AcasăSOCIALDumpingul social a sărăcit întreaga Europă. România, invadată de africani și asiatici

Dumpingul social a sărăcit întreaga Europă. România, invadată de africani și asiatici

Populația din țările Uniunii Europene a început să resimtă, din ce în ce mai acut, efectele dumpingului social, care a adus cu el o sărăcie fără precedent. Sondajul Eures, efectuat anul acesta, a arătat că tot mai puțini europeni din statele dezvoltate își permit o vacanță de o săptămână departe de casă. Mobilitatea lucrătorilor din UE și din țările terțe a făcut ca nivelul salariilor să fie tot mai scăzut, fenomen care se manifestă și în România.

Brexitul pare să fie, din ce în ce mai mult, o alegere înțeleaptă a britanicilor, care au scăpat, astfel, de dumpingul social, adică de acei muncitori veniți din țările sărace care acceptau salarii de mizerie, scăzând, astfel, nivelul de plată pentru localnici. Același lucru se întâmplă și în țările Uniunii Europene, unde lucrătorii statelor sărace din UE au invadat statele dezvoltate din uniune. Iar deficitul de forță de muncă din țările sărace a fost acoperit cu lucrători din țări și mai sărace din Africa și din Asia. Toate acestea au condus la o scădere majoră a nivelului de trai pe întreg teritoriul UE. ”A început să apară tot mai pregnant în țările europene ura față de străini, într-o formă sau alta. Faptul că în Germania un partid extremist a ajuns la un procent de 18% este foarte îngrijorător. Și este clar că trebuie luate măsuri pentru bunăstarea generală. Pentru că dumpingul social împinge spre pauperizare toată populația europeană. La noi este mai accentuată sărăcirea pemntru că plecăm și de la alt standard. În România, Guvernul, în loc să majoreze salariul minim, preferă să importe forță de muncă din zona extracomunitară, mărind cu 30.000 contingentul de muncitori străini acceptați în țară. Și atenție, cota asta se adaugă celorlalte, din ceilalți ani, astfel că, la ora actuală, avem circa 350.000 de lucrători străini angajați în România, marea lor majoritate din Africa și din Asia. Cifra este foarte mare și arată lipsa de preocupare a statului pentru politici active”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.

Peste 35 de milioane de săraci în UE

28% dintre cetățenii UE nu își pot permite o vacanță timp de o săptămână departe de casă. Procentul este și mai mare, de 59,5%, pentru persoanele al căror venit este sub pragul de risc de sărăcie, adică sub 60% din venitul median, arată un sondaj al Eurostat. Majoritatea cetățenilor ale căror venituri sunt sub 60% din venitul median sunt șomeri sau pensionari, dar acest grup include și milioane de lucrători cu salarii mici, în special cei care câștigă salariul minim legal. Salariile minime care nu acoperă costurile unui trai decent îi împing pe lucrători în pericol de sărăcie în cel puțin 16 state membre ale UE. Potrivit Comisiei Europene, peste 35 de milioane de lucrători câștigă mai puțin de 60% din venitul median. În topul țărilor cu persoane care au sub 60% din venitul median și nu își permit o săptămână de vacanță pe an se află Grecia, cu 88,9%, urmată de România, cu 86,8%, Croația, cu 84,7%, Cipru, cu 79,2% și Slovacia, cu 76,1%. Procente de peste 70% au Slovacia, Ungaria, Portugalia și Bulgaria. Surprinzător, chiar și în țările dezvoltate procentul este foarte mare, de 62,8% în Spania, 59.7% în Irlanda sau 57,2% în Franța. În ce privește numărul săracilor, pe primul loc se situează Italia, cu peste 7 milioane, Spania, cu 4,7 milioane, Germania, cu 4,3 milioane, Franța, cu 3,6 milioane, Polonia, cu 3,1 și abia pe locul șase România, cu 3 milioane.

Presiuni pentru creșterea salariului minim

Potrivit Cartel Alfa, Confederația Europeană a Sindicatelor face demersuri împreună cu deputații europeni pentru a introduce un prag de decență în legislație, astfel încât să se asigure că salariile minime legale nu ar putea fi niciodată plătite la mai puțin de 60% din salariul median și la mai puțin de 50% din salariul mediu al oricărui stat membru. Această măsură ar oferi o creștere salarială pentru peste 24 de milioane de oameni.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.168 afisari

6 COMENTARII

  1. ” Viitorul copiilor e bătrînețea şi al Europei, Africa ” (Răzvan Ioan Boanchiş) Să nu cumva să aibă dreptate.

  2. Vreau sa zic ca cetațenilor români li se ofera salariul minim pe economie,iar cind nu vin ca nu le ajung banii sa traiasca ,sint chemati asiatici,africani și li se ofera salariul mediu pe economie plus cazare!! Daca și la noi in tara sintem discriminatți in halul ăsta , ce pretenții sa mai avem cind muncim in UE? Niciodata în UE românii nu-s platiți la nivelul băștinașilor ci mai prost! Dar la noi in tara in ROMÂNIA imigranții,strainii sint platiti mai bine decît românii! Ceea ce nu e normal, și e discriminare ! LEGI STRÎMBE ,SA RASPUNDA PENAL PT. DISCRIMINARE CEI CE LE-AU CREAT/DAT! HUUUOOOO JEGURI POLITICE! La pușcărie cu voi !

  3. Deja m-am plictisit sa aud de greutatile pe care le intampina romanasii in campul muncii. Ati incercat vreodata sa solicitati un simplu ajutor in gospodarie unei persoane fie barbat, fie femeie, bineinteles contra unei sume de bani ??? Sant convins ca da. Stiu si raspunsul. Un NU hotarat sau niste conditii puse de personaj, ca te intrebi daca nu-i mai bine sa-l infiezi. Apoi, uitati-va ce-i le mare la noi , Turcia, Bulgaria, Grecia. Asa concedii nu se pot face fara posibilitati… si sa nu-mi spuneti ca se fac cu ultimele resurse ca nu cred… Adevarul este ca romanii au uitat cam ce inseamna munca, de cand partidele vremelnice la putere „i-au recompensat” sub diferite forme cu bani cu care le-au cumparat tacerea, iar acum cu tupeu striga in gura mare, cand se maresc sumele alocate ??? Cand am sa intalnesc pe strada o persoana care sa-mi solicite ceva de munca si nu pur si simplu pomana, atunci am sa gandesc altfel. Pana atunci imi aduc aminte de poza de la inundatiile dintr-o localitate, unde localnicii se speteau cu munca la… CARCIUMA, iar armata le punea la adapost bunurile… TERMINATI. !!!

  4. Liviu, dacă ești neputincios și nu te poți gospodări singur du-te (dracului) în Africa. Primul lucru la care se gândește un om cu ceva minte înainte să-și facă o afacere este cu ce, cu cine și pt cine. Caută-te și la cap!

  5. N- am chef sa ma contrazic cu tine dar după cate povestești se pare ca nu ai muncit nici pe afara nici in Romania. Ai cerut ajutor si nu ti-a dat nimeni, cu bani sau fara bani? Cred că dacă ce povestești este adevarat, singurii care te pot ajuta sunt psihologii care ar putea sa-ti explice de ce esti tratat cu atata indiferență de cei din jur, oriunde ai trai sau munci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger