AcasăSOCIALDrepturile românilor, încălcate grosolan de autorități

Drepturile românilor, încălcate grosolan de autorități

Românii nu au dreptul să știe de unde provin ingredientele principale ale produselor alimentare

Regulamentele și directivele Uniunii Europene sunt aplicate selectiv în România. Mai simplu spus, dacă este ceva de rău se aplică, dacă însă este un lucru care ar îmbunătăți calitatea cetățenilor nu se aplică, pentru că românii sunt cetățeni ai UE doar la obligații, nu și la drepturi.

Regulamentul UE 2018/775  privind informarea consumatorilor cu privire la noua abordare în ceea ce privește etichetarea produselor alimentare ar fi trebuit să intre în vigoare în țara noastră de la 1 aprilie 2020. Reglementarea europeană ar însemna accesul informat la produse alimentare de calitate pentru români, însă Ministerul Agriculturii, precum și celelalte autorități din România, nu se sinchisesc să implementeze Regulamentul UE. În cazul Ministerului Agriculturii, acesta s-a mulțumit să publice doar un anunț pe site-ul instituției.

”Începând  cu  data  de  1  aprilie  2020, producătorii/procesatorii/importatorii de produse alimentare au obligația să asigure o informare completă prin precizarea țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar alături de celelalte informații obligatorii în ceea ce privește etichetarea produsului alimentar. Ingredient  primar  înseamnă  ingredientul  sau  ingredientele  dintr-un  produs  alimentar  care  reprezintă mai mult de 50 % din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei  cu  denumirea  produsului  și  pentru  care,  în  majoritatea  cazurilor,  este  necesară  o  mențiune cantitativă.

Astfel, consumatorii români se pot asigura de autenticitatea şi calitatea alimentelor cu valoare adăugată provenite din producția autohtonă. Consumatorii trebuie să facă alegeri în cunoștință de cauză, în conformitate cu nevoile proprii, astfel că, prin noua reglementare vor regăsi pe etichetă, țara de origine sau locul de proveniență a  ingredientului  primar.  În  consecință,  începând  cu  data  de  1  aprilie  2020,  consumatorul  român  poate  identifica  mult  mai ușor produsele alimentare provenite din producția autohtonă”, se arată în anunțul de pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Păcăleală de 1 aprilie

Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor Infocons, Sorin Mierlea, crede că ministerul a considerat că este doar o păcăleală, fiind și vorba de 1 aprilie. Și asta deoarece pe niciun produs din România nu au apărut astfel de informații referitoare la țara de origine a ingredientului principal. ”Eu cred că Guvernul a luat-o ca păcăleală de 1 aprilie. În momentul în care discutăm despre consumator, este extrem de important să poată decide dacă vrea salam de Sibiu făcut cu carne din Polonia, din Ucraina sau cu carne din Nepal. Sau dacă vrea să mănânce o brânză făcută cu lapte din Ungaria, din Bulgaria sau din România.

Este foarte important pentru promovarea producătorilor naționali, dar și pentru consumator, care trebuie să aleagă în cunoștință de cauză. Controalele ar trebui făcute de ANPC, dar și de ANSVSA și de Ministerul Agriculturii, dar când o pasezi de colo-colo rămâne, de cele mai multe ori, în aer”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons. Culmea demagogiei este că, în anunțul făcut de Ministerul Agriculturii, prezența pe etichetă a țării de origine pentru ingredientul principal ar ”asigura  un  nivel  înalt  de  protecție  în  tot  ceea  ce  înseamnă sănătate personală”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.