După ce a condus peste 20 de ani clinici din Germania, chirurgul Paul Purea a rămas stupefiat de veniturile uriașe pe care le au medicii din România. Acesta spune că este inadmisibil ca un medic să ia salariu de la stat și să lucreze, în același timp, și la privat, iar peste toate astea să mai ia și șpagă. Un medic cu vârsta de peste 40 de ani nu va pleca niciodată în afară, pentru că nu ar câștiga nicăieri atâția bani, susține dr.Paul Purea.
După ce a profesat în România înainte de 1989, apoi în Germania peste 20 de ani și s-a întors din nou în țara natală, medicul chirurg Paul Purea s-a declarat absolut indignat de veniturile uriașe pe care le au medicii români. Acesta spune că nu este admisibil ca un medic să lucreze și la stat și la privat, pentru că asta înseamnă că petrece foarte puțin timp acolo unde ia cei mai mulți bani, adică în spitalul public. ”În Germania nu aveai nici timp, nici energie să mai lucrezi la privat, că terminai programul la 8-9 seara. ”În România se face o medicină de lux, pentru că un medic câștigă mult mai mult, per total, decât un medic din Germania. Nici nu se compară. Eu, ca șef de clinică, luam 10.000 de euro brut și rămâneam cu 3.000 de euro, pentru că acolo este impozitare progresivă, plus asigurări sociale. Acolo lucrezi pentru fiscul german.
Acum au mărit și nemții salariile, dar au avantajat foarte mult medicii tinerii. În Germania nu au stat de drept, ci stat social, care înseamnă ca toată lumea să beneficieze de aceleași condiții de viață. Cei care trăiesc din ajutoare sociale au locuințe la fel ca și ale medicilor. Comunismul adevărat este în Germania. Acolo, relația de salariu dintre cel mai mic și cel mai mare este de 1 la 7, iar la pensie, de 1 la 5. La noi, medicii, și nu mă refer la cei tineri, care iau 7.000-8.000 de lei, ci la medicii primari, că aproape toți au această titulatură, care sunt trecuți de 40 de ani, iau în medie 12.000-15.000 de lei salariu net. La banii aceștia se adaugă și banii pe care îi iau de la cabinetele sau clinicile particulare. Frustrează statul, ia pacientul din spital și îl duce la el, în privat. Iar peste cele două surse de venituri se adaugă și șpaga, de ce să ne ferim! Sunt medici în România care iau și 2.000 și 5.000 și 10.000 de lei, prin centrele universitare. Părerea mea este că cei mai mulți milionari în euro din grupa medicilor sunt în România. Pentru că au trei verigi de primire a banilor”, ne-a declarat dr.Paul Purea.
”Nu pleacă în afara țării, că nu-i ia nici dracul!”
Chirurgul Paul Purea ne spune că amenințarea asta a medicilor cu plecarea din țară este un bluf, pentru că, în realitate, nicio țară nu vrea medici cu vârste de peste 45 de ani. Doar pentru medicii tineri mai sunt oferte, însă nu trage nimeni de ei, ci ei se duc să aplice pentru posturile disponibile, ne mai spune dr.Paul Purea. ”Medicii de peste 45 de ani nu pleacă în afara țării, că nu-i mai ia nici dracul. Mai văd pe câte unul la televizor care spune că i s-au făcut oferte în străinătate cu 20.000 de euro. Eu le mai spun să nu mai zică așa ceva, că eu știu că nu li s-a făcut nicio ofertă și că, dacă îi primește cineva dincolo, le plătesc eu salariul dublu. Unu, pentru că sunt prea bătrâni și doi, nu are nimeni nevoie de niciun medic din România, ei se duc acolo, că nu îi cheamă nimeni. Iar asta cu medicii români sunt foarte apreciați când se duc afară, că sunt foarte bine pregătiți, nu este real. Nu sunt nici mai bine pregătiți, nici mai prost pregătiți decât medicii bulgari, greci sau alții. Pur și simplu ei sunt reciclați în Germania. Luni de zile nu fac decât ceea ce fac în România asistentele medicale. Prelevează sânge, pansează, au grijă de bolnavi. În 1987, când am ajuns în RFG, la un spital aparținând de Universitatea Dusseldorf, aveam trei specialități chirurgicale, chirurgie generală toraco-abdominală, chirurgie vasculară și chirurgie cardiacă, dar tot am fost supus unei perioade de probă de un an. Iar în prezent, nu se poate ca un sistem de învățământ care scoate atâția analfabeți funcționali să scoată în medicină numai savanți, de la început, dar românii sunt inteligenți și foarte aroganți și se adaptează”, ne-a precizat medical chirurg Paul Purea.
Habar nu au să opereze laparoscopic
În Germania, în chirurgie se operează laparoscopic 90% din cazuri, ori la noi, într-un spital județean din România, nu fac decât colicestomii și apendicectomii, ne mai spune dr.Paul Purea. ”Cum să primești pe unul În Germania, care aici a fost mare doctor, că toți îi laudă și sunt milionari în euro, și el să nu știe să opereze laparoscopic? Suprarenalectomii, spre exemplu, sau un esofag laparoscopic, când în România sunt doar două centre care fac esofag clasic”, a mai afirmat dr.Paul Purea.