AcasăSOCIALDSP-urile lui Tătaru răspândesc Covidul

DSP-urile lui Tătaru răspândesc Covidul

Suspecții simptomatici Covid, obligați de sistemul lui Tătaru să circule prin oraș ca să se testeze

Medicii de familie avertizează că, din cauza DSP-urilor, care nu răspund la apelurile oamenilor și nu vin să le facă teste, românii cu simptome de Covid sunt nevoiți să se ducă la clinicile private să se testeze, împrăștiind, astfel, virusul. Totodată, aceștia spun că intenția Guvernului de a redirecționa bolnavii Covid către medicii de familie nu este o soluție viabilă.

Surprinse total nepregătite, cu personal subdimensionat și cu atribuții simbolice, DSP-urile, reprezentantele Ministerului Sănătății în teritoriu, sunt și astăzi, după șapte luni de la începutul pandemiei, în același stadiu. Oamenii care sună la DSP pentru a anunța că sunt suspecți de Covid și au nevoie de testare au șanse minime să li se răspundă. Și atunci, neavând încotro, românii se duc la clinicile private să se testeze, infectându-i pe toți cei de care se apropie și cu care intră în contact în drumurile dus și întors de la aceste unități sanitare. Poate de aceea au și constatat autoritățile că transportul în comun este cea mai probabilă sursă de infectare. ”Dacă identific un pacient care nu are încă test pozitiv, dar vine cu simptome de pneumonie și care este considerat, automat, caz Covid, conform reglementărilor în vigoare, trebuie să sun la DSP și să le spun că am un caz suspect și că aș dori să fie testat.

Cum nu răspund la telefon decât foarte greu, asta ar însemna să stau ore întregi cu pacientul în cabinet până răspunde cineva de la DSP. Ce facem cu toții? Le spunem pacienților să se ducă acasă, le dăm tratamentul de pneumonie și concediu și le spunem să sune la DSP până reușesc să prindă cineva, să le spună că au fost la medicul de familie și că trebuie să fie testat. Cei care au posibilități se duc ei, pe banii lor, la laboratoarele private și se testează singuri, ceea ce iar nu este ok, pentru că asta înseamnă că se plimbă prin oraș în condițiile în care sunt suspecți de Covid. Atunci când lucrurile merg, vine ambulanța și îl testează pe om acasă și ulterior îi spune și rezultatul. Și aici este un punct de blocaj pentru că i se spune că va fi sunat să i se dea rezultatul și peste 5 zile sau 10 zile sună oamenii că nu au primit rezultatul. Probabil că cei de la DSP nu se agită să mai sune pentru că testul a fost negativ”, ne-a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

De la îngrijire în spital, la îngrijire prin telefon

Guvernul a anunțat că asimptomaticii și cei cu simptome de Covid, dar fără comorbidități, nu vor mai fi internați, ci vor fi dați în grija medicilor de familie. ”Noi îi îngrijim pe bolnavii de Covid încă din luna mai, de când sistemul nu a făcut față, deși pacienții ar fi trebuit să fie toți internați, mulți erau lăsați acasă. Evident că nu îi îngrijim fizic, la domiciliu, ci prin telefon, vorbim cu ei, iar când simțim că ar avea nevoie de mai multe îngrijiri, îi direcționăm spre spital. Nu putem să-i îngrijim fizic, pentru că asta înseamnă să ne expunem unui risc mare de îmbolnăvire și apoi nu putem închide cabinetele și să-i abandonăm pe ceilalți pacienți, care nu au coronavirus.

Plus că media de vârstă în medicina de familie este foarte ridicată și ar însemna să și omorâm foarte mulți dintre medici. Premierul a spus că se vor gândi la o modalitate de recompensare și motivare pentru medicii de familie, undeva, la 30 de puncte. Adică 100 de lei pentru două săptămâni de îngrijire telefonică a pacientului, în care îți asumi totuși o responsabilitate, trebuie să-i pui întrebările țintit pentru ca omul să știe și să-ți spună cum se simte. Și aici mai este de discutat cât este apreciată munca medicului de familie și a asistentei medicale, pentru că lucrurile acestea se fac în echipă. Iar asistentele vor dori și ele să fie plătite în plus”, a afirmat președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu.

”Nici nouă nu ne răspunde DSP”

O platformă on-line ar fi fost o soluție foarte simplă și foarte eficientă, susțin medicii de familie, care se plâng că nu reușesc să comunice cu cei de la DSP. ”Nu am înțeles nici partea cu programarea la investigații de către medicul de familie a celor bolnavi de Covid. Unde îi programăm? În ambulatoriu? În spital? Cum să-i programeze medicul de familie la spital, la evaluare? Toate aceste lucruri se fac în prezent, conform ordinelor de ministru, prin serviciul 112, printr-o cooperare între DSP și serviciul de ambulanță. Cineva de la DSP îl sună pe pacientul cu test pozitiv, face o primă evaluare, după care sună la ambulanță să trimită mașina, să-l ia pe pacient și să-l ducă la spital ca să-i facă investigațiile.

Medicul de familie nu are niciun amestec în tot acest circuit, nu are legătură cu serviciul de ambulanță, nu are legătură cu DSP-ul, pentru că și medicul de familie sună la același număr la care sună toată lumea. Și pentru medicii de familie este greu să reușească să vorbească cu cineva de la DSP, pentru că nu prea răspund la telefon. Noi am tot cerut să se facă un circuit special pentru medicii de familie, chiar și o platformă on-line și nu înțelegem de ce, de atâtea luni, nu a putut fi realizat așa ceva, care este extrem de simplu”, ne-a mai precizat. Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.857 afisari

4 COMENTARII

  1. Nelu Tataru Cocalaru , Sica Mandolina -Orban si Fcusul de la Cotroceni ar trebui judecati urgent de popor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger