AcasăSOCIALDictatura băncilor. Patronii, obligați să justifice cu acte ce fac cu banii...

Dictatura băncilor. Patronii, obligați să justifice cu acte ce fac cu banii personali. Urmează populația

Băncile din România au început, în mod dictatorial, să oblige administratorii și asociații din firme să dea explicații și să justifice cu documente cum și-au cheltuit banii scoși legal din dividende. Probabil că ordinul de control vine de undeva de sus, însă abuzul este inimaginabil. Experții contabili ne spun că este o chestiune de timp până când măsura se va extinde și asupra persoanelor fizice.

Experții contabili atrag atenția că, în ultimii doi ani, au apărut foarte multe cazuri de persoane care, în momentul în care și-au retras banii provenind din dividendele firmei, au fost obligate de bănci să aducă justificări cu acte despre ce au făcut cu banii respectivi, deși erau banii lor.

”În momentul în care au scos bani cash li s-a cerut, efectiv, să spună ce au făcut cu sumele respective și să prezinte și documente în acest sens. Iar asta se întâmplă la toate băncile, ceea ce înseamnă că există un ordin de la BNR, probabil, din moment ce s-au aliniat la cerința respectivă. Iar acesta este abia începutul. În momentul în care se renunță la cash, cu siguranță vor exista niște constrângeri, niște limitări și, mai ales, niște abuzuri. În prezent, faptul că persoanele fizice mai au o oarecare libertate este doar o aparență, pentru că atâta timp cât eu, ca angajator, sunt forțat să plătesc prin bancă, îți voi plăti și ție, salariat, toate veniturile prin bancă. Numerarul totuși ne conferă o oarecare independență și ar trebui să se înțeleagă că este o chestiune de timp până când obligativitatea plăților prin bancă se va extinde și la persoanele fizice”, ne-a declarat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

Aceasta atrage atenția că persoanele fizice vor fi nevoite să își justifice la bănci intențiile de achiziție și că suntem deja în această situație cu societățile comerciale, care trebuie să-și justifice intenția de a plăti ceva și să aibă documente justificative în spate.

Mai mulți bani pentru bănci

În mod evident, costurile pe care le are o firmă care acum începe să utilizeze POS-urile sunt mai mari, față de ale unei firme care lucrează de ceva timp cu așa ceva și și-a negociat un pachet de tranzacții, susțin experții contabili. Aceștia spun că se observă în ultimul timp o creștere a costurilor cu comisioanele bancare și că, de la 1 ianuarie 2024, vor urma alte creșteri, pentru că impozitarea băncilor va duce la o recuperare a pierderilor de la clienți. Iar clienții băncilor, adică agenții economici, își vor recupera aceste pierderi de la populație, prin majorarea prețurilor.

”În acest moment, toți agenții economici care au încasări de 50.000 de lei pe an sunt obligați să-și instaleze POS-uri, ceea ce înseamnă toată lumea. Ce înseamnă POS pentru agenții economici? Că trebuie să plătească un comision de procesare a plăților, adică un comision pe fiecare tranzacție. Iar la produsele care au un adaos mic, automat comisionul pe care trebuie să-l dea băncii este mai mare decât adaosul. Ideea este că, prin obligarea agenților economici să doteze cu POS-uri afacerile respective, clar există un cost suplimentar care va diminua profitul”, ne-a precizat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

Numerar înseamnă libertate

Oamenii nu își dau seama ce înseamnă, cu adevărat, să plătești cu cardul, ne spune Lavinia Vîrtan.

”Suntem ca în experimentul acela cu broscuța, când se pune apa în care stă aceasta la încălzit, încet, încet, iar broscuța se obișnuiește cu temperatura, iar până să-și dea seama ce se întâmplă, deja e prea târziu, că temperatura a ajuns la punctul de fierbere. Plata cu cardul avantajează băncile, care câștigă enorm din comisioane, și statul, care are pârghii de control asupra cetățenilor. Pentru noi în niciun caz nu este bine”, a afirmat expertul contabil Lavinia Vîrtan. Aceasta susține că s-a confruntat cu cazuri de abuzuri grave ale băncilor în ultimul timp, în sensul că nu s-au decontat plăți ale taxelor către bugetul de stat până când cei de la contabilitate nu au trimis documente justificative. ”Dacă ajungem să trimitem documente justificative și pentru momentul în care ne plătim taxele, și este de-abia începutul, unde vom ajunge? Am avut și cazuri de blocări ale plăților din partea băncilor, pentru justificări suplimentare, ceea ce nu este în regulă, dar cu asta ne confruntăm. Dacă trebuie să plătești un furnizor trebuie să aduci băncii documente justificative, chiar dacă sunt date comerciale confidențiale. Dar băncile nu consideră asta, consideră că ele ne fac plățile nouă, pe banii noștri”, ne-a mai declarat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
6.513 afisari

30 COMENTARII

 1. Nu v-ati prins de ce ? Dl.Buzatu avea un milion jumate cash in portbagaj scos de cineva din banca. Deci cu bani cash scosi din banci se da mita.

 2. In timpul Revolutiei Antivacciniste a Camionagiilor din Canada, Guvernul Primului Ministru J.Trudeau a blocat toate conturile Organizatiei precum si conturile participantilor la protest. Banii in numerar reprezinta o minima garantie a libertatii personale si de grup. Daca Statul Electric a adus pe Lume Industria Terorismului de Stat (V.I.Lenin definea Comunismul ca fiind „cooperativizarea si elecrificarea tarii”), Moneda Digitata a Bancii Centrale (CBDC) va transforma intreaga Omenire intr-o colonie de sclavi la scara planetara. Spre deosebire de sclavii din trecut care mai aveau posibilitatea de a se revolta sau fugi, sclavii viitorului Globalizat nu vor avea nici macar acesta mica sansa a revoltei sau a fugii. Viitorul Omenirii se decide ACUM!

  • În Canada nu au blocat doar conturile organizației și ale participanților la protest, ci și ale celor care, chiar dacă nu au fost la protest, au donat bani ca sa.i ajute……spunea cineva de acolo ca a donat doar 50 de dolari…….și pt asta contul i.a fost blocat.

 3. Vom retrage toti banii dupa care Manole va decreta ca bancile nu au nevoie de RMO, rezerve minime obligatorii si pot sa opereze numai cu imprumuturi si ipoteci date la SCLAVI.

  MODELUL E PERFECT

  A vazut cineva filmul IN TIME? E CU TIMBERLAKE E O CAPODOPERA

 4. Nu te poate cenzura nimeni sa scri ce vrei.
  Nici sanctiona.
  Asa intrebare, care incalca confidentialitatea…asa raspuns!

 5. zelotism tipic romanesc rezultat din necunoasterea legislatiei nationale si europene ca urmare a superficialitatii si lipsei de gandire critica ambele la fel de tipice romanilor in general si romanilor comunisti in mod special. i se spune maimutei de la ghiseu de catre vreun baboi comunist ca „bah, ia de-acum sa le cereti docomente” pentru ca asa a citit ea in diagonala si a inteles arctangent din regulamentul ue, iar maimuta a executat fara sa mai cerceteze: „ia mah ce zice toanta asta de baba, in ce lege scrie asta?”

  • insweamna ca legea e neclara si o lege neclara nu poate fi inteleasa si atunci nu poate fi indeplinita, rezulta ca e nula
   dar cei cu aere de superioritate nu vor sa gandeasca drept ci sa dusmaneasca; ori sa gandeasca stramb, pervertind realitatea

   • legea e foarte clara dar prostii fie nu o citesc fie nu o inteleg ca nu-i duce capul ei fiind obisnuiti cu sistemul comunist in care legea redactata in limba de lemn era orientativa si ei dictatu dupa bunul plac. Ei in civilizatie nu mai merge asa si asta nu le convine lor.
    da, aerele de superitoritate sunt la directorii comunisti care inca infesteaza sistemul bancar si nu numai. Asa va trebuie daca nu ati facut decomunizare in 89 si nici pe altii nu i-ati lasat

    • Toate bancile sunt private si cat se poate de capitaliste, inclusiv prin personalul lor. Ce tot ii dai cu comunistii, prostovane?

 6. Pas cu pas. Zi de zi mai dispare cîte ceva din drepturile, din libertatea noastră.
  Madam Vîrtan a pus bine punctul pe „i”.

 7. In 1995 mi-am cumparat apartamentul cu bani CASH, am avut o geanta de voiaj plina cu bancnote de 1000 si de 500 de lei. Cand a aparut prima data Solentza Diesel, am cumparat una direct din reprezentanta tot cu bani CASH. Cum se putea atunci si acum nu?????????? Pe atunci eram cetatean platitor de taxe iar acum m-am transformat in dealer de droguri sau terorist daca vreau sa nu am de a face cu bancile hoatze si sa platesc doar cash? De unde vine dorinta asta asa mare de a controla cetateanul in tot ceea ce face? Va spun eu ca omenirea se va rascula in cele din urma si vor fi niste razboaie rele de tot impotriva alora care vor sa controleze omenirea. Cineva incearca insistent si cu orice pret sa puna in practica romanul lui George Orwell „1984”. Obey!!!!!!!

  • Ti ai cumparat o masina al carei nume nici macar nu.stii sa-l scrii. Se scrie Solenza chiar daca se pronunta solentza. Si chiar si atunci se platea prin banca. Dar da te duceai la banca cu banii cash si nu te intreba de sanatate.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri