AcasăSOCIALE bine de știut! Data până la care românii își mai pot...

E bine de știut! Data până la care românii își mai pot lua zilele de concediu rămase din anii trecuți

E abia luna martie, dar chiar și așa mulți se gândesc de pe acum la concediul din vară, perioada „clasică” în care majoritatea angajaților se bucură de zilele libere și își iau vacanță, pentru a se bucura de timpul petrecut cu cei dragi, departe de stresul de la muncă. Și de o mult-așteptată vacanță la mare sau la munte, după preferințe.

Românii care nu și-au terminat zilele de concediu de odihnă din anii trecuți e bine să știe că nu le vor pierde, dar că există o dată-limită până la care se pot bucura de acestea.

De altfel, discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului, când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Despre ce dată e vorba

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024, potrivit Mediafax.

Astfel, conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024, potrivit sursei citate.

Ce prevede Codul muncii

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, referitor la concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 146. Efectuarea şi compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

author avatar
Andrei Coman