AcasăSOCIALDr. Paul Purea: ”Medicii români au trei venituri: salariu, cabinetul privat și...

Dr. Paul Purea: ”Medicii români au trei venituri: salariu, cabinetul privat și șpaga”

Medicii români au salarii de cel puțin trei ori mai mari decât medicii din Occident

După ce a condus peste 20 de ani clinici din Germania, chirurgul Paul Purea a rămas stupefiat de veniturile uriașe pe care le au medicii din România. Acesta spune că este inadmisibil ca un medic să ia salariu de la stat și să lucreze, în același timp, și la privat, iar peste toate astea să mai ia și șpagă. Un medic cu vârsta de peste 40 de ani nu va pleca niciodată în afară, pentru că nu ar câștiga nicăieri atâția bani, susține dr.Paul Purea.

După ce a profesat în România înainte de 1989, apoi în Germania peste 20 de ani și s-a întors din nou în țara natală, medicul chirurg Paul Purea s-a declarat absolut indignat de veniturile uriașe pe care le au medicii români. Acesta spune că nu este admisibil ca un medic să lucreze și la stat și la privat, pentru că asta înseamnă că petrece foarte puțin timp acolo unde ia cei mai mulți bani, adică în spitalul public. ”În Germania nu aveai nici timp, nici energie să mai lucrezi la privat, că terminai programul la 8-9 seara. ”În România se face o medicină de lux, pentru că un medic câștigă mult mai mult, per total, decât un medic din Germania. Nici nu se compară. Eu, ca șef de clinică, luam 10.000 de euro brut și rămâneam cu 3.000 de euro, pentru că acolo este impozitare progresivă, plus asigurări sociale. Acolo lucrezi pentru fiscul german.

Acum au mărit și nemții salariile, dar au avantajat foarte mult medicii tinerii. În Germania nu au stat de drept, ci stat social, care înseamnă ca toată lumea să beneficieze de aceleași condiții de viață. Cei care trăiesc din ajutoare sociale au locuințe la fel ca și ale medicilor. Comunismul adevărat este în Germania. Acolo, relația de salariu dintre cel mai mic și cel mai mare este de 1 la 7, iar la pensie, de 1 la 5. La noi, medicii, și nu mă refer la cei tineri, care iau 7.000-8.000 de lei, ci la medicii primari, că aproape toți au această titulatură, care sunt trecuți de 40 de ani, iau în medie 12.000-15.000 de lei salariu net. La banii aceștia se adaugă și banii pe care îi iau de la cabinetele sau clinicile particulare. Frustrează statul, ia pacientul din spital și îl duce la el, în privat. Iar peste cele două surse de venituri se adaugă și șpaga, de ce să ne ferim! Sunt medici în România care iau și 2.000 și 5.000 și 10.000 de lei, prin centrele universitare. Părerea mea este că cei mai mulți milionari în euro din grupa medicilor sunt în România. Pentru că au trei verigi de primire a banilor”, ne-a declarat dr.Paul Purea.

”Nu pleacă în afara țării, că nu-i ia nici dracul!”

Chirurgul Paul Purea ne spune că amenințarea asta a medicilor cu plecarea din țară este un bluf, pentru că, în realitate, nicio țară nu vrea medici cu vârste de peste 45 de ani. Doar pentru medicii tineri mai sunt oferte, însă nu trage nimeni de ei, ci ei se duc să aplice pentru posturile disponibile, ne mai spune dr.Paul Purea. ”Medicii de peste 45 de ani nu pleacă în afara țării, că nu-i mai ia nici dracul. Mai văd pe câte unul la televizor care spune că i s-au făcut oferte în străinătate cu 20.000 de euro. Eu le mai spun să nu mai zică așa ceva, că eu știu că nu li s-a făcut nicio ofertă și că, dacă îi primește cineva dincolo, le plătesc eu salariul dublu. Unu, pentru că sunt prea bătrâni și doi, nu are nimeni nevoie de niciun medic din România, ei se duc acolo, că nu îi cheamă nimeni. Iar asta cu medicii români sunt foarte apreciați când se duc afară, că sunt foarte bine pregătiți, nu este real. Nu sunt nici mai bine pregătiți, nici mai prost pregătiți decât medicii bulgari, greci sau alții. Pur și simplu ei sunt reciclați în Germania. Luni de zile nu fac decât ceea ce fac în România asistentele medicale. Prelevează sânge, pansează, au grijă de bolnavi. În 1987, când am ajuns în RFG, la un spital aparținând de Universitatea Dusseldorf, aveam trei specialități chirurgicale, chirurgie generală toraco-abdominală, chirurgie vasculară și chirurgie cardiacă, dar tot am fost supus unei perioade de probă de un an. Iar în prezent, nu se poate ca un sistem de învățământ care scoate atâția analfabeți funcționali să scoată în medicină numai savanți, de la început, dar românii sunt inteligenți și foarte aroganți și se adaptează”, ne-a precizat medical chirurg Paul Purea.

Habar nu au să opereze laparoscopic

În Germania, în chirurgie se operează laparoscopic 90% din cazuri, ori la noi, într-un spital județean din România, nu fac decât colicestomii și apendicectomii, ne mai spune dr.Paul Purea. ”Cum să primești pe unul În Germania, care aici a fost mare doctor, că toți îi laudă și sunt milionari în euro, și el să nu știe să opereze laparoscopic? Suprarenalectomii, spre exemplu, sau un esofag laparoscopic, când în România sunt doar două centre care fac esofag clasic”, a mai afirmat dr.Paul Purea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.814 afisari

11 COMENTARII

  1. Sa te fereasca Dumnezeu sa ai nevoie sa ajungi la spital oriunde in Romania.Daca nu ai pile care sa intervina pt. tine,nu se uita nimeni la tine ore,zile in sir.Daca esti pe targa,poti sa urli si sa faci pe tine non stop,nici dracu nu te baga in seama.Cu unele exceptii care CONFIRMA REGULA.Asa e dom’ Director ?

  2. Ceea ce spune el doctor este cunoscut, dar ținut la secret de prea multi ani. Persoanele sus puse sau cu bani se descurcă, persoanele cu resurse puține se zbat cum pot și plătesc bani grei la privat. Adevărul este că o consultație costa min 150 lei și durează 10 min.Inca o categorie de Dr. sunt in centrele universitare unde în afara de spital de stat, cabinet privat și mită, mai apare încadrarea în învățământul superior. Orice angajat trebuie să justifice 8 ore de munca ,mai puțin medicii de la stat. Chiar și cei din medicina de familie au program de 4-5 ore zilnic. Să dim serioși cu vizitele la domiciliu. Este o bătaie de joc față de pacientul român, acum in țara noastră.

  3. Ati uitat domnule doctor sa adaugati salariul pentru orele de predare in invatamantul superior, ore efectuate de un asistent fara proptele, care doreste cat de cat un post in clinica lui domn Profesor. In centrele universitare o consultatie la un medic primar de max. 15 min. costa 250 lei. o consultatie la inima compusa dintr-un EKG si o vizionare ecografica egal 450 lei, iar daca mai urca putin scula si la cele doua aorte jugulare mai adaugi 250 lei si uite asa de la jumate pensia iti iei adio, dar, santem fericiti deoarece dl. delict a zis zilele trecute ca o ducem f. bine. Pt spune insa ca cu fiica mea care a fost sefa de sectie la un spital din Paris, nu puteam vorbi la telefon decat numai dupa ora 8 seara, in rest fiind cu treaba in spital. De ce a plecat , desi a fost sefa de promotie ??? Deoarece nu a gasit post in Ro. pe care sa poata fi angajata, toate posturile fiind „cu dedicatie” iar pensia mea nu-mi permitea sa -i cumpar un post.

  4. Nu avem oameni de stat cinstiți și curați, toți sunt compromiși, nu vedeți ce tinichele au de coadă.
    Fiecare e in slujba altei agenturi, cum spunea cineva.
    Cei puși să-i supravegheze cad la pace cu ei, își iau tainu și tac.
    Apropo , mai dau câte un bețivan care conduce un auto și alte nimicuri de-astea.
    Cu alte cuvinte proști plătesc, dar până când?

  5. Statul plateste incompententa cadrelor medicale care sunt toti obedienti a partidelor care se perinda la guvernarea tarii!!! In loc sa se investeasca in calitatea actului medical si sa se realizeze investitii in domeniul medical pentru dotarea spitalelor, policlinicilor, laboratoarelor se baga aproape toti bani pentru plata salariilor marilor eroi adica a cadrelor medicale care nu fac nimic special decat ce le prevede fisa postului!!! Guvernul trebuie sa intervina si sa stabileasca in statutul cadrelor medicale incompatibilitatile pentru a numai permite sa lucreze si sa obtina venituri uriase din doua surse adica si din actele medicale prestate la stat cat si din cabinetele particulare in aceiasi perioada in calitate de angajati sau colaboratori!!! Un magistrat, un militar, politist, etc nu poate desfasura acelasi act sau activitate profesionala atat la stat cat si la privat in aceiasi perioada pentru a obtine venituri, acelasi lucru s-ar impune si pentru cadrele medicale pentru a numai exista conflicte de interese si alte mici jonglerii financiare in care cheltuielile din clinicile private sa fie decontate de stat!!!!! La nivelul existent in prezent de salarizare nici un cadru medical nu va pleca in strainatate din contra toti vor sa se faca cadre medicale chiar daca nu au imaginatie si stofa pentru aceasta profesie medic sau asistent medical!!!

  6. ADEVARAT DA DA FOARTE ADEVARAR.O INTREPRETARE A UNUI RMN CARE INITIAL IA FOST RECOMANDAT DE ACELASI MEDIC COSTA 1MILION DE LEI BANI VECHI.IN SCHIMB CONSULTATIA IA FOST FACUTA IN BAZA BIL DE TRIMITERE DE LA MED DE FAMILIE.ASTA SA FIE CEA MAI MICA PROBLEMA DAR A CERUT SI CARDUL DE SANATATE PT AI FI DECONTATA INTERPRETAREA SI DE CASA DE SANATATE.PERSOANA CU PRICINA II CU HANDICAP.PROBABIL SA FI AVUT GRATUITATE.DAR IA DAT SA AIBA PARTE DE ACEI BANI SI ATIIIIT.NU MAI VB DE ATENTI CARE LA SF NU SI AU AVUT ROSTUL.ASTIA IAI SI DE LA CEI DECEDATI NU SE MAI SATURA.FLEGME UMANE.

  7. Am si eu o curiozitate: cum a ajuns el in RFG in 1987 cand omul de rand nici nu visa sa mearga in occident?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger