AcasăSOCIALDezvăluiri din culisele Curții de Conturi. Cum se mușamalizează sesizările penale

Dezvăluiri din culisele Curții de Conturi. Cum se mușamalizează sesizările penale

Instituțiile de control ale statului și-au dat mâna pentru a mușamaliza sesizări penale în cazul unor prejudicii imense aduse bugetului național. Președintele Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), Cristian Marinescu, dezvăluie, pentru început, două cazuri de control la ANAF, în care sesizările penale au fost respinse chiar de către cei care ar fi trebuit să le facă. 

Hărțuit de Curtea de Conturi tocmai pentru că a început să pună prea multe întrebări, Cristian Marinescu, președintele Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), a decis să rupă tăcerea și să dezvăluie mușamalizările care se petrec la această instituție. Acesta ne vorbește despre sume colosale pe care statul român ar fi trebuit să le încaseze din redevențele miniere, însă, pentru că societățile au refuzat să le plătească, protejate de instituțiile de control, banii s-au pierdut. ”Curtea de Conturi a făcut un control acum vreo 8 ani la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și a constatat că mai multe societăți posesoare de licențe miniere, printre care și Bega Minerale Industriale S.A. din Timişoara, au refuzat efectiv să încheie un act adițional cu ANRM și să plătească redevența în cuantumul majorat prin lege. Atunci Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu la Bega Minerale de circa 2,7 milioane lei, dar au mai fost și alte societăți, cu alte prejudicii și mai mari. Bega Minerale a contestat în 2016 raportul Curții de Conturi și a mers în instanță. Curtea de Conturi a făcut atunci o adresă la ANAF și a solicitat efectuarea unei inspecții fiscale pentru stabilirea întinderii prejudiciului la Bega Minerale, pentru a stabili decizia de impunere. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili de la ANAF a efectuat controlul la Bega Minerale, a stabilit prejudiciul și a emis o decizie de impunere”, ne-a declarat Cristian Marinescu, președintele SNAPER.

ANAF contra ANAF

Bega Minerale a contestat, în 2016, decizia de impunere la Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF, iar Direcția a suspendat soluționarea pe fond a contestației, precizând că, pe aceeași speță, există un litigiu în instanță referitor la controlul făcut de Curtea de Conturi la această societate, și așteptând pronunțarea instanței, deși nu aveau legătură una cu alta. ”Sentința a fost în favoarea Curții de Conturi și a fost emisă la sfârșitul anului 2020. Deci în momentul în care noi am făcut controlul la Direcția Generală de Soluționarea Contestațiilor, în iunie 2021, ei aveau deja decizia instanței. Dar au soluționat contestația anulând decizia de impunere a colegilor de la Marii Contribuabili, în pofida deciziei instanței, care a constatat corectitudinea raportului Curții de Conturi”, ne spune Cristian Marinescu. Acesta arată că, inițial, nu i-a fost lui repartizată această instrumentare, dar colegul care se ocupa i-a spus că e o mare problemă, pentru că s-a încălcat legea și i-a cerut să se uite și să fundamenteze, că e mai bun pe chestia asta. A parcurs toate etapele, a luat note de relații de la cei de la Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor, i-a chemat la discuții, mai ales că i-au fost colegi, Cristian Marinescu lucrând în ANAF 15 ani. ”Dar ei au zis că așa au interpretat ei, că, de fapt, era vina ANRM, o amețeală de-asta. Le-am zis că îmi pare rău pentru ei, că mi-au fost colegi, dar sunt obligat să fac o sesizare penală. Ce s-a întâmplat ulterior? A doua zi m-am trezit eu cu sesizare depusă de Direcția generală de Soluționare a Contestațiilor că, vezi Doamne, i-am amenințat că le fac sesizare penală”, ne-a declarat Cristian Marinescu. Comisia de cercetare disciplinară și Comitetul de etică de la Curtea de Conturi au concluzionat că nu există vreo faptă a auditorului public extern Cristian Marinescu pentru care să fie sancționat. Propunerea de sesizare penală s-a făcut, dar a fost respinsă de plenul Curții de Conturi și s-a îngropat prejudiciul, ne mai spune președintele SNAPER, Cristian Marinescu.

Îngropare de prejudiciu cu repetiție

La fel s-a procedat și în cazul prejudiciilor aduse de un IFN. Potrivit președintelui SNAPER, Cristian Marinescu, în urma controlului efectuat la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), din cadrul ANAF, în anul 2021, echipa de audit care a desfășurat misiunea, din analiza activității de administrare a veniturilor statului din cadrul DGAMC, a constatat faptul că în toate cazurile în care au fost pierdute înlesnirile la plata obligațiilor fiscale, organul fiscal nu a reușit în niciun caz valorificarea garanțiilor sub forma scrisorilor de garanție emise de către SC SUPORT REAL IFN SA (CUI 32356937), Instituție Financiar Bancară înscrisă în registrele BNR. ”În concret, mai multe societăți (mari contribuabili) au garantat cu scrisori de garanție în valoare totală de peste 220 milioane lei eliberate de acest IFN pentru eșalonarea la plată a sumelor reprezentând obligații fiscale de către DGAMC. Eu am constatat că tu, ANAF, nu ți-ai făcut treaba și am identificat concret oamenii care nu au valorificat corespunzător aceste scrisori de garanție, din care statul a pierdut foarte mulți bani și am făcut propunere de sesizare penală, dar plenul Curții de Conturi a respins. Asta înseamnă o ingerință în partea de cercetare penală, pentru că ei s-au erijat în organ de cercetare penală”, a mai afirmat cristian Marinescu, președintele SNAPER.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.150 afisari

3 COMENTARII

  1. Întrebați-i pe Văcăroiu și pe Vedinaș! Erau factorii cheie în toate deciziile.Sper să vină și vremea lor să dea cu subsemnatul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger