Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Energiei, care transpune, de fapt, o directivă europeană, contorizarea individuală pentru energia termică de la bloc nu mai este obligatorie. Asociațiile de proprietari pot decide să renunțe la repartitoarele de căldură, prin invocarea nerentabilității și a ineficienței în economia de energie.
Scandalul iscat de impunerea obligativității instalării repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2022 este pe cale să se stingă. Ministerul Energiei a fost nevoit să transpună în legislația românească o directivă a UE privind eficiența energetică. Astfel, potrivit proiectului de lege, contorizarea individuală în apartamente nu mai este obligatorie.
”În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, se instalează contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este rentabilă pentru contorizarea consumului în fiecare unitate a clădirii, se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică pentru a măsura consumul de energie termică la fiecare corp de încălzire, cu excepția cazului în care asociațiile de proprietari demonstrează că instalarea unor astfel de repartitoare de costuri nu ar fi rentabilă. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică”, se arată în proiectul de act normativ al Ministerului Energiei.
Totodată, în cazul în care încălzirea, răcirea sau apa caldă menajeră pentru o clădire sunt furnizate de la o sursă centrală care deservește mai multe clădiri sau de la un sistem de încălzire centralizată sau de la un sistem de răcire centralizată, trebuie instalat un contor la schimbătorul de căldură sau la punctul de delimitare/separare.
Contoarele individuale, impuse doar în clădirile noi
ANRE urmează să stabilească și să publice criteriile generale, metodologia și/sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea contoarelor individuale. În ce privește imobilele noi de tip condominiu și în părțile rezidențiale ale clădirilor mixte noi, care sunt dotate cu o sursă centrală de încălzire la nivel de condominiu sau clădire mixtă, după caz pentru apa caldă menajeră sau sunt aprovizionate de la rețele de termoficare, acestea trebuie sunt prevăzute contoare individuale pentru apa caldă menajeră. În cazul în care imobilele de tip condominiu sau clădirile mixte sunt alimentate de la rețele de termoficare sau de răcire centralizată sau în cazul în care prevalează sistemele comune proprii de încălzire sau de răcire pentru astfel de clădiri, ANRE trebuie să adopte norme şi reglementări transparente, disponibile publicului privind repartizarea costurilor pentru consumul de încălzire, de răcire și de apă caldă menajeră în aceste clădiri, pentru a asigura transparența și acuratețea contabilizării consumului individual.
Control la consumul real
Acolo unde sunt instalate contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică, ANRE trebuie să se asigure că informațiile privind facturarea și consumul sunt fiabile, exacte și au la bază consumul real. Transmiterea consumului trebuie să fie îndeplinită printr-un sistem de autocitire periodică de către clientul final sau utilizatorul final, prin care acesta își citește contorul și transmite indexul. Factura se bazează pe o estimare a consumului sau pe o sumă forfetară numai în cazul în care consumatorul final sau utilizatorul final nu a transmis indexul contorului pentru o perioadă de facturare dată, se mai precizează în proiectul legislativ.