani ….. puteai sa trăiești … au venit ăștia au distrus tot … cât pe ce își revenise țara … era totul ok .. acuma sunteți vai de voi romani … nu mai Spune-ți ca sa ieșiți in strada ca nu mai are cine .. toți sunt plecați la munca in străinătate …. Restul care au rămas sunt bine si de aceea nu iasă din casa …. In rest toate cele bune va doresc :))

  2. Sa dea drumul pe carbune cum fac nemtii , polonezii si toti ca nu mai sta nimeni in paradigma green deal o cacialma care trebuia sa inceaopa incet si paralel cu ceea ce era activ!!!

  3. JALE IN ROMANIA NU-I DE IERI !, DISTRUGEREA SISTEMATICA A ROMANIEI A INCEPUT IN DECEMBRIE 89 SI CONTINUA SI AZI .
    MENTENANTA -REVIZIA LA REACTOARELE DE LA CERNAVODA NU-S NISTE CHESTII INTAMPLATOARE ,ELE SUNT TRECUTE IN LICENTA IN MANUALUL DE EXPLOATARE DIN MOMENTUL ZERO AL PUNERII IN FUNCTIUNE.
    PROGRAMARE ACESTOR REVIZII SE CUNOASTE CU CEL PUTIN UN AN INAINTE !,REACTIILE TAMIPITE ALE CELOR DIN MINISTERUL ENERGIEI DOVEDESC INCOMPETENTA IRESPOSABILTATE ,IAR MOTIVATIILE SUNT RIDICOLE .
    ACESTE NULITATI PROVOACA DOAR PAGUBE TARII ,IAR MENTINEREA ACESTEI STARI DE INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATE APARTIN LUI JOHANIS SI PRIMULUI MINISTRU.
    SUSTINEREA POLITICA A UNOR INCOMPETENTI ,A UNOR HAHALERE IN FUNCTII CHEIE N-ARE NICI O ACOPERIRE CAND ESTE O PROBLEMA DE SIGURANTA NATIONALA .
    PROBLEMA ENERGETICA A DEVENIT O PROBLEMA DE MAXIMA URGENTA PENTRU CSAT !,CE SE VREA ?,PANA UNDE AVETI DE GAND SA MERGETI VOI CEI CARE VA JUCATI CU SOARTA ROMANIEI ,VOI ACEI CARE AZI PRIVITI CU NEPASARE NENOROCIREA DIN ROMANIA OAMENII CUI SUNTETI ?.POT SUPORTA ROMANII INFLATII DE 15% SI CRESTERI DE 30-50% LA ALIMENTE ?,POT SUPORTA ROMANII CRESTERI DE PRET DE 80-!00% LA GAZE SI ENERGIE ?. ATI INGROPAT ORCE INDUSTRIE IN ROMANIA ,ATI PUS LA PAMANT AGRICULTURA ,NU SE FABRICA 1kg DE INGRASAMINT !,VOI TRAITI PE LUNA !.
    TERMINATI CU POVESTILE EOLIENELOR SAU FOTOVOLTAICELOR NU ASTEA SCOT ROMANIA DIN GROAPA IN CARE ESTE.
    DE CEAUSESCU RADEATI CA ERA CISMAR !, VOI SUNTETI O TURMA DE RUMEGATOARE LA POARTA CELOR CARE V-AU PUS PE SCAUNE PESTE NIVELUL VOSTRU DE PERCEPTIE.

  4. Nu mai dormitati, nu mai constatati, nu va mai jeluiti, cā au trecut 32 de ani. Nu vedeti cā astia vā omoara, cu tarā cu tot? Iesiti din case, români, si sho pā ei! Nu vā ajunge?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger