AcasăSOCIALDublă tragedie aviatică în județul Constanța. Cine sunt cei opt oameni care...

Dublă tragedie aviatică în județul Constanța. Cine sunt cei opt oameni care și-au pierdut viața – VIDEO

Dublă tragedie aviatică în județul Constanța. Cine sunt cei opt oameni care au murit - VIDEO (sursa foto: MApN/Facebook)

Sunt momente cumplite pentru familiile pilotului avionului MiG-21 LanceR și ale celor șapte oameni aflați la bordul elicopterului IAR- 330 Puma, aparate de zbor care s-au prăbușit, miercuri seară, pe 2 martie, în județul Constanța.

Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma – pornit în misiune de căutare-salvare după ce aeronava MiG 21 LanceR, care, conform MApN, „executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei”, a pierdut legătura radio cu turnul de control, dispărând de pe radar – au fost găsiți decedați – CITIȚI MAI MULTE AICI.

Ulterior, s-a aflat că și pilotul avionului şi-a pierdut viaţa.

Cine era pilotul avionului MiG-21 LanceR. Avea 31 de ani

Ministerul Apărării a transmis la primele ore ale zilei de joi, 3 martie, că pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, care s-a prăbușit în județul Constanța, a murit.

Căpitanul Costinel Iosif Niță avea 31 de ani și era căsătorit. „Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR”, conform aceleiași surse.

Despre aeronavă s-a anunțat că s-a prăbușit în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. „Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”, au anunțat reprezentanții instituției conduse de către Vasile Dîncu.

Cei șapte oameni aflați la bordul elicopterului au pierit. Cel mai tânăr avea 27 de ani

(sursa foto: MApN/Facebook)

S-a mai aflat că șapte oameni făceau parte din echipajul elicopterului IAR- 330 Puma, plecat în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Toți cei șapte militari au pierit după ce aparatul de zbor IAR 330-Puma s-a prăbușit.

În primă fază se anunțase că la bord sunt cinci membri ai echipajului, dar apoi s-a aflat că urcaseră în acel elicopter și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

MApN a anunțat cine sunt cei șapte oameni care au pierit în urma prăbușirii elicopterului:

„Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.”

Conform MApN, elicopterul militar tip IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR, însă elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității constănțene Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Se fac cercetări pentru stabilirea cauzelor dublei tragedii aviatice

Condițiile în care s-a produs tragedia sunt în curs de investigare. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța fac cercetări pentru a lămuri toate aceste aspecte.

Între timp, până la stabilirea cauzelor care au dus la prăbușirea celor douăa aparate de zbor, „toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol”, s-a transmis din direcția MApN.