AcasăSOCIALDiferență uriașă. De la nota 3, la peste 8, la Evaluarea Națională....

Diferență uriașă. De la nota 3, la peste 8, la Evaluarea Națională. Explicație oficială, după verificări

evaluarea nationalaEvaluarea Națională 2023. Când încep probele. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a

S-a aflat o explicație pentru situația greu de imaginat prin care au trecut o elevă din Galați, dar și părinții ei, după ce fata a aflat în primă fază că a luat 3 la proba de matematică, la Evaluarea Națională, iar după contestație lucrarea i-a fost notată cu 8,25.

Detalii despre concluziile la care s-a ajuns în urma verificărilor derulate în acest caz au fost aflate miercuri, 7 iulie, de la inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, Daniela Marchitan.

”Am primit o sesizare de la Comisia judeţeană de evaluare a judeţului Galaţi care ne-au sesizat o diferenţă foarte mare de punctaj, de la nota 3 la nota 8,25. După ce am primit în cursul zilei de ieri (marţi – n.red.) lucrările din centrul zonal de contestaţii, am început cercetările.

Comisia judeţeană a mers în centrul nostru de corectare, am vizualizat lucrarea, am vizualizat borderourile, am verificat şi celelalte lucrări din centru şi am descoperit că la lucrarea cu numărul 2.012 a fost trecută nota lucrării cu numărul 2013. Practic cele două note au fost trecute inversat pe lucrări”, a declarat Marchitan, citată de Agerpres.

Mama fetei: Şocul şi emoţiile au fost foarte mari

Lesne de înțeles, în primă fază eleva a fost uluită să afle ce notă mică a luat la matematică, mai ales că își evaluase, orientativ, rezultatul, după ce a ieșit de la examen. Mama fetei a povestit prin ce momente grele au trecut, după afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională 2021. Și înainte de a face contestație.

”Fetiţa mea a fost mereu un copil de 9 şi 10, cuminte, bun, muncitor, care nu a pus niciodată probleme. De asta şocul a fost, probabil, şi mai mare. Când a ieşit din examen, ştia cu aproximaţie ce notă va obţine. S-a consultat şi cu doamna profesoară de matematică. Ştia unde a greşit, nu s-a aşteptat să primească nota 3. Am fost şocaţi, am simţit că ne fuge pămânul de sub picioare. Iniţial am crezut că am băgat alt cod, am repetat de mai multe ori operaţiunea. Fetiţei nu îi venea să creadă. Doar afirma: asta nu e nota mea, asta nu e nota. A fost o traumă. Şocul şi emoţiile au fost foarte mari”, a povestit mama elevei pentru Adevărul.

Ministerul Educației: S-au depus peste 20.000 de contestații

După ce s-au afișat primele rezultate de la Evaluarea Națională 2021 și s-a încheiat perioada în care puteau fi depuse cereri de reevaluare a lucrărilor, opțiune pe care au avut-o la dispoziție elevii nemulțumiți de note, Ministerul Educației anunțase că au fost înregistrate 20.268 de contestații.

Cele mai multe dintre acestea la limba și literatura română – 11.302, urmate de 8.803 contestații la matematică, restul de 163 de contestații fiind depuse la limba și literatura maternă.