AcasăSOCIALDr. Paul Purea, atac la sistemul medical: ”Multă șpagă, aroganță și salarii...

Dr. Paul Purea, atac la sistemul medical: ”Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

Dr. Paul Purea: ”În România se practică medicina de lux”

Celebrul chirurg Paul Purea, care a profesat în Germania aproape 30 de ani, arată că putregaiul din sistemul sanitar pornește de la salariile uriașe, șpaga, aroganța medicilor de lux și subfinanțarea cronică. Toate acestea îi afectează direct pe pacienți, care au ajuns să plătească sume uriașe pentru tratament și să suporte aroganța și nepăsarea medicilor.

După ce ai profesat aproape 30 de ani în Germania, aproape totul din sistemul medical românesc este șocant, ne spune dr. Paul Purea. Acesta a acceptat să dea o mână de ajutor, împărtășindu-și experiența, însă lucrurile aici sunt atât de înțepenite, încât nu crede că se va schimba ceva.

În calitatea sa de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, dr. Paul Purea consideră că nu este admisibil ca 90% din bugetul unității sanitare să se ducă pe salarii. Din 2018, medicii au ajuns să ia câte 17.000 de lei venituri nete, venituri care s-au dublat odată cu sporul de 85% din pandemie. Cu toate acestea, șpaga funcționează în continuare, iar aroganța și lipsa de compasiune a medicilor sunt din ce în ce mai acute.

”Problemele majore ale pacienților sunt legate de șpaga pe care trebuie să o dea în spitale, indiferent dacă este cerută sau nu, și de o tot mai mare aroganţă şi indiferenţă la suferinţă a personalului angajat în unităţile spitaliceşti din ţară. Pacienții se plâng că medicii nu se uită la ei, că îi dau afară, le vorbesc urât, nu le pasă și că așteaptă ore întregi la ușa cabinetului ca să obțină date despre rudele internate. Păi asta nu înseamnă aroganță? Nu înseamnă nepăsare, lipsă de empatie pentru omul aflat în suferință? Iar banii dați la medici este un fenomen care există și care ar trebui stârpit, dar eu nu cred că noi vom reuși vreodată să stârpim acest flagel, că așa este în gena noastră, a balcanicilor. Eu am lucrat în Germania aproape 30 de ani și niciun pacient nu a venit să-mi dea ceva, în schimb am primit mii de plicuri cu felicitări și mulțumiri”, ne-a declarat dr. Paul Purea.

15.000 de lei pentru medicamente

Pentru că salariile reprezintă 90% din buget, spitalele nu mai pot cumpăra nici medicamente, având conturile blocate. ”Și atunci bolnavii își cumpără singuri medicamentele. Un om necăjit a venit și mi s-a plâns că a avut copilul 2 luni la ATI și a trebuit să cumpere medicamente de 15.000 de lei. Nu sunt bani, ăsta este adevărul, și 40% din spitalele județene se află în această situație. Pe lângă subfinanțarea cronică, s-a adăugat și povara majorării salariilor personalului medical. Problema este că salariile se dau fără niciun fel de parametri, fără să se țină cont de volumul de muncă și de performanță. La Spitalul Județean Reșița, gradul de ocupare a paturilor a fost redus cu aproape 50% (în 2019 –  24.304 pacienţi externaţi, 2020 – 14.160 pacienţi externaţi), iar această scădere nu a avut nicio repercusiune asupra numărului de angajaţi ai spitalului – mereu constant, 1.125”, ne-a mai precizat dr. Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița.

Medici de lux

Sistemul de sănătate românesc este un sistem de lux din punctul de vedere al personalului medical, pentru că se muncește foarte puțin, ne mai spune dr. Paul Purea. Acesta arată că, în Germania, de exemplu, nu există liftier, nu există brancardier și nu există infirmiere. Și asta pentru că medicii și asistentele se ocupă de toate activitățile acestea.

”Ei ridică și transportă pacienții, asistentele curăță paturile și saloanele, schimbă lenjeriile, spală și hrănesc bolnavii și duc plosca la toaletă. În plus, în Germania medicii pun perfuzii și fac injecții, asistentele le fac doar pe cele subcutanate, iar când este un pansament mai problematic tot medicii sunt chemați să-l schimbe. Acolo se muncește cu adevărat. Doctorii acolo nu sunt ca la noi, să doarmă în camera de gardă. Iar nu mai înțeleg cum reușesc medicii să aibă și cabinete private, păi câte ore stau la serviciul de la stat? Este o disfuncționalitate groaznică pentru bolnavi în relația cu medicul. Nu înțeleg, nimeni nu controlează cum de medicii ajung la cabinetul particular, chiar și la ora 15”, ne-a mai declarat dr. Paul Purea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.317 afisari

33 COMENTARII

  1. Adevărul gol goluț!
    Dar peștele de la cap se-mpute, nu este vorba de nici o genă balcanică. De sute de ani cei ce conduc nu sînt români: Ghica, Sturza, Rosetti, Mavrocordat…de o parte a Carpaților, Bathory, Bethlem…de cealaltă.
    Nu c-ar fi rău să fi în Balcani dar România e în mijlocul Europei nu în Balcani.

    • Buș, tăticule, ce treabă are Mavrocordat ca suntem niște nenorociți care își dau odraslele la medicină ca sa facă avere din luatul șpăgii și nimeni nu are interesul „hipocratic”. Sau credeai ca concurenta e asa mare la medicină pentru ca suntem vreun neam de tămăduitori, sensibili la suferința celuilalt?! Nu, vericule, nu! Suntem niște rupți în coor, lihniti și hulpavi sa ne capatuim cu orice preț!!!! Ne vindem pentru oricât și pentru orice numai sa pice ceva… ma doare în coor daca pestele e împuțit de la cap sau de la coadă. Tot împuțit e!
      Unde sa ma ascund de ăștia?!! Zi-mi tu mie, Bușule…

        • Eugene Ionesco….: tara asta nu are nicio sansa! A spus el. Uite ca tara a avut o șansă în Ceaușescu dar nenorocitii l-au omorât. Acum care de care mai lacom și mai parvenit….pe capatuiala!

  2. Noi simplii cetățeni mai ştim lucrurile astea, dar nu înțeleg de ce atât de târziu sunt scrise în presă astfel de lucruri si de ce nu se fac dezbateri la televiziuni pe această temă. „Eroii” noştri „sărăcuții” au de băut cafeluțele si de numărat şpăgile de la bolnavi. Dacă ei vor salarii mari si neglijează pacienții atunci trebuie dați afară. Şi nesimțirea mare este că mai vor si suplimentar de la bolnavii pe care îi ignoră. Cum au făcut cu cei 60 de mii de la ATI care au murit cu zile.
    „Eroii” noștri care ucid pe bani frumoși. TREBUIE TRAŞI ÎN ȚEAPĂ TOȚI!

  3. A fost la un moment dat discuția că și doctorii, că orice angajat, au program de 8 ore. A rămas tot așa…vorbe. Au câte 2-3 servicii: spital de stat, clinica privata (1-2), ore la facultăți de medicina. Sunt superman ; au ajuns că și la clinica privată te trimit la plimbare in 5 minute pe 400 lei. Nu mai vorbim de aroganță, de la medicul de familie, până la șeful de secție din spital sunt niște nesimțiți. Și nu am sa spun că sunt și excepții, fiindcă sunt mult prea puține.

    • Ca și parlamentarii, guvernanții, etc.. În timpul serviciului, au ședințe de partid, prezente la TV, oriunde, numai la muncă nu… De ce??? Pt că în sângele lor este șmecheria… Escrocheria…. Ca și medicii, ca și mulți alții.. Din păcate

  4. Speram ca primul ministru va citi acest articolul pentru ca ministrul sanatatii stie sigur ce se intimpla prin spitale dar inchide ochii.

  5. Toți știu ce se întâmplă dar nimeni nu face nimic, doctorii sunt la concurență cu judecătorii care iau mai mult, noroc că nu au 7 vieți, rușine să le fie, dar asta nu o sa se întâmple niciodată.
    Nimeni de la vârful statului nu mai impune respect se au la mâna unii pe alții cu care, datorii neachitate la stat, dosare penale etc.

  6. Pandemia a dat o șansă miilor de șpăgari suprasalarizați să devină și „eroi” , „sfinți” ai poporului, in aplauzele oilor useriste care cerea lagăr vaccinal și milițieni

  7. Ne ”racim gura de pomana”. Nu vedeti ca orice comentarii fie ale noastre fie ale unor personalitati nu intereseaza pe nimeni ??? Nici comentariile privind greselile din unele articole nu sant bagate in seama. Traim in tara INSENSIBILULUI, INUMANULUI, INCAPABILILOR, SPAGARILOR, MINCIUNII RIDICATA LA RANG DE ADEVAR, A CAPETELOR PLECATE, A YES MANILOR. Semne bune nu se vad…

  8. Solicitati in CA un audit extern al spitalului si vă asigur ca „se închid” multe robinete. Aveti lege! Porniți! Dl presedinte Dunca vă susține! Bafta! Achizitionati audit extern!

  9. În mare parte, dl doctor are dreptate. Eu însă nu sunt de acord ca sistemul medical este subfinantat. CNAS este, probabil, a doua Banca Nationala a Romaniei, dar nici 25% din ce se colectează nu ajunge la bolnavi, ci ia drumul fie al unităților medicale private, fie al „privatilor” din sanatate, înțelegând serviciile de pază și curățenie, cantina, laboratoarele și chiar serviciile de imagistică. Ce mai ramane „de Stat” în sistemul public medical decât asistența medicală propriu-zisa oferită de medici și cadrele medii? Astfel, sistemul public medical este mai privat decat cel privat…
    Creșterea salariilor a fost binevenită, dar este complet inechitabilă, oferind câștiguri extreme realizate din diverse funcții, sporuri sau ore de muncă suprapuse (vezi cazul cadrelor universitare) și venituri minime, discrepante în orice judecata față de cele maxime. Sporurile de COVID au hipertrofiat și mai mult aceste venituri, în condițiile în care spitalele, exceptând probabil secțiile de infecțioase și ATI au fost aproape goale.
    Nu e vorba numai de o anumită mentalitate, legată sau nu de o apartenență geografică particulară, ci si de o scădere drastică a pregătirii și competenței profesionale a cadrelor medicale, deopotrivă medici și asistenți medicali, pe parcursul ultimelor decenii și agravată de lipsa de activitate din ultimii doi ani, care a contribuit și mai mult la deprofesionalizarea acestora.
    Am putea considera ca si solutii :
    -separarea completa a asistentei medicale de stat de cea privată
    -anularea obligativității contribuției la asigurările sociale de Stat și înființarea, alternativ, a caselor private de asigurări de boala
    -limitarea prezentei (excesive și abuziv obligatorii, în prezent) a cadrelor medicale universitare în conducerea serviciilor medicale și a unităților medicale publice
    -asocierea unor criterii/indicatori de performanta si calitate a actului medical în stabilirea retribuției cadrelor medicale.
    E cam greu de realizat asa ceva, fiindcă, intr-adevar, sistemul medical romanesc, deopotrivă public și privat, este excesiv de politizat, corupt și mai ales incompetent. Culegem roadele!

    • Incompetent…. Chiar și infirmierele fac curat cu aceeași cârpă peste tot în spitale… Si medicii vad, asistentele, etc… Dar e o indiferență de neconceput, împrăștie nozocomialele peste tot… Din Baia de la saloane, cu aceleași cârpe se șterg uși, pereți, etc… Am fost îngrozită,… Aveam grijă de tata, internat.operat, dar abandonat de dr, cică a plecat la simpozion la celalalt capăt al țării… Duminică a venit la control în medic, căruia nu i am băgat nimic în buzunar,.. Din ușa întredeschisa a întrebat ce faceți, si dus a fost….. Tatăl meu a luat nozocomial din spital… Si ne a părăsit… 😅😅😅Groaznic… Personalul sanitar nu are nimic de gospodar la un astfel de loc de muncă… Nu au capacitatea sa realizeze unde muncesc, zici ca sunt tari de cap.. Chiar și cei de la Fundeni, renumiți, se comportă aiurea… Asa mi s a părut. Trebuie sa muncească 8 ore, nu 2 sau 3 sau chiar mai puțin, sunt excepții… Dar unde ați văzut consultație din ușa întredeschisa, sau dr care a operat și si a abandonat operații, si o aci ți e drumul…????!!!!! Dezumanizare totală… Decădere umană😅😅😅

  10. Eu doresc ca domnul profesor sa ne spună care este salariul echivalent al unei persoane medicale din tara noastră comparativ cu Germania care este bugetul pentru sănătate în tara noastră și în Germania și cit neau furat cu acte legale cu complicitatea trădătorilor de neam unde au investit beneficiul companiile germane din tara noastră și ce salariu are dumnealui în comparație cu oamenii de rind din tara noastră și atunci accept critica pina atunci sa muncească mai mult pentru a ridica nivelul de trai al tarii ca destul ne fura străinii inclusiv Germania cu complicii nostri

    • Nu ac domn e responsabil de cât ne fura germanii, austriecii, francezii, etc….. Sunt politicienii țării, din fruntea bucatelor… Va deranjează ca a descris adevărul din sistem medical… Toată tara o știe, voi credeți ca poporul nu știe????? Va înșelați, infamdatilir, negospidarilir, inumanilir fata de suferința oamenilor… Caracterul vs este defectat.. Tratați vă.. Aproape toți….

  11. Foarte mare dreptate, iar dacă cineva muncește cu adevărat,sunt acele infirmiere care,ridica,cară ,șterge și care e tratată de multe ori cu scârbă, pentru ca ea face cele mai murdare treburi iar lor poate le vine greață.

  12. Made in Románia ,sistem sanitar 0 ,spaga mare si medici care vorbesc foarte ,foarte urat cu pacienti care au uitat de juramantul depus,niciodata medici din Románia nu or SA ajunga la nivelul celor din Spania si nici sistemul sanitar oamenii platesc taxe la stat deseaba ,cind ajung SA se opereze trebuie SA dea banii EU ma intreba de ce ?

  13. O ruda studenta sa dus la ORL particular avea o tita la o ureche ,a platit consultatia 270 lei, cand a terminat ia spus sa treaca la casierie ca mai are ceva de plata, sa dus si ce credeti salariata de acolo a spus ….daa mai aveti de dat 140 lei pentru dnu DOCTOR…asa merge treaba la noi , nu le mai ajunge,nu sa gandit nici un pic ca e studenta si e finanatata de parinti

  14. Datoriile imense si vesnice ale spitalului sunt din cauza ca le-au dat mana libera managerilor sa puna cat vor ei salarii.Indolenta,nesimtirea,lipsa.empatiei se datoreaza celor care ne conduc pt ca nu urmaresc respectarea legii so pedepsirea celor vinovati.

  15. Ca de obicei, mancare de rahao multa si degeaba. Dezinformare cat cuprinde. Cine mama matii ia 17000 + 85%, mai mincinosule? Numai sa instigati la ura stiti. De ce n-ai ramas in Germania daca era asa de bine?

  16. Da asa este in tara noastra se omoară pacienții cu zile datorită sistemului sanitar si cadrelor medicale care nu își fac datoria .La spitalul Apostol Andrei din Galați pacienții sint trecuti pe listele,,de candidați la moarte ” .Sint lăsați fara tratament iar daca ajung la ATI nu mai vad lumina zilei si nuci familia nu mai poate vedea decît în sacii negri de la morga ! Trăim zile de coșmar si greu de imaginat!

  17. Perfect adevarat ceea ce spune acest domn ,dar care este rolul dumnealui in acest Consiliu ?Daca tot are o functie ,pentru care incaseaza probabil o suma frumusica ,ce face in sprijinul celor care l-au votat ?Cine ne poate ocroti de aceste rebuturi de medici ,asistente si infirmieri ,lipsite de empatie ,care mereu asteapta sa le umpli buzunarele ,desi au aceste salarii imense imense ,pentru care nu fac mai nimic ? Cei care isi fac treaba sunt prea putini ,coplesiti de ,repet ,aceste rebuturi ,un cuvant inca elegant pentru maniera la care se comporta si trateaza bolnavii .Doamne ,fereste-ne de acest spital !

  18. Greu de judecat corect. Eu am fost operat la. Sp. Nicolae oblu iasi și sunt foarte recunoscător. Nu este corect sa acuzam tot sistemul medical

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger