AcasăSOCIALDublarea prețului la ulei, provocată de manevrele speculative ale fondurilor de investiții

Dublarea prețului la ulei, provocată de manevrele speculative ale fondurilor de investiții

Rusia ne dă ULEI cu linguriţa. Decizie nouă la Kremlin privind exporturile

Creșterea explozivă a prețului la uleiul alimentar nu a avut nicio justificare economică. România a înregistrat anul trecut producții record la floarea soarelui, însă acest lucru nu a însemnat vreun avantaj pentru populație, atâta vreme cât tot lanțul alimentar este controlat de străini, ne spun reprezentanții fermierilor. Îmbogățite excesiv din pandemie, fondurile de investiții au cumpărat stocuri uriașe din produsele alimentare și nu numai, pe care pur și simplu le-au blocat.

Economia de piață, cererea și oferta și toate teoriile economice ale capitalismului par din ce în ce mai șubrede în fața înmulțirii ”prădătorilor” din fondurilor de investiții. Criza uleiului, care a provocat o explozie a prețului, a fost creată artificial, prin cumpărarea integrală a stocurilor și blocarea acestora de către fondurile de investiții, dar și de China, ne spun reprezentanții fermierilor.

”Uleiul se aliniază la prețul mondial după uleiul de palmier. În Asia de Sud-Est uleiul de palmier a avut o creștere fulminantă pentru că cererea a fost în creștere, iar producția a rămas la același nivel. Creșterea a venit din China, dar nu numai. În pandemie, în ultimii 2 ani, s-au produs prin industria farma și industria chimică foarte mulți bani. Banii din bugetele naționale au ajuns în mâna fondurilor de investiții prin tranzacțiile farma. Fiecare stat a alocat un procent foarte mare din PIB pentru tot ceea ce însemnat materiale sanitare și medicamente. Fodurile de investiții s-au trezit peste noapte cu sute de miliarde de euro în conturi și nu știau ce să facă cu ele. Primul lucru la îndemână este să cumperi stocuri, de orice natură, și atunci au investit și în stocurile de cereale și în produsele procesate, cum a fost și uleiul”, ne-a declarat președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion. Aceste stocuri nici nu pleacă de la producător, rămân tot la el în gestiune, până se găsește un client, susține Ionel Arion. În România avem stocuri mari de cereale în România, dar sunt cumpărate de fonduri de investiții din Arabia Saudită. ”În plus, cele peste 10 fabrici de ulei din România produc mult sub alte mărci. Cum este Metro cu uleiul Aro, care este produs la Slobozia. Uleiul românesc pleacă în Cehia, de exemplu, care îl ambalează pentru Polonia, Germania și Austria”, ne spune președintele Pro Agro, Ionel Arion.

Speculă pe piață

De regulă, se cumpără uleiul și se stochează, iar prețul crește prin manipularea pieței. ”Dacă se simte, sensibil, că nu este ulei în piață, se mai ține pe stoc încă două săptămâni și abia atunci se dă drumul, dar nu cât cere piața, ci doar la 80% și atunci se creează o animozitate superficială și crește prețul. În plus, prin cererea explozivă de cereale la un anumit moment s-a crescut prețul artificial la floarea soarelui. Floarea soarelul a ajuns la 3 lei pe kilogram la bursă, cel mai mare preț din istorie, față de 1,30 lei – 1,70 lei. În momentul în care fermierul este nevoit să vândă, pentru că nu are stocare, vinde oricui dă banii pe producție. Și atunci traderii de cereale cumpără. Criza de ulei este una artificilă și este controlată de cine are monopolul în piață, adică de fondurile de investiții și de China”, arată Ionel Arion, președintele Pro Agro. Totodată, potrivit acestuia, în perioada care urmează nu va exista o criză alimentară, ci o criză de acces la alimente, fie prin lipsa banilor, fie prin lipsuri create artificial în piață.

România, sub patronat străin

Ca țară, faptul că am avut anul trecut producție foarte bună de floarea soarelui, nu ne avantajează cu nimic, pentru că nu mai controlăm absolut nimic din tot lanțul alimentar, ne spun reprezentanții fermierilor. ”Fabricile de ulei, în afară de cea de la Galați, sunt toate sub patronat străin, francez, elvețian, ruso-moldovean și altele. Mai mult, o mare parte din acest ulei care se obține din floarea soarelui și din rapiță este direcționat către biocombustibil și atunci se creează o penurie pe piață. Avem o Directivă europeană care spune că până în 2025 trebuie să avem din combustibilul vândut la pompă un procent important de biocombustibil. Tot ce înseamnă verde în Europa ne va costa pe noi, populația, din ce în ce mai mult. Vom plăti 95% din venituri pe verde, fie energie, fie combustibil”, ne-a mai precizat Ionel Arion, președintele Pro Agro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.552 afisari

5 COMENTARII

  1. Da dar în spatele patronatelor străine stă jighimelele noaste politice de unde se înfruptă cu lovele .Parcă înainte se făceau stocuri pentru consumul intern și se vindea surplusul acum ar vindeo și pe măsa joanghinele .

  2. Acum a reusit asta de la energie sa capuseze si distributia din energie a creeat afaceristi din pixul ui care cica ne distribuie de ne a saracit ca nu era de ajuns ca nu mai avem economie care tot el a pastorit o!!!

  3. Si bestiile PSDPNL de ce permit crimele astea pe alimentele de BAZA ?? Din toamna preturile la alimentele de baza au depasit orice prag de suportabilitate !

  4. Preturi speculative la energie si gaze, la ulei, s.a….o ,,autentica” economie de piata !

  5. Nimeni nu protejeaza natia, nici cei care ar trebui s-o faca, n-o fac, suntem la voia strainilor care conduc in mod real romania, o tara bananiera

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger