AcasăSOCIALDouă instituții ale Primăriei Capitalei, AMENDATE! Află ce au găsit comisarii Gărzii...

Două instituții ale Primăriei Capitalei, AMENDATE! Află ce au găsit comisarii Gărzii de Mediu și cât au fost sancțiunile

Două instituții ale Primăriei Capitalei, AMENDATE! Află ce au găsit comisarii Gărzii de Mediu și cât au fost sancțiunile (foto: Facebook/Garda Națională de Mediu)

Se apropie vara, temperaturile vor continua să crească, iar locuitorii Capitalei nutresc speranța că se vor putea plimba în parcuri îngrijite, dincolo de agitația unui oraș cât se poate de aglomerat, mai ales la orele de vârf.

În tot acest timp, însă, s-a aflat că Garda de Mediu a prins „pe picior greșit” două instituții din subordinea Primăriei conduse de către Nicușor Dan, nelipsind amenzile.

„Depozite ilegale de deșeuri, în curtea unor instituții ale Primăriei Capitalei” – sună anunțul venit în după-amiaza zilei de joi, 19 mai, din direcția Gărzii Naționale de Mediu (GNM), chiar în ziua în care au fost decise sancțiunile.

Cât au fost amenzile

Concret, s-a aflat că, în a patra zi a acestei săptămâni, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au amendat atât Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), cât și Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A (CMPGB) cu câte 50.000 de lei, „pentru depozitarea neconformă a deșeurilor, într-unul din punctele de lucru ale administrației și, respectiv, pe un amplasament situat în Parcul Regele Mihai I, fostul Parc Herăstrău.

Celor două instituții li s-a interzis depozitarea deșeurilor de orice fel pe spațiul verde și li s-a impus salubrizarea de urgență a amplasamentelor”.

Amenzile au fost date după ce Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu a făcut un control la unul din punctele de lucru ale ALPAB și la CMPGB, „pe amplasamentul situat în Parcul Regele Mihai I, în zona serelor din Parcul Herăstrău Vechi”.

Ce au găsit inspectorii în timpul controlului din teren

Verificările ar fi scos la iveală o situație cu totul tristă și anume saci de plastic cu tot soiul de deșeuri abandonate, inclusiv resturi de materiale de construcție și cartoane. „Pe ambele amplasamente au fost identificate, pe suprafețe întinse, depozitări semnificative de deșeuri municipale amestecate, în saci din plastic negri, abandonate, deșeuri menajere amestecate cu deșeuri reciclabile din hartie-carton, plastic și ambalaje metalice, precum și deșeuri vegetale sau resturi provenite din construcții.

O parte erau direct pe sol, iar o altă parte se aflau pe platforme betonate, iar depozitele măsurau între doi și trei metri înălțime”, transmit reprezentanții GNM, într-o postare făcută pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Disconfort nu doar vizual, ci și olfactiv

Și dincolo de imaginea dezolantă, nu a fost scăpat din vedere nici mirosul emanat de gunoaiele găsite abandonate. Șefa Gărzii Naționale de Mediu a ales să puncteze asupra acestui ultim aspect.

„Pe amplasamente s-au constatat scurgeri de levigat și disconfort olfactiv generate de depozitările de deșeuri municipale amestecate abandonate. În ambele situații a fost aplicată câte o amendă contravențională în valoare de 50.000 de lei conform O.U.G. 92/2021 și o sancțiune contravențională complementară constând în ridicarea deșeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curățarea terenului, precum și eliminarea acestora conform legislatiei de mediu în vigoare”, a susținut Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.