AcasăSOCIALDroguri și violență în Europa: Autostrada Cocainei

Droguri și violență în Europa: Autostrada Cocainei

Bandele criminate au transformat portul belgian Anvers într-un punct de intrare cheie a ceea ce a devenit o autostradă a cocainei

Într-o noapte rece de martie, poliția din portul belgian Anvers  a prins cinci adolescenți – trei dintre ei minori – care căutau un singur lucru: un transport de cocaină.

 Frecvența crescută a unor astfel de incidente este un semn revelator al modului în care bandele criminale, ce folosesc adesea minori deoarece ei beneficiază de pedepse mai ușoare, au transformat al doilea port ca mărime din Europa într-un punct de intrare cheie a ceea ce a devenit o autostradă a cocainei.

Confiscările de cocaină prin Anvers au crescut de peste 20 de ori în ultimul deceniu, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Conform propriei recunoașteri a serviciului vamal belgian, acesta reușește să captureze doar între 10% și 40% din cocaina care trece prin port, relatează Bloomberg.

Agenția antidrog a Uniunii Europene estimează valoarea minimă de vânzare cu amănuntul a pieței de substanțe ilicite din blocul comunitar la 31 de miliarde de euro.

În condițiile în care drogurile inundă cartierele orașelor din Europa, aducând violență armată și războaie între bande, problema devine una pe care politicienii nu o mai pot ignora. Guvernul belgian, care deține în prezent președinția rotativă a UE, a făcut din lupta împotriva drogurilor o prioritate de top și încearcă să obțină sprijinul altor state membre.

Calul Troian

Traficul în creștere în port a transformat Anvers în capitala europeană a cocainei, conform datelor Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Toxicomaniei. Cinci orașe din Olanda au intrat, de asemenea, în top 10.

Dimensiunea portului Anvers și amploarea masivă a produselor pe care le manipulează au făcut din acesta un punct de atracție pentru dealeri și un centru de tranzit.

În cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută, poliția maritimă din Anvers a descris o tactică frecventă: utilizarea containerelor „Calul Troian”, în care tineri se ascund în containere goale care sunt mutate în port pentru a se strecura afară și a prelua cocaină dintr-un alt container care intră în port. Aceștia se întorc în containerul lor inițial, care este apoi recuperat din port. Întreaga operațiune durează adesea câteva zile.

Conducta olandeză

Odată ce cocaina ajunge la Anvers, aproximativ 90% trece granița în Olanda  pentru a fi tratată și împachetată înainte de a fi trimisă în întreaga Europă printr-o rețea labirintică de traficanți și infractori.

Autoritățile din portul Rotterdam au confiscat anul trecut o cantitate record de 8.064 de kilograme de cocaină care fusese ascunsă într-un container cu banane, cu o valoare de piață record de 600 de milioane de euro. Violențele din Olanda au înregistrat un vârf dramatic în ultimii ani, cu peste 250 de explozii de locuințe  numai în 2024 legate de războaiele dintre bande și traficanți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor