AcasăSOCIALDronele MAI, programate să supravegheze revoltele populației

Dronele MAI, programate să supravegheze revoltele populației

Dronele MAI, noul Big Brother al României

Românii vor fi permanent supravegheați cu ajutorul dronelor. Guvernul a inițiat o ordonanță de urgență care permite, practic, nu numai Ministerului Afacerilor Interne, ci tuturor instituțiilor statului să-și achiziționeze drone care să culeagă imagini și date despre orice, în funcție de interesele acestor instituții. În ce privește MAI, una dintre misiunile dornelor este de a filma și transmite date de la mitinguri, marșuri și demonstrații ale populației.

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență extrem de periculos, dat fiind faptul că permite tuturor instituțiilor statului să utilizeze dronele pentru a-i supraveghea pe români. Pentru început, primele achiziții se vor face de către MAI în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, dronele deservind ambele instituții.

”În ceea ce privește autoritățile administrației publice centrale, acestea pot deține și opera orice fel de aeronave fără pilot la bord, cu respectarea legislației specifice. Prin proiect se propune ca Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, să opereze sisteme de aeronave fără pilot la bord prin misiuni de zbor în scopul îndeplinirii atribuțiilor proprii, precum și pentru sprijinirea autorităților administrației publice centrale în îndeplinirea atribuțiilor acestora”, se arată în actul normativ. Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne va utiliza dronele pentru a supraveghea și monitoriza mitingurile, marșurile, demonstrațiile, revoltele și manifestările de amploare ce se desfășoară în spațiul public cu un grad de risc ridicat. Totodată, aparatele de zbor fără pilot vor supraveghea și zonele în care sunt concentrate mase mari de oameni, cum ar fi competiții sportive și întâlniri internaționale. Dronele vor mai fi utilizate și pentru observarea din aer a activităților care se desfășoară pe suprafața terestră, fluvială și maritimă, precum și pentru  monitorizarea traficului rutier, naval, maritim și montan.

Big Brother deasupra șantierelor

Programul de cooperare dintre MAI și Ministerul Transporturilor prevede captarea, receptarea și prelucrarea unor informații de interes pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii, respectiv monitorizarea șantierelor infrastructurii de transport.

Astfel, dronele vor capta date geospațiale aferente proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de pregătire, în etapa de construcție și în operare, precum și date privind identificarea, localizarea și contorizarea automată a utilajelor din cadrul șantierelor proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de construcție. Aparatele de zbor, operate de structurile MAI, vor asigura, pentru Ministerul Transporturilor, date privind contorizarea automată a lucrătorilor din cadrul șantierelor proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de construcție, dar și orice alte date spațiale care pot sprijini dezvoltarea și operarea infrastructurii de transport. Pentru celelalte instituții din domeniul civil, dronele vor fi folosite pentru supravegherea răspândirii bolilor în agricultura, supravegherea și fotografierea aeriană, detectarea scurgerilor de gaz, detectarea incendiilor, monitorizarea mediului ambiant, arheologia, monitorizarea sistemelor fotovoltaice, monitorizarea clădirilor și a construcțiilor.

Adio, elicoptere

Executivul susține că ora de zbor a unei drone este de 10 ori mai ieftină față de elicopter și că are riscuri minime de accident aviatic. Astfel, utilizarea aparatelor de zbor fără pilot la bord prezintă o serie de avantaje, cum ar fi obținerea, cu cheltuieli mai mici, a unor imagini aeriene în timp real asupra situației din teren, scăderea timpului de reacție, furnizarea informațiilor necesare luării deciziilor într-o totală cunoștință de cauză și întărirea încrederii în justețea deciziilor, reducerea costurilor privind consumul de resursă de aviație și reducerea misiunilor de tip supraveghere cu elicopter.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.516 afisari

8 COMENTARII

    • Doamne, abia aștept…! O să mănânc un kil de prune, o să beau un litru de lapte bătut, doi de bere și-apoi o să-i permit milițianului dronagiu să mă caute-n cur, să vadă ce n-a văzut neam de neamu’ lui dă târtani…

    • De parcă nu erau suficienți lunetiștii prezenți pe acoperișuri la orice miting sau manifestație. Acuma se utilizează și drone ca să aibă băieții tirul mai precis la nevoie.

  1. Orice naș își are nașul; aparate de bruiaj drone (căutați anti drone system, counter UAV system samd)

  2. Bai, dar si dronele alea pot fi date jos, numai sa nu cada in cap la demonstranti !! De parca pe Ciukalau il si intereseaza daca pierde cateva din ele !! Oricum, si dronele pot fi bruiate, ca doar nu au A.I., o sa fie destule accidente ne-prevazute si cu ele, tot asa cum au facut astia cu elicopterul ala din Constangeles, se pricep latraii de la gubernare sa fie ridicoli pana la capat !! Ciukalaule, manca acum cat mai poti, ca din vara vine Foametea, bai obezule abuzat in copilarie, sa vezi ce o sa slabesti din toamna !! Ha ha ha 🙂

  3. Vad politistii de ce nu mai sunt utili si nu ke mai da mariri ca or sa puna dronele sa faca treaba!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger