AcasăSOCIALDupă ce s-a tăiat drastic din bugetul Bisericii, Cioloș vrea acum și...

După ce s-a tăiat drastic din bugetul Bisericii, Cioloș vrea acum și impozitarea ei

Dacian CiolosDupă ce s-a tăiat drastic din bugetul Bisericii, Cioloș vrea acum și impozitarea ei

Guvernul Cîțu a decis tăierea bugetului anual acordat Bisericii Ortodoxe Române cu aproape 90% față de anul precedent. Dacian Cioloș mai propune o lovitură pentru această instituție: impozitatea.

Fostul premier susține că este de acord cu impozitarea bisericilor din România. Acesta motivează că „Activitățile economice (n.r.: vorbea de profitul economic al bisericilor din diverse activități) care aduc profit ar trebui să intre în același regim ca la alte activități. La restul nu știu pentru că sunt și alte aspecte și detalii sau activități. Orice activitate care realizează profit ar trebui impozitată. Sigur, sunt și organizații care își duc banii spre chestiuni sociale. Apoi, dincolo de asta, există și la Biserică: trebuie văzut unde se duc banii”, a spus copreședintele USR-PLUS, la Dig24.

Dacian Cioloș nu a mai vrut să dea bani pentru Biserică nici în 2015, pe când conducea Executivul de la acea vreme. Acesta părea că a ascultat vocea străzii, care striga după tragedia de la Colectiv: „Vrem spitale, nu catedrale!”. Atunci, Ministerul de Finanțe nu a alocat niciun ban pentru construirea și modernizarea lăcașelor de cult.

Guvernul Florin Cîțu pune o piedică puternică Bisericii

Fondurile pentru construirea de biserici noi și restaurarea lăcașurilor de cult a suferit tăieri însemnate și anul acesta.

Dacă anul trecut, BOR beneficia de un buget pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult de nu mai puțin de 249 de milioane de lei, anul 2021 aduce de la buget o sumă mult mai mică, respectiv 28 de milioane de lei, cu 89% mai mică decât cea de anul trecut. Din acești bani, preoții trebuie să asigure funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a criticat tăierea banilor alocați Bisericii, spunând că guvernanții vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult.

„Anul trecut nu ne-au lăsat nici măcar să luăm lumină în seara de Paşte! Ne-au interzis accesul în biserici. Ne-au pus credinţa la grea încercare, aruncând asupra românilor un potop de amenzi şi învrăjbind tinerii contra bătrânilor. Anul acesta continuă atacul la fibra noastră naţională. Vor să lase în paragină sute de lăcaşuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar în patrimoniul naţional, dar şi în patrimoniul universal, prin tăierea cu 90% a investiţiilor în conservarea şi protejarea acestora”, a scris Ciolacu pe Facebook.

author avatar
Andreea Vlad
961 afisari

14 COMENTARII

  1. Dacă tot nu știe, nu are date concrete, de ce își dă cu părerea.
    ONG urile lui Soros mai trebuie să fie finanțate de la buget?

    • Nici nu stiti voi ce contributie de exceptie ar putea avea buserica niastra ca institutie la cresterea PIB ului
      daca popimea s-ar ruga pentru agricultura cu o sapa si un tractor , in camlania de tosmna sau de orimavara !
      Da-le Doamne minte la toti trogloditii peste care trece timpul , peste acesti pierdd vara ….

  2. cum nu stie unde se duc banii?
    sa se uite in ograda BOR sa vada ce Mertane si alte masini de lux au popii nostri saracii de ei……………!
    Daca ar circula cu vreo Dacie le-ar pica patrafirul ?
    Am vazut in mass media italiana ca Papa circula uneori cu un LOGAN !!!! wow! se poate si asa ? da dar nu la noi !
    Si apoi de ce sa nu se impoziteze toate veniturile bislericilor si popilor ca
    la toti romanii ?

    • Sorositule, nu îți ajung ți-e sau vouă banii. Voi nu sunteți creștini. Sunteți vânzători de țara. Se vede cu ochiul liber. Voi sunteți fiii altcuiva. A-ți uitat, sau nu a-ți învățat la istorie. Străbunii noștri au luptat pt întregirea neamului, iar voi a-ți ajuns sa vindeți tot. Va veni peste voi blestemul tuturor celor de care va bateți voi joc acum. Păcat de tinerețea voastra. Nu va mai uitați in ograda bisericii. Nu aveți nici un drept, mai ales a bisericii. Biserica este o instituție sfânta. Nu o puteți voi batjocorii după bunul vostru plac. Lăsați interesele altora. Apărați ceea ce au lăsat străbunii noștri, dacă aveți sânge de roman. Va bateți joc de pensionari, iar buzunarele voastre sa fie îndestulate. Sa va ajute Bunul Dumnezeu după inima și cugetul vostru. Amin

    • „Saracul” papa circulă cu Loganul numai în fața proștilor din România care pun botu’ la circul ăsta de doi bani.

  3. Pai ce-si poate dori gardianul lui Doina Cornrea, sectia Vulpea Ardelean?
    Catedrae, troite, turism de pelerinaj, fabrici de lumanari?
    Nu.
    Paza, fiscalizarea secularismului lui Cuza si actele la control!

  4. Asta ii taie pe toti, poate doar asta stie
    Ce ar mai fi taiat-o si pe Doina Cornea, da nu putea sa plece din post

    • Ce treabă are Doina Cornea? Crezi că era vreo valoare? Doina Cornea se pupa cu CDR, cu Țapul Emil, care au nenorocit țara, la fel ca și ăștia de azi, și îi ura pe naționaliști și pe unioniști.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger