AcasăSOCIALDezvăluire șoc! Legile românești, date în favoarea băncilor

Dezvăluire șoc! Legile românești, date în favoarea băncilor

Românii, și abuzați de bănci, și cu banii luați

Consumatorii produselor financiare sunt absolut neprotejați în fața abuzurilor băncilor din cauza legislației permisive și a sancțiunilor simbolice aplicate de legile românești. Această concluzie reiese chiar dintr-un raport de audit al Curții de Conturi, care semnalează cuantumul redus al amenzilor prevăzute, precum și posibilitatea de a plăti jumătate din minimul sancțiunilor.

Legislația actuală în materie de protecție a consumatorilor este atât de aberantă încât a ajuns să protejeze pe oricine altcineva în afara de consumatori. Concluziile raportului de audit al Curții de Conturi privind activitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt halucinante și arată cât de vulnerabili sunt cetățenii în fața abuzurilor și clauzelor abuzive ale instituțiilor financiare bancare și nebancare. ”Legislația incidentă nu este menită  să descurajeze faptele sancționabile în special din domeniul produselor și serviciilor financiare, întrucât cuantumul redus al amenzilor este completat și de prevederile art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care dă posibilitatea  ca  operatorul financiar sancționat, să poată achita jumătate din minimul amenzii aplicate. Astfel, este necesară analizarea oportunității  inițierii unor demersuri legale privind remedierea imperfecțiunilor legislației aplicabile în cazul constatării și sancționării de către comisarii ANPC a contravențiilor, fie prin actualizarea cuantumurilor minime și maxime ale amenzilor, fie prin eliminarea aplicabilității prevederilor art. 28 alin (1) din OG nr.  2/2001  privind  regimul  juridic al contravenţiilor, adoptată cu modificări prin Legea nr.  203/20.07.2018 privind  măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale  (potrivit cărora contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării  procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ)”, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi. Totodată, controlul a relevat și faptul că nivelul amenzilor nu a fost actualizat, deși acest lucru era prevăzut în mod expres în actele normative din acest domeniu.

Clienții băncilor, țepuiți prin lege

Curtea de Conturi atrage atenția asupra unei anomalii grave create de lacunele din legislație, care a creat premisele respingerii în instanță a solicitărilor ANPC de a restitui consumatorilor sumele percepute în  baza unor clauze abuzive introduse în contracte (de exemplu: Legea nr. 193/06.11.2000 nu prevede restituirea de către operatorii financiari   bancari a sumelor percepute ca urmare a introducerii în contractele de credit a unor clauze abuzive). ”Legislația incidentă nu protejează îndeajuns personalul ANPC, existând cazuri în care comisarii din  cadrul serviciului de produse și servicii financiare au fost supuși unor presiuni (amenințări și plângeri penale), atât din partea petiționarilor, cât și din partea operatorilor financiar-bancari verificați. Totodată, au existat situații de obstrucționare a verificărilor ori atitudini arogante și opozabile din partea operatorilor verificați la adresa comisarilor ANPC. Mai mult, încă de la înființare, structura cu atribuții în înregistrarea intermediarilor de credite, a fost nefuncțională (a funcționat cu un singur post ocupat), creând astfel premisele neîndeplinirii obiectivelor”, se mai precizează în raportul de audit.

Piedici la declararea insolvenței persoanelor fizice

În  majoritatea cazurilor, deciziile de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, respectiv deciziile prin care constată că situaţia financiară  a debitorului este iremediabil compromisă şi prin care se sesizează instanţa pentru deschiderea procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active, nu au fost emise de către Comisiile de insolvență la nivel teritorial în termenul legal, semnalează Curtea de Conturi. Totodată, în perioada auditată, la nivelul tuturor regiunilor a existat un număr nesemnificativ de cereri de insolvență pe bază de plan de  rambursare a datoriilor, fapt ce se poate explica și prin lipsa promovării în mass-media a atribuțiilor ce derivă din Legea nr. 151/18.06.2015, precum și prin faptul că au fost elaborate și aprobate cu întârziere criteriile de trai rezonabil și formularul tipizat de cerere.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.450 afisari

8 COMENTARII

  1. Îți dai seama ce banda de trădători alegem sa ne conducă? In loc sa dea legi pentru romani, ei dau legi împotriva romanilor. In ce hal au fost jefuiți si sunt incontinuare tâlhăriți romanii de multinaționale, ajutate de guvernanții noștri. Într-adevăr romanii sunt un popor de oi fara creier si idioti ce isi Votează călăii. Nu stiu cat va mai avea țara asta aceste granițe, in condițiile actuale cu acești guvernanți.

    • Va inteleg minia, dar intelegeti si dvs. ca romanii ISI MERITA SOARTA FIINDCA SINT TIMPITI, ARIERATI , INCULTI SI NEMATURIZATI IN TOATE PRIVINTELE.
      Indiferent de argumente nimeni nu ma poate convinge de contrariu .
      Atemporalii astia nu au nimic de aface cu democratia si, tocmai de aceea, sint chemati la vot, ca sa li se creeze impresia ca sint si ei importanti dar, in realitate, ”rezultatul” scrutinului e stabilit de stapinii de sclavi, inclusiv din banci(de fapt democratia a esuat de mult, fiind cel mai utopic si nefunctional sistem politic/vezi alegerile din SUA) !
      Uitati-va la ei pe strada, cit de mindrii merg cu cirpele pe bot(uri), uitind ca acelea nu sint obiecte de vestimentatie ci le-au fost impuse prin frica.
      Astia ar merge imbotnitati toata viata, chiar daca werne si lucovid/arahat i-ar lasa liberi !
      Amin !

  2. Cine credeti ca sunt ? Ati ghicit , sunt Kostea Sugiuk Tiraspol , boschetarul platit de Raion sa haleasca kkt in presa romaneasca !

  3. Legislatia romaneasca e facuta de 31 de ani de analfabeti financiari !,politica financiara a tarii n-o face orce gujbete !.
    BNR este principalul vinovat de tradare nationala : vezi inflatia din anii 90 provocata de acele parti sociale retrocedate ,vezi distrugerea Bancorex ,B Agricola etc ,tot ce era romanesc trebuia inlaturat vezi vanzarea BCR !! ,asa Isarescu a reusit sa puna Romania in pozitia de capra de muls pentru capitalul strain vezi peste 88% din capitalul bancilor este strain ,ce se castiga se repatriaza automat fara un control al BNR ! ,fara impozitare ,asa s-au scurs de 30 de ani sute de miliarde de $ si euro din Romania cu stirea lui Isarescu ,de aia este tinut ca sfintele moaste de 30 de ani la conducerea BNR.
    BNR face figuratie penru romani si joaca la rupere pentru capitalul strain,in plus Isarescu le garanteaza pozitia acelor grupuri financiare cu tezaurul (63 tone aur )depus la B Angliei.
    Nu va faceti iluzii ca acele 63 tone aur se vor intoarce vrodata in Romania ,Romania este SANTAJABILA PRIN TRADATORII EI ,acel aur va avea soarta tezaurului depus la rusi in 1917 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

  4. Bravo dle andreesanu, le zici bine, nu pot să te contrazic cu nimic cu toate că mai cunosc și eu câte ceva din sistem.O economie fără sistem bancar autohton NU EXISTĂ. Legea cu repatrierea aurului a murit. Nu se mai aude nimic de ea. După repatrierea aurului celor cu cohones (Olanda, Germania,etc) s-ar zice că prin tezaurul Băncii Angliei ar cam bate vântul, urmare a implicării acesteia în garantarea cu aur a tranzacțiilor comerciale.Ceva gen Caritas, dar pe aur. Rămâne de văzut care este situația după plecarea Faraonului, dar este posibil ca românilor să le sară ochii și să fluiere a pagubă, mare de tot. Referitor la ăștia de la curtea de conturi, abia acum fac constatări de genul ăsta? pe baza unor legi în vigoare de 20 de ani (din anul 2000 sau 2001)?. Până acuma ce-au făcut? Nu erau în țară când senatorul Zamfir sau avocatul Piperea se luptau cu băncile conduse de eminența cenușie de la BNR, pensionat între timp. După cum rezultă din articol, curtea de conturi nu a auditat instituția ci legile in baza cărora aceasta are atribuții. Dar cum CC, neavând compentența auditării legilor date de Parlament, conform articolului, constatările sunt de genul hai să scriem și noi ceva, după 20 de ani de țepuire a românilor. Sunt penibili, în opinia mea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger