AcasăSOCIALDictatura băncilor. Patronii, obligați să justifice cu acte ce fac cu banii...

Dictatura băncilor. Patronii, obligați să justifice cu acte ce fac cu banii personali. Urmează populația

Control total. Au început, deja, abuzurile băncilor

Băncile din România au început, în mod dictatorial, să oblige administratorii și asociații din firme să dea explicații și să justifice cu documente cum și-au cheltuit banii scoși legal din dividende. Probabil că ordinul de control vine de undeva de sus, însă abuzul este inimaginabil. Experții contabili ne spun că este o chestiune de timp până când măsura se va extinde și asupra persoanelor fizice.

Experții contabili atrag atenția că, în ultimii doi ani, au apărut foarte multe cazuri de persoane care, în momentul în care și-au retras banii provenind din dividendele firmei, au fost obligate de bănci să aducă justificări cu acte despre ce au făcut cu banii respectivi, deși erau banii lor.

”În momentul în care au scos bani cash li s-a cerut, efectiv, să spună ce au făcut cu sumele respective și să prezinte și documente în acest sens. Iar asta se întâmplă la toate băncile, ceea ce înseamnă că există un ordin de la BNR, probabil, din moment ce s-au aliniat la cerința respectivă. Iar acesta este abia începutul. În momentul în care se renunță la cash, cu siguranță vor exista niște constrângeri, niște limitări și, mai ales, niște abuzuri. În prezent, faptul că persoanele fizice mai au o oarecare libertate este doar o aparență, pentru că atâta timp cât eu, ca angajator, sunt forțat să plătesc prin bancă, îți voi plăti și ție, salariat, toate veniturile prin bancă. Numerarul totuși ne conferă o oarecare independență și ar trebui să se înțeleagă că este o chestiune de timp până când obligativitatea plăților prin bancă se va extinde și la persoanele fizice”, ne-a declarat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

Aceasta atrage atenția că persoanele fizice vor fi nevoite să își justifice la bănci intențiile de achiziție și că suntem deja în această situație cu societățile comerciale, care trebuie să-și justifice intenția de a plăti ceva și să aibă documente justificative în spate.

Mai mulți bani pentru bănci

În mod evident, costurile pe care le are o firmă care acum începe să utilizeze POS-urile sunt mai mari, față de ale unei firme care lucrează de ceva timp cu așa ceva și și-a negociat un pachet de tranzacții, susțin experții contabili. Aceștia spun că se observă în ultimul timp o creștere a costurilor cu comisioanele bancare și că, de la 1 ianuarie 2024, vor urma alte creșteri, pentru că impozitarea băncilor va duce la o recuperare a pierderilor de la clienți. Iar clienții băncilor, adică agenții economici, își vor recupera aceste pierderi de la populație, prin majorarea prețurilor.

”În acest moment, toți agenții economici care au încasări de 50.000 de lei pe an sunt obligați să-și instaleze POS-uri, ceea ce înseamnă toată lumea. Ce înseamnă POS pentru agenții economici? Că trebuie să plătească un comision de procesare a plăților, adică un comision pe fiecare tranzacție. Iar la produsele care au un adaos mic, automat comisionul pe care trebuie să-l dea băncii este mai mare decât adaosul. Ideea este că, prin obligarea agenților economici să doteze cu POS-uri afacerile respective, clar există un cost suplimentar care va diminua profitul”, ne-a precizat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

Numerar înseamnă libertate

Oamenii nu își dau seama ce înseamnă, cu adevărat, să plătești cu cardul, ne spune Lavinia Vîrtan.

”Suntem ca în experimentul acela cu broscuța, când se pune apa în care stă aceasta la încălzit, încet, încet, iar broscuța se obișnuiește cu temperatura, iar până să-și dea seama ce se întâmplă, deja e prea târziu, că temperatura a ajuns la punctul de fierbere. Plata cu cardul avantajează băncile, care câștigă enorm din comisioane, și statul, care are pârghii de control asupra cetățenilor. Pentru noi în niciun caz nu este bine”, a afirmat expertul contabil Lavinia Vîrtan. Aceasta susține că s-a confruntat cu cazuri de abuzuri grave ale băncilor în ultimul timp, în sensul că nu s-au decontat plăți ale taxelor către bugetul de stat până când cei de la contabilitate nu au trimis documente justificative. ”Dacă ajungem să trimitem documente justificative și pentru momentul în care ne plătim taxele, și este de-abia începutul, unde vom ajunge? Am avut și cazuri de blocări ale plăților din partea băncilor, pentru justificări suplimentare, ceea ce nu este în regulă, dar cu asta ne confruntăm. Dacă trebuie să plătești un furnizor trebuie să aduci băncii documente justificative, chiar dacă sunt date comerciale confidențiale. Dar băncile nu consideră asta, consideră că ele ne fac plățile nouă, pe banii noștri”, ne-a mai declarat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.