AcasăSOCIALDisperare la MApN. Val de demisii și retrageri din Armata Română

Disperare la MApN. Val de demisii și retrageri din Armata Română

MApN și-a cumpărat drone, dar nu are militari care să le opereze

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență cu mai multe majorări salariale pentru personalul militar, dar și pentru polițiști. Motivul este legat de disperarea MApN, care se confruntă cu demisii și pensionări pe bandă rulantă, într-un context geopolitic dificil. Jalea la minister este atât de mare încât nu pot găsi militari care să accepte să fie instruiți pentru pilotarea dronelor Bayraktar TB2, plusându-se cu diurne și sporuri, însoțite de obligativitatea de a sluji Armata Română timp de 5 ani.

Deși polițiștii și-au manifestat bucuria că au obținut ceva în plus la salarii, adevărata țintă a ordonanței de urgență aprobată joi de Guvern a fost reprezentată de militari. Disperarea la MApN este atât de mare încât a recunoscut oficial că se confruntă cu un val masiv de demisii și pensionări. Chiar dacă deficitul în creștere nu a început de ieri, șocul cel mai mare la minister a fost când nu a avut pe cine să trimită în afara țării pentru a fi instruit în pilotarea dronelor Bayraktar TB2.

”Se impun a fi luate măsuri de retenţie, inclusiv de natură salarială, în scopul diminuării numărului de demisii şi a numărului personalului ce optează să treacă în rezervă, în caz contrar existând riscul neîndeplinirii sarcinilor asumate, cu impact asupra îndeplinirii misiunii şi obiectivelor structurilor. În prezent, salarizarea personalului militar se dovedește a fi insuficientă pentru asigurarea rolului de recompensare, fidelizare și, totodată, de creștere a atractivității liniei de muncă. Deficitul acut de personal nu poate fi suplinit nici prin recrutare din instituţiile de învăţământ proprii, nici prin încadrare din sursă externă, generând o vulnerabilitate a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Plată pentru fiecare decolare

Pentru a-i convinge să participe la programele de instruire pentru dronele Bayraktar TB2, ordonanța stabilește că personalul tehnic-ingineresc de aviaţie care execută activităţi de pregătire pentru zbor, exploatează la sol şi în zbor sisteme de aeronave fără pilot la bord și operatorii de aeronave fără pilot la bord şi operatorii la distanţă vor primi 5-40% din solda de funcţie, pentru fiecare lansare a dronei.

Totodată, se vor acorda prime orare de zbor pilotului la distanță în procente cuprinse între 2-10% din 1/4 a soldei de funcţie, precum și alte bonificații, în funcție de masa maximă la decolare. Ministerul Apărării Naționale justifică aceste compensații prin gradul ridicat de risc pe care îl presupune instruirea pentru operarea și mentenanța noului sistem de armă, Bayraktar TB2, precum prezența radiațiilor electromagnetice în diverse spectre, lucrul cu elemente de muniții și încărcături explozive, lucrul cu echipamente și documentație cu nivel ridicat de clasificare a informațiilor, expunerea la factori de mediu dificili, prezența riscului de lansare accidentală în cazul unor vicii de comunicare-coordonare. Totodată,  structurile din care personalul urmează a face parte sunt dislocate de regulă în zone greu accesibile și neatractive, la distanțe mari față de orașe și execută misiuni de luptă pe timp de pace pe teritoriul național sub comandă națională.

Obligații pe 5 ani

Militarii care vor participa la instruirea pe dronele Bayraktar TB2 vor fi obligați să semneze un angajament cu MApN, prin care se obligă ca, după încheierea misiunii în afara teritoriului naţional, în vederea realizării şi menţinerii capabilităţii aferente achiziției sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, să își desfăşoare activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale pe o perioadă de 5 ani, în specializarea/calificarea dobândită pe timpul misiunii. Orice încălcare a angajamentului presupune restituirea cheltuielilor individuale de instruire pe timpul misiunii, proporţional cu perioada de angajament rămasă neexecutată.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.