AcasăSOCIALDisperare și revoltă la Spitalul din Piatra Neamț. Gravidele și lăhuzele, evacuate...

Disperare și revoltă la Spitalul din Piatra Neamț. Gravidele și lăhuzele, evacuate din maternitate

spitalDisperare și revoltă la Spitalul din Piatra Neamț. Gravidele și lăhuzele, evacuate din maternitate

Situația la Spitalul din Piatra-Neamț este una deosebit de critică. Conducerea unității medicale are de ales între a lăsa pacienții cu COVID să moară în UPU sau să evacueze gravidele și lehuzele din maternitate.

În urma unui ordin primit de la București, maternitatea va fi evacuată. Toate femeile internate în această secție vor fi transportate cu o ambulanță privată la maternitățile din județ sau pe unde mai sunt locuri. Maternitatea va primi de acum înainte pacienți cu COVID care au nevoie de oxigen.

Potrivit conducerii spitalului, există acord de la DSP Neamț pentru această mutare și, de asemenea, s-a precizat că s-a amânat acest moment cât s-a putut de mult, însă s-a ajuns la o limită.

Secția ATI, plină de pacienți Covid

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț este plină cu pacienți care au nevoie oxigen și maternitatea rămăsese singura secție care până acum nu a fost modificată pentru a primi pacienți cu COVID.

„Am luat decizia de a externa unele din pacientele de pe secția de Ginecologie, datorită faptului că aveam nevoie urgentă de tuburile de oxigen disponibile pe secția respectivă. După cum probabil știți, există un ordin de ministru din 13 septembrie care spunea că spitalul din Piatra Neamț să aibă secția de Ginecologie pozitivă, numai pentru pacienți pozitivi”, a declarat, pentru Antena 3, Alexandru Filimon, managerul spitalului.

Revoltă în rândul pacientelor

Decizia a revoltat paciente dar și cadre medicale.

„În urma deciziei managerului dată pe 5 octombrie, maternitatea va fi închisă și accesul gravidelor la serviciile medicale va fi restricționat în spitalul de la Piatra-Neamț. Nu cred că mai există o altă maternitate care să fie exclusiv COVID în țară. Sunt soluții prin care secția să poată trata și cazuri COVID și cazuri non-COVID. Nu sunt respectate drepturile pacientelor care sunt negative și vor să nască în orașul lor natal sau în spitalul județean. Unde sunt drepturile acestor paciente?”, a declarat Dr. Tudor Sălăvăstru, șeful de secție Obstetrică-Ginecologie.

„Pur și simplu își bat joc de noi. După ce am fost în Piatră monitorizată timp de nouă luni de zile de domnul doctor, și trimisă la spital pentru că am depășit termenul pentru naștere, cei de la conducere nu se gândesc absolut deloc la noi și ne trimit în alte părți. Este o mare bătaie de joc, atât pentru noi cât și pentru doctori, pentru că nu pot face absolut nimic să ne ajute. Chiar dacă vor, conducerea spitalului nu îi lasă”, spune o pacientă.

author avatar
Andreea Vlad