AcasăSOCIALDupă ce le-a promis tablete gratis, Guvernul liberal vrea să trimită copiii...

După ce le-a promis tablete gratis, Guvernul liberal vrea să trimită copiii la școală fără mască de protecție

elevi

Pe 14 septembrie va suna din nou clopoțelul, dar școala nu va mai fi la fel. În contextul pandemiei de coronavirus, Ministerul Educației a introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în școlile din România, începând cu clasa 0.

O măsură foarte greu de respectat, deoarece Guvernul nu poate să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii din România. Este dezvăluirea făcută, sâmbătă, de vicepremierul Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Turcan dă însă asigurări că vor exista în fiecare şcoală din ţară dezinfectanţi şi măşti pentru copiii din familii sărace sau care îşi uită masca acasă, transmite Agerpres.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Turcan.

Guvernul promite dezinfectanți și măști în fiecare școală

Potrivit acesteia, Guvernul va aloca 50 de milioane de euro autorităţilor locale, ca să achiziţioneze de aceşti bani, măşti şi dezinfectanţi pentru fiecare şcoală din ţară.

„Această decizie de a deconta achiziţionarea acestor produse este în acord cu decizia privind descentralizarea, pe care am luat-o, inclusiv referitoare la alegerea scenariului pe care şcolile să meargă odată cu începutul anului şcolar şi permite o achiziţionare mult mai rapidă şi prezenţa acestor produse în şcoli”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan.

Doar o parte din copii vor primi tablete gratis

Raluca Turcan mai spune că toţi copiii vor beneficia de toalete în instituţiile de învăţământ din ţară, chiar şi în localităţile fără apă şi canalizare, unde vor fi montate containere sanitare.

„Nu în ultimul rând, am deblocat 25 de milioane de euro, fonduri europene, pentru ca autorităţile publice locale, acolo unde nu există apă şi canalizare, să poată să achiziţioneze containere sanitare, astfel încât copiii să aibă acces la spălatul pe mâini şi inclusiv toaletă, pentru că în câteva luni de guvernare nu putem să acoperim o nepăsare care s-a perpetuat în România, în 30 de ani, şi anume aceea de a avea încă, în Europa anului 2021, localităţi unde nu există apă curentă sau canalizare”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul a reamintit că 750.000 de copii ar trebui să beneficieze gratis, din partea statului, de câte o tabletă sau câte un laptop, pentru a putea face cursuri online. Din 900.000 de copii, doar o treime dintre ei vor primi tablete pentru școala online. Statul a asigurat buget pentru 250.000 de tablete dedicate începutului de an școlar în sistem online.

author avatar
Andreea Vlad