AcasăSOCIALDirectiva europeană pentru protecția producătorilor români, schimbată în favoarea hipermarketurilor

Directiva europeană pentru protecția producătorilor români, schimbată în favoarea hipermarketurilor

Politicienii mioritici, pact cu multinaționalele pentru falimentarea fermierilor români

Directiva europeană privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost aplicată în România cu doi ani întârziere și cu amendamente împotriva producătorilor români. Reprezentanții fermierilor spun că lobby-ul făcut de hipermarketuri este atât de puternic, încât au ajuns să aibă consultanți în partidele politice și în ministere, iar producătorii români nu au cum să se lupte cu așa ceva.

După doi ani de întârziere de la data limită, România a reușit abia ieri, în ședința de Guvern, să finalizeze legislația împotriva practicilor comerciale neloiale ale hipermarketurilor în relația cu producătorii. Evident, la presiunea multinaționalelor, legea a ieșit net în favoarea acestora, astfel că s-a decis introducerea în lege a taxelor impuse de hipermarketuri, prevedere care nu există în Directiva europeană. Conducerea Federației Naționale Pro Agro ne spune că s-a plecat cu două proiecte de lege, unul de la Camera Deputaților, altul de la Senat, și că s-a pierdut foarte mult timp încă de la început, plus că nu se decideau cine trebuie să aplice, Ministerul Agriculturii sau Consiliul Concurenței. În plus, dezbaterile și discuțiile au fost foarte aprinse și îndelungate între reprezentanții producătorilor români, procesatorilor și retailerilor. ”Directiva europeană a venit cu termene mai proaste de plată pentru fermierii români, decât ce aveam noi în legislație, cu 30 până la 60 de zile, față de 14 zile. Noi ne-am bătut foarte mult să scoatem taxele pe care ni le impuneau hipermarketurile și supermarketurile. O taxă este modalitatea post-vânzare prin care cumpărătorul îți diminuează prețul de achiziție. În momentul în care ai taxe în lege, inclusiv concurența între marile magazine se va regla din aceste taxe. Nu suntem mulțumiți de cum a ieșit legea, pentru că au rămas aceste taxe, chiar dacă s-au limitat la 25% din costul produsului. Culmea este că în Directiva europeană nu existau taxe, le-am introdus doar în România”, ne-a declarat Cristian Gavrilă, director executiv al Federației Naționale Pro Agro.

Lobby-ul a pătruns până la vârf

Ultima formă a legii s-a stabilit la nivel de coaliție de guvernare, susțin reprezentanții fermierilor, care arată că nu s-a schimbat nimic în bine pentru producătorii români și nici n-o să se schimbe. ”Nimeni nu-i protejează pe ai noștri. Lobby-ul făcut de hipermarketuri este atât de puternic încât a pătruns peste tot. Eu am lucrat la modificările legislative încă din 2016 pe acest subiect și am recunoscut, în observațiile primite de la vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, limbajul corporatist al hipermarketurilor, deci veneau de la ei. Păi dacă vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, care e pus acolo să ne apere pe noi, face lobby pentru hipermarketuri, ce așteptări să mai avem?! Marii retaileri au consultanți în majoritatea partidelor politice, au consultanți care au fost secretari de stat sau sunt secretari de stat. Iar asta se întâmplă în toate domeniile, atât de mare este puterea multinaționalelor”, ne-a precizat directorul executiv al Pro Agro, Cristian Gavrilă.

Procesatorii, aceeași poziție ca a multinaționalelor

Fermierii se plâng că industria procesatoare din România are aceeași poziție față de producția primară ca a marilor retaileri. Adică preferă tot marfa din import, chiar dacă e de proastă calitate, pentru că e mai ieftină. ”Reprezentanții hipermarketurilor ne-au spus că românul vrea preț, nu calitate. Strategia lor de vânzare pe piața din România este de a oferi cel mai mic preț față de concurență. Fermierii mici și medii sunt foarte loviți, pentru că nu-și mai pot vinde marfa. La legume sunt mari probleme. Au apărut în România cooperative formate de tineri care au lucrat în agricultură prin țările UE. Au strâns o brumă de bani și s-au apucat de legumicultură. Au ajuns în Camera Deputaților și le-au spus prin ce trec, dar nu i-au băgat în seamă. Spuneau că s-au dus să-și vândă marfa la hipermarketuri, li s-a dat contractul și au plătit avocați să se uite pe acel contract. Și și-au dat seama că intrau în faliment înainte să-l semneze”, a mai afirmat Cristian Gavrilă, directorul executiv al Federației Naționale Pro Agro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.389 afisari

10 COMENTARII

  1. Tradatorii din echipa cistigatoare pnl si fratii lor de cruce, interlopii de la ciuma rosie psd.

  2. Bună ziua,
    acestea sunt efectele sistemului de învățământ din ’90 până în prezent. Un sistem școlar în care s-au experimentat tâmpenii, cu titlu de ,,modernizare”, dar din care au dispărut educația pentru muncă, dragostea de țară, patriotism, naționalism, dragostea, grija și respectul pentru generațiile aflate la vârsta pensionării, s.a.m.d.
    Concluzia este una, foarte categorică și gravă: în România s-a demonstrat practic că prin distrugerea învățământului se distruge o națiune…….

    • Buna ziua

      Sunteti idealist(a) domnule/doamna Crenganiș si usor in eroare. Acestea sunt efectele sistemului de învățământ din ’75 pana in ’90 si o continuare a reminsicentelor sale pana in ’05 cu originea in tezele din iulie si ideologia juche. Sa o luam pe rand :

      1. Educatia pentru munca – nu a existat niciodata dovada produsele de slaba, foarte slaba si extrem de slaba calitate ale Romaniei atat socialiste cat si prezente ca o remanenta a modului de lucru din comunism si a naturii noastre atat genetice cat si culturale.

      2. Dragostea de tara? care tara? asta artificial construita pe mitul continuitatii geto-dace desi este evident ca atat genetic cat si cultural suntem extrem de diferiti cu o variatie foarte mare de la o regiune la alta. „Multe pop oare migratoare au venit pe aici dar au plecat mai departe numai noi getodacii am ramas pe loc”. Inca mai am manualul de istorie care sustine ineptia asta si este facut inainte de ’89. Spre cunostinta dvs clo sca cu puii de aur este gotica. Gepizii au stat in Transilvania aproape cat romanii de la Ardaric 454 la Cunimund 567 (vezi tezaurul de la apahida) fata de 106 – cucerirea si jefuirea daciei cu luarea in robie a unei mari parti a pop ulatiei si fuga peste Carpatii Orientali la costoboci a celorllalti pana la retragerea aureliana in 271. Jordanes confirma ca gepizii erau originari din insula Scandza si ca erau atentie „cei mai lenti ” dintre goti imbarcandu-se ultimii pe cele trei corabii ale lor drept pentru care au fost numiti ironic „gepanta” adica inceti (cum sunt transilvanenii?) si ca impreuna cu gotii au cucerit toata provincia romana Dacia cerand romanilor doar pace si un dar anual ca recunoastere a victoriei lor. Nu va mai zic unde s-a nascut Alaric I cuceritorul Romei. Deci ???

      3.Patriotism. Iti trebuie o tara pentru asta. Daca prin patriotism intelegeti loialitate fata de familie, clan , ginta trib si regiune ok, patriotismul e foarte bun si necesar si da, avem o problema din punctul asta de vedere dar incet incet se rezolva – transilvanenii vor independenta, dobrogenii incep sa se gandeasca, moldovenii se uita gales peste prut si tot asa. Oltenii nu s-au prins inca ce insemana cuvantul craiova si din ce lim ba provine, cand s-o rprinde bucurestiul va deveni doar un oras-stat.

      3. Nationalism – imposibil pentru ca nu suntem o natie ci un un grup de natii unele foarte foarte diferite intre ele si amestecate intr-o mai mare sau mai mica masura.

      4. dragostea, grija și respectul pentru generațiile aflate la vârsta pensionării – iarasi eterogenitate mare – care generatii ? alea de securisti care ne reprimau torturau si omorau in chinuri pe vremea odiosului ? moarte lor in niciun caz dragoste si respect! acele generatii de amarati care au lucrat ca sclavii in chin si foame pe vremea comunistilor , ok toata mila ptr ei dar nu dragoste si respect. trebuiau sa se rascoale nu sa sufere , in felul asta mureau eroi iar aia care scapau o duceau bine si datorita lor ar fi dus-o si urmasii lor bine ca scapau mai repede de comunism, pensionarii din familia, clanul, ginta si tribul meu? da, toata dragostea si compasiunea dar iarasi depinde de la om la om si de relatiile social culturale dintre mine si ei.

      în România s-a demonstrat practic că prin distrugerea învățământului se distruge o națiune…….

      imposibil, romania nu este o natiune , nici n-a fost vreodata. faptul ca s-a optat pentru un stat centralizat cu capitala in valahia in locul unei confederatii sau macar a unei federatii dovedeste cat de putine elemente comune au aceste popoare intre ele de a fost frica atat de amre ca s-ar putea rupe la prima greutate intalnita. de asemenea valah este o ocupatie nu o natie iar limba romana este o sublingua franca nu o limba nationala provenita din bastardizarea limbii latine care era adevarata lingua franca a diverselor triburi stabilite pe aici asa se explica de ce avem cel mai bogat si mai divers adstrat lingvistic de la cuvinte germanice si slavonice la turcice si grecesti chiar si mongole.

  3. Există o singură soluție: Toți producătorii de cereale,legume,fructe,lapte ,carne ,etc să se unească și să -si facă singuri rețele de desfacere (magazine,en gros-uri ) și să nu mai dea nimic supermarketurilor . Producătorii de cereale ,lungime ,fructe să dea toată producția procesatorilor români,iar aceștia să vândă produsele lor ,inmagazine proprii cetățenilor români.Sigur preturile vor fi mai mici decât la supermarket.Iar noi ,consumatorii români să le dăm șuturi in cur senatorilor și deputaților să scoată legi care să -i protejeze.Altfel nu se poate .

  4. daca nu va convine de politica murdara a supermarketurilor, de ce le mai cumparati mărfurile? de ce va pierdeti timpul plimband carucioarele foamei prin magazinele lor?
    solutii alternative la supermarketuri sunt multe si bune.
    sunt atâția producatori locali, sunt depozite in care mergeti si cumparati marfuri mai de calitate decat la supermarketuri si care depozite vand si catre persoane fizice.
    gasiti-va tarani si ciobani si cumparati direct de la ei in mod constant si nu va mai plangeti de politica statului corupt si mafiotizat de lobby-ul supermarketurilor.
    e chiar asa greu sa gandim?
    nu va mai plangeti ca sunteti condusi cu belciugul in nas si ca va apasa jugul parvenitilor, ca solutii avem… si inca multe si eficiente.

    • corect! da’ n-ai cu cine si adevarul e ca nici nu este o solutie de masa. productia independentilor e redusa cu variatie calitativa mare si cu o gama redusa. de la ce cioban iei tu peste afumat de exemplu? sau bulion de ciusca adica chili pa englezeste?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger