AcasăSOCIALDirectivă UE: FGA are termen de 6 luni să plătească despăgubirile RCA

Directivă UE: FGA are termen de 6 luni să plătească despăgubirile RCA

Cresc despăgubirile pentru accidente

Conform unei directive UE, pe care ASF a transpus-o, deja, într-un proiect legislativ, Fondul de Garantare a Asiguraților este obligat să plătească despăgubirile din dosarele RCA ale firmelor falimentare în termen de șase luni de la depunerea solicitării. Totodată, aceeași directivă europeană obligă firmele de asigurări să majoreze limitele de despăgubire ale polițelor  la 6.450.000 euro pentru vătămările corporale și la 1.300.000 de euro pentru daune materiale.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a transpus într-un proiect de act normativ Directiva (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Una dintre cele mai importante schimbări prevăzute în directiva europeană este obligativitatea pentru Fondul de Garantare a Asiguraților de a plăti despăgubirile în dosarele RCA ale companiilor intrate în faliment în termen de maximum șase luni de la depunerea cererii păgubitului.

”Statele membre se asigură că fondul de garantare, cel puțin pe baza informațiilor primite la cererea sa de la persoana prejudiciată, furnizează persoanei prejudiciate o ofertă justificată de despăgubire sau un răspuns motivat, în conformitate cu dreptul intern aplicabil, în termen de trei luni de la data la care persoana prejudiciată și-a prezentat cererea de despăgubire organismului respectiv. În cazul în care se datorează despăgubiri, fondul de garantare plătește despăgubirea persoanei prejudiciate fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de trei luni de la acceptarea de către persoana prejudiciată a ofertei justificate de despăgubire”, se precizează în directiva europeană. Totodată, statele membre trebuie să se asigure că fondurile de garantare dispun de toate prerogativele și competențele necesare pentru a putea coopera în timp util cu alte astfel de organisme din alte state membre și cu alte părți interesate, inclusiv cu o societate de asigurare care face obiectul unei proceduri de faliment sau de lichidare, cu administratorul sau lichidatorul acesteia și cu autoritățile naționale competente ale statelor membre, în toate etapele procedurii. O astfel de cooperare include solicitarea, primirea și furnizarea de informații, inclusiv cu privire la detaliile unor cereri specifice, dacă este cazul.

Crește limita despăgubirilor

Potrivit actului normativ european, care va fi transpus în legislația românească, fără a aduce atingere garanțiilor de o valoare mai mare eventual stabilite de statele membre, fiecare stat membru trebuie să solicite ca sumele pentru care este obligatorie asigurarea RCA să fie, în cazul vătămărilor corporale, de minimum 6.450.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, sau 1.300.000 euro pentru fiecare persoană prejudiciată. În cazul daunelor materiale, limita minimă a despăgubirilor va fi de 1.300.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. ”În cazul statelor membre care nu au adoptat moneda euro, sumele minime se convertesc în moneda lor națională prin aplicarea cursului de schimb în vigoare la data calculării noilor sume minime. Din cinci în cinci ani, începând de la 22 decembrie 2021, Comisia va revizui sumele despăgubirilor în concordanță cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), stabilit în temeiul Regulamentului (UE) 2016/792 al Parlamentului European și al Consiliului”, se arată în directiva europeană.

RCA pentru toate vehiculele

Aceeași directivă europeană extinde obligativitatea încheierii poliței RCA și pentru trotinete electrice și orice alte vehicule acționate exclusiv în mod mecanic pe uscat, dar care nu se deplasează pe șine, cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau o masă proprie maximă mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Totodată, RCA-ul va fi obligatoriu și pentru orice remorcă utilizată de aceste vehicule, indiferent dacă este cuplată sau necuplată.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.670 afisari

8 COMENTARII

  1. Vrem si noi directiva ca astia din ue sa nu mai fie societati off shore care nu au reguli si alte mizerii clocite doar de ei sa fie deasupra legilor si apoi o sa facem si restul daca au sens!!mai tot ce dau ei avantajeaza multinationale sau banci.

    • In directiva e prevăzut un termen de maxim 3 luni, in titlu articolului precizați 6 luni, va rog sa rectificați.

      • 1) – 3 luni se scurg de la depunere cerere de depagubire pana la oferta de despagubire. 2) – consumatorul/pagubitul/parte prejudiciata – accepta (sau contesta) oferta de despagubire; 3) – FGA mai are 3 luni termen dupa ce primeste oferta de desapgubire acceptata de catre partea prejudiciata. – Total 6 luni.

        • Niciun articol din Directiva nu statueaza termenul de 6 luni pe care autorul acestui articol il prezinta in tiltu in mod total fals, pentru inducerea publicului in eroare. Pentru corecta informare trebuie analizata in mod comprehensiv Directiva 2021/2118 si Directiva 2009/103/EC. Cadrul privind termenul de solutionare a cererii de despagubire (fie de catre asigurator, fie de catre de fondul de garantare) este statuat prin art. 7 din Directiva 2021/2118 si art. 22 din Directiva 2009/103/EC – inlautrul termenul de trei luni de zile (within three months). Legislatia noastra nationala, prin art. 21 din Legea 132/2017, statueaza solutionarea cererii inlauntrul termenului de 30 de zile.

          Conform Directivelor care reglementeaza despagubirea in cazul raspunderii civile auto, asiguratorul sau dupa caz, fondul de garantare, solutioneaza cererea de despagubire inlauntrul termenului de trei luni de zile. Nu este legal ca victima unui accident acoperit de o asigurare RCA sa aiba parte de un tratament diferit in functie de solvabilitatea ori lichidarea societatii de asigurare. Tocmai de aceea a luat fiinta Fondul de Garantare. Acesta nu trebuie sa fie „o schema” ori „o inginerie piramidala” pentru despagubirea pagubitilor, ci tocmai GARANTUL despagubirii in situatia falimentului asiguratorului caruia i s-a permis conduita neglijenta ori penala, dupa caz. Asadar, scopul amendamentelor din noua Directiva este tocmai de a proteja victimele accidentelor si de a le asigura un cadru procedural uniform in situatia in care o societatea de asigurare se afla in procedura de faliment ori lichidare, nicidecum de a crea un cadru asimetric, discriminator.

          Directiva 2021/2118
          Art. 7. Member States shall ensure that the body referred to in paragraph 1, on the basis, inter alia, of information provided at its request by the injured party, provides the injured party with a reasoned offer of compensation or a reasoned reply as provided for in the second subparagraph of this paragraph, in accordance with the applicable national law, within three months from the date when the injured party presented his or her claim for compensation to the body.

          For the purposes of the first subparagraph, the body shall:

          (a) make a reasoned offer of compensation, where it has established that it is liable to provide compensation pursuant to paragraph 1, point (a) or (b), the claim is not contested and the damages have been partially or fully quantified;

          (b) provide a reasoned reply to the points made in the claim, where it has established that it is not liable to provide compensation pursuant to paragraph 1, point (a) or (b), or where liability is denied or has not been clearly determined or the damages have not been fully quantified.

          Indiferent ca este achitata de asigurator sau de catre fondul de garantare, despagubirea se ofera in baza pretentiilor de despagubire formulate de persoana prejudiciata (points made in the claim), in situatia in care riscul a fost acoperit, necontestat si cuantificat.

  2. Buna ziua..sunt cu dosarul deschis..24.i.04 20233ncerc sa sun nu se raspunde la telefon…incerv sa trimit codul de numar dosar nu se poate
    ..este bataie de joc…stau cu masina stricata deja de 3 luni…la noi nesmtirea mare jaf la drumul mare

  3. La mine de la 1 ian 2022 de la accident, dosar numar primit in iulie 2022, nca nu au ajuns la el. Ei inva sunt prin aprile 2022 cu dosarele la city…Fga probabil e ceva ca pensiile…si melci in loc de agajati…

  4. Bună ziua programu vostru este foarte important pentru toată lumea sunt oameni care sunt aproape morți suferință lor în urma accidentelor mașini parcate în servisuri de luni de zile coordonarea voastră este foarte important pentru noi nu putem sa spunem ca suntem europeni păcat ca suntem în registru Europeană

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger