AcasăSOCIALDiversiune în MAI. Polițiștii, amăgiți că vor primi 600 de lei în...

Diversiune în MAI. Polițiștii, amăgiți că vor primi 600 de lei în plus la salariu

Politicienii se joacă cu nervii polițiștilor

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a reușit să-i bage în ceață pe polițiști. După ce au fost anunțați, oficial, că vor primi doar un sfert din sfertul datorat în 2021, din majorarea de salariu, un proiect de ordonanță existent doar într-un comunicat de presă a schimbat totul. Astfel, polițiștii ar putea primi, în iulie, o majorare de 600 de lei net la salariu. Cum însă proiectul nu a apărut nicăieri și premierul Nicolae Ciucă i-a negat existența, lucrurile sunt marcate de incertitudine.

Polițiștii ar putea primi, din iulie, 600 de lei în plus la salariu, ceea ce ar însemna aplicarea, aproape integrală, a Legii 153/2017. Scăzând banii din norma de echipament, care vor dispărea tot din iulie, angajații MAI ar putea avea salarii mai mari cu 350 de lei. Sindicaliștii din sistem și-au exprimat speranța ca măsura anunțată să nu fie o diversiune sau un joc politic.

”Pentru noi este o nebuloasă acest proiect, dar sperăm să nu fie doar așa, un joc politic, pe care l-am mai văzut de-a lungul timpului, de genul -eu vreau, dar nu vrea ăla. Ne-am cam săturat de chestia asta și vrem să credem că este o discuție serioasă și că acest proiect a fost discutat cu premierul Nicolae Ciucă, dar și în cadrul coaliției. În opinia mea, nu cred că domnul Dâncu a ieșit cu un proiect de ordonanță de urgență fără să aibă acceptul prim-ministrului, mai ales că acesta a fost și ministrul Apărării și, cu siguranță, are colegi care l-au informat. De asemenea, vreau să cred că domnul Dîncu a avut o discuție și cu Marcel Ciolacu, pentru că fac parte din același partid. Propunerea respectivă nu face altceva decât să dea, cu întârziere, drepturile care trebuiau date de atâta timp, din 2021 și 2022”, ne-a declarat Marius Ionescu, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta arată că propunerea lui Vasile Dâncu este ca, de la 1 iulie, să se aplice legislația de salarizare în ceea ce privește anexa 6, dar doar pe partea de salariu de funcție, nu și pe sporuri. Mai exact, se vor acorda un sfert din majorarea care ar fi trebuit dată la începutul lui 2021, adică 300 de lei, și celălalt sfert care trebuia acordat anul acesta, tot 300 de lei.

Cu dedicație, pentru MApN

În fapt, proiectul de ordonanță se adresa, în primul rând, angajaților MApN, și doar prin extensie cuprindea și ordinea publică. Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Apărării Naționale, Vasile Dâncu ar fi semnat un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune actualizarea și îmbunătățirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din MApN și din celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. ”Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlaltor armate din țările membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanța misiunilor  pe care acești oameni le au. Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră și personalului civil din Armata  României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acționăm acum”, a afirmat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

Drepturi neactualizate din 2009

Sindicaliștii din MAI susțin că există multe alte drepturi din legislația de salarizare care sunt înghețate la nivelul anilor anteriori. De exemplu, chiria este înghețată la nivelul lui 2009, iar alte drepturi sunt înghețate la nivelul anilor 2018 și 2020. ”Un polițist de frontieră care vine și lucrează la Aeroportul Otopeni primește 350 de lei bani de chirie, iar el plătește chiria 2.000 de lei, adică mai mult de jumătate din salariu, de aceea nu vrea să stea niciun polițist în Aeroportul Otopeni. Din estimările noastre, aproape 40% dintre polițiști primesc bani de chirie, pentru că nu locuiesc în localitatea în care își desfășoară activitatea. Mai mult, polițiștii care stau cu părinții și își întemeiază, ulterior, o familie, mutându-se într-un apartament cu chirie, nu mai beneficiază de bani de chirie de la MAI, atât atât de pervers este făcută legislația”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.440 afisari

29 COMENTARII

  1. Mai du te dreaq bai boule de barbu gh !
    Comentezi aiurea fara vreun argument !
    Si cand te am chemat la universitate, te ai pisat pe tn !!

  2. Să-i mai recruteze și p-ăia din localitatea în care-i nevoie de personal. E sport național aducerea (pu)pilelor din teritoriu la București – cu bani de chirie sau contravaloarea RATELOR de credit imobiliar compensată. Și în teritoriu se inventează tot felul de tertipuri și necesități pentru cine trebuie.

  3. Barbule,nu te lua de ei ca dai in fabrici si uzine.Nu-i vezi cum sar ca arsi?De la mascarada incoace au disparut cu toti de pe strada probabil suparati ca nu azvarle statul cu bani in ei.Mergi prin tara oriunde este o agresiune,bataie ,jaf,orice nu sunt niciodata acolo sa intervina.Ca si profesorii,frecangii din ministere ,consilii judetene,primarii vor doar bani.Sa nu ii intrebe nimeni daca merita banii pe care ii primesc fiindca imediat te injura ca niste birjari,Din cauza acestor impostori si multi altii ca ei Romania bate pasul pe loc si il va bate multe generatii viitoare.

  4. Militienilor vreti bani?
    Militienilor vreti grade?
    Mars la panda in boscheti sa prindeti infractorii !

    • Măta și tatăto sunt milițieni măi labagiule de Vasile, cred că ai fost futut în cur la pușcărie după ce Polițiști teau cazat acolo, cretinule.

  5. Nu mai bine hai sa desființăm poliția da vedem cine va mai apără idioților pe voi care comentați aiurea la adresa polițiștilor.eu va propun sa va duceți și voi sa fiți pentru o săptămână polițiști sa vedem cum v-ați descurcat,credca v-ați caca pe voi de frică daca ar fi sa interveniți la un scandal…Mai și ziceți că nu-și fac polițiștii treabă dar când vor să-și facă treaba și da amenzi sau încătușează infractorii caută să-i ia la omor pe polițiști și acuma mâncați căcat auzi că nu-și fac polițiștii treabă.pai oare sunt lăsați să-și facă treabă că tot voi oamenii îi luați la bătaie și la omor când sunt în stradă… rușine să vă fie popor de oameni necivilizați,care va manifestați ca-n junglă….

  6. Apoi mai și comentați…sunați la 112 alo poliția mă omoară, veniți și arestati-l pe individ și knd vine poliția la ușă hop ii luați la omor apoi mâncați rahat ..pe bune!sau sunt tăiați cu săbii sau dați cu mașina peste ei în stradă și apoi mai vreți să vă apere poliția față de care nu aveți niciun respect… rușine să vă fie … ar trebui sa tăceți și să respectați măcar legile apoi sa comentați da …

  7. Așa va trebuie sa vă descurcați singuri, fără poliție dacă tot nu va trebuie poliție și pază,descurcati-va singuri…păi cică nu mai este niciun polițist pe strada,foarte bine sa nu mai fie că așa nu mai aveți peste cine da cu mașina,pe cine tăia cu sabia păi da … să ieșiți voi în stradă să faceți ordine acuma.. că dacă iese poliția ori o luați la bătaie,ori dați cu mașina peste ei ..așa nu mai aveți pe cine bate,pe cine tăia cu sabia,legea junglei este in floare daca așa va place să trăiți…. trăiți așa atunci nu mai comentați de ce nu mai stă poliția în stradă,oare de ce?

  8. Barbule iar esti prost?
    Ce sa-ti doresc : sa-ti sparga hotii casa, sa-ti violeze nevasta si fiica iar pe tine sa te castreze?
    La cine apelezi atunci?
    Esti retardat si plin de venin ca haznaua de rahat!

  9. La munca cu polițiști sa nu li se dez nimica ca nu merita sa muncească pana la 66 de ani Nu sa stea sa doarmă prin mașini și sa i salarii nesimțite da bugetarii

    • Danielo … eu te întreb asa … in caz ca ai nevoie , cum te-ar putea apara doi polițiști de 66 ani ? Păi draga mea după 25 de ani de ture de noapte esti terminat. Majoritatea polițiștilor nu apuca 66 ani. Eu zic sa îți revii.

    • Nimeni nu spune ca politistii s perfecti ..
      Ai dreptate, unii mai dorm, altii mai fenteaza cumva… dar in proportie de peste 90 % sunt oameni dedicati profesiei, care isi risca viata in fiecare zi, fara a fi vorbe goale, am vazut cu totii ca si mai pierd viata , uneori de tineri..oameni care cand noi dormim patruleaza pe strazi , oameni care vin la apelurile de la 112 si isi fac datoria , salveaza vieti zi de zi..
      As fi un pic mai ponderat… repet, nu s perfecti… da , sincer, n as ridica primu piatra !!
      Cat despre barbu gh…e un frustrat .punct

  10. Misule,nu fi ipocrit.Oricum daca se intampla lui Barbu ceea ce spui nu sunteti acolo,sunteti la nani in birou.Unui prieten i-a spart magazinul iar colegii tai l-au bagat in ancheta ca avea o defectiune la sistemul de alarma plus ca l-au amendat.Pe hoti nu i-au gasit niciodata.Hai sictir nici macar de muste nu sunteti in stare sa ne aparati.Traim si noi pe aici nu pe Luna.Romania e plina de batai ,scandaluri ,crime,accidente ,bandele de golani fac legea pe strazile oraselor si toate cele unde nu va vede nimeni sau daca sunteti pe acolo din intamplare intoarceti spatele.Ati fost buni la un singur lucru,sa amendati si sa bateti amaratii care nu aveau masti.Felicitari!

  11. Dar la 65 de ani se poate sapa canale de 3m adancime,conduce TIR-ul sau autobuzul plin cu 50 de oameni,tractorul sau combina agricola de 180 de cai putete,turna betoane sau cara cu carca 40 de kg prin depozite? Ipocritilor!

  12. voi ăștia „certați cu legea” care faceți afirmatii la adresa polițiștilor în neștiință de cauza, tare frustrați mai sunteti

  13. Eu nu inteleg de ce tot comentati … barbu ala e un ratat care probabil a incercat si el sa devina politist dar cu siguranta s-a inpotmolit la testul psihologic.. eu zic ca cei care comenteaza sunt niste repetenti care nu fac decat sa ne instige .. atat stiu atat pot. N-ai ce le ceri.. daca considerati ca suntem atat de bine remunerati si de avantajati de ce nu va angajati si voi ca politisti? Sunt posturi scoase la concurs.. peste 8000 .. succes

  14. Exact ce se dorește, învrăjbirea mai multor categorii profesionale, civili contra militari. Iar dreptatea e undeva pe la mijloc, niciunul nu are dreptate în totalitate. Sărăcia dezbină oamenii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Armata lui Vladimir Putin a lovit din nou Ucraina, sâmbătă seară, cu atacuri masive cu drone.Zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din...

Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!

Conform horoscopului de duminică, 19 mai 2024, este o zi ideală pentru nativi ca să se relaxeze şi ca să-şi punpe pe primul plan...
proger