AcasăSOCIALDobânda-cheie, cu ochii pe Fed: băncile globale estimează cu cât vor crește...

Dobânda-cheie, cu ochii pe Fed: băncile globale estimează cu cât vor crește ratele

Marile bănci evaluează o serie puternică de creșteri a ratei dobânzii pentru 2022, după ce datele despre inflație au exercitat presiuni asupra Rezervei Federale a SUA pentru a lua o poziție mai fermă împotriva creșterii prețurilor.

În timp ce Fed se pregătește să majoreze ratele post-pandemie, The National prezintă estimările băncilor de investiții globale cu privire la cât de mult și rapid vor crește.

JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, se așteaptă la o creștere a punctului de bază a dobânzii(bps), cu 25 față de cinci anterior, pentru un total de 175 bps de înăsprire anul acesta.

Aceeași estimare și din partea Morgan Stanley. Anterior previzionase 125 de puncte de bază de înăsprire prin intermediul a patru creșteri de 25 de puncte de a bilanțului Fed.

Punctul de bază este folosit în mod obișnuit pentru calcularea modificărilor ratelor dobânzilor sau a randamentului unei obligațiuni.

UBS, cea mai mare bancă privată din lume, cu sediul în Elveția, înregistrează o înăsprire de 150 bps în acest an prin șase mișcări consecutive de un sfert de punct din martie până în noiembrie. Anterior prognozase creșteri de 25 de puncte de bază în martie și iunie, apoi „o potențială schimbare către un ritm de creștere a fiecărei întâlniri”.

BNP Paribas din Franța, cel mai mare creditor al țării, proiectează șase creșteri de 25 bps anul acesta începând din martie, rezultând o înăsprire cumulativă de 150 bps.

Citi, a treia bancă ca mărime din SUA, se așteaptă acum la 150 de puncte de bază de înăsprire anul acesta, începând cu o mișcare de 50 de puncte de bază în martie, urmată de creșteri în mai, iunie, septembrie și decembrie.

Credit Suisse din Elveția estimează ca Fed să crească cu 175 bp în acest an, începând cu o creștere de 50 pb la următoarea întâlnire din martie.

Societe Generale, a treia cea mai mare bancă a Franței, înregistrează cinci majorări ale ratelor de 25 bps în acest an, începând din martie.

Goldman Sachs, cu sediul în New York, a declarat că își ridică prognoza de a include șapte creșteri consecutive de 25 de puncte de bază.

Global Research se așteaptă ca Fed să crească ratele cu 25 bps la fiecare dintre cele șapte întâlniri rămase din acest an, neschimbate față de perspectiva anterioară. Cu toate acestea, a spus că există riscul unei creșteri de 50 de puncte de bază în întâlnirea din martie.

HSBC din Londra, cel mai mare creditor al Marii Britanii, estimează că Fed va lansa o creștere de 50 pb în martie și încă patru creșteri de un sfert de punct în 2022.

Deutsche Bank din Germania, cea mai mare instituție financiară a țării, se așteaptă ca Fed să solicite o creștere de 50 de puncte de bază în martie plus alte cinci creșteri de 25 de puncte de bază în 2022, cu majorări la toate, cu excepția reuniunii din noiembrie.

Barclays, unul dintre cei mai mari creditori din Marea Britanie, consideră acum că Fed va majora ratele cu 25 bps de cinci ori în acest an, față de trei creșteri pe care le prognozase anterior.

În România, BNR  a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger