AcasăSOCIALDiaspora-gigant. Câți chinezi sunt răspândiți în lume

Diaspora-gigant. Câți chinezi sunt răspândiți în lume

Numărul chinezilor de peste mări și țări este de peste 60 de milioane, răspândiți în 198 de țări și regiuni

Vorbind despre chinezii de peste hotare – fie că sunt de cetățenie sau de origine chineză – trebuie să recunoaștem că îi putem găsi în aproape toate colțurile lumii.

 Potrivit statisticilor din 2022, numărul chinezilor de peste mări și țări este de peste 60 de milioane, răspândiți în 198 de țări și regiuni.

Indonezia este cunoscută ca fiind țara cu cea mai mare populație chineză – peste 10 milioane de oameni, notează Modern Diplomacy. Mai mult de 90% dintre aceștia au devenit cetățeni indonezieni. Provin din provinciile sudice ale Chinei, cum ar fi Fujian, Hainan și Guangdong. Sunt distribuiți în marile orașe –  Jakarta, Surabaya, Medan, Pekanbaru, Semarang, Pontianak, Sijiang etc.

Există aproape 10 milioane de chinezi în Thailanda, iar majoritatea provin din Guangdong, Chaoshan, Xiamen și alte regiuni. Chinezii din Malaezia sunt al doilea grup etnic ca mărime, cu aproximativ 7,4 milioane de persoane, reprezentând aproximativ 21,5% din totalul populației.

În Statele Unite ale Americii există, de asemenea, mulți chinezi, veniți din patria mamă și din întreaga lume, care s-au naturalizat ulterior ca cetățeni americani, inclusiv descendenții lor.

Ultimele date publicate de Biroul Federal de Recensământ arată că  populația asiatică totală din SUA a ajuns la 21,4 milioane de locuitori, chinezii fiind în frunte cu 5,08 milioane. Cei mai mulți dintre ei sunt concentrați în California, New York și în orașele metropolitane.

Chinezii americani provin în principal din Changle, Lianjiang, Fuqing și alte regiuni din provinciile Fujian, Gaocheng, Hengshui și  Hebei.

Există aproximativ 1,77 milioane de chinezi în Canada, reprezentând 4,6% din populația totală, iar procentul de chinezi din Vancouver a ajuns la 21%.

Orașul-stat Singapore (4.044.000 de locuitori conform recensământului din 2020) este singura țară, cu excepția evidentă a Chinei, în care populația chineză este majoritară, cu 3.006.800 de locuitori (74,3%).

Într-adevăr, dezvoltarea Singapore ca centru comercial a dus la creșterea unei mari comunități chinezești în timpul și după colonizarea britanică.

În Australia (26.439.111 locuitori), trăiesc 1.2 milioane de chinezi  (4,59% din populația totală).Mai există Vietnam, Coreea de Sud și Cambodgia, cu o populație chineză de peste un milion de persoane.

În plus, Franța, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Venezuela, Africa de Sud, Italia, Brazilia, Rusia, Spania, Noua Zeelandă, Olanda, Germania, India și alte state au o populație chineză de peste 100.000 de oameni.

Defalcat pe țări și regiuni, peste 70 % dintre chinezii de peste mări sunt concentrați în Asia de Sud-Est, în timp ce Indonezia, Thailanda și Malaezia reprezintă singure aproximativ 60 % din numărul total de chinezi care trăiesc în afara patriei lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor