AcasăSOCIALDezmăț pe bani publici în administrația locală. Salarii, sporuri umflate și plăți...

Dezmăț pe bani publici în administrația locală. Salarii, sporuri umflate și plăți ilegale

Primăria comunei Livada, una dintre multele localități care au plătit pentru lucrări neefectuate

Verificările inspectorilor Curții de Conturi au depistat nereguli grave în administrația locală, care reprezintă 38% din totalul prejudiciilor în toate domeniile de la nivel național. Pagubele estimate depășesc 70 de milioane de lei, iar marea majoritate a acestora au fost provocate de salarii, sporuri și adaosuri umflate, precum și de plăți efectuate ilegal. Cel mai mare prejudiciu a fost constatat în Caraș-Severin, autoritățile județene omițând să încaseze penalități de la o firmă în valoare de peste 11 milioane de lei.

Acțiunile de audit efectuate la nivelul unităților administrativ-teritoriale de către Curtea de Conturi au scos la iveală cele mai mari prejudicii aduse bugetului de stat, în valoare de peste 70 de milioane de lei. Majoritatea abaterilor identificate au vizat nerespectarea dispozițiilor legale cu privire la modul de stabilire și acordare a drepturilor salariale cuvenite personalului de specialitate, precum și persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, unele entități continuând practica acordării unor sporuri și adaosuri fără a exista bază legală în acest sens.

În opinia inspectorilor Curții de Conturi, cauzele care au dus la acest dezmăț pe bani publici au fost interpretarea eronată a actelor normative aplicabile în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice, funcționarea defectuoasă a controlului intern, „tradiționalele” exonerări operate de legiuitor, cu impact în încurajarea unui management neconform, fără indicatori de performanță și generator de satisfacție scăzută în rândul cetățenilor. La efectuarea nelegală a unor cheltuieli de personal s-au depistat drepturi salariale acordate personalului cu depășirea nivelului indemnizației vicepreședintelui consiliului județean/viceprimarului, după caz, majorarea indemnizațiilor primarului și/sau a viceprimarului prin utilizarea unui salariu minim brut pe țară superior celui prevăzut de dispozițiile legale pentru calculul indemnizației persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, precum și contravaloarea drepturilor bănești acordate necuvenit personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului și incluse nelegal în salariul de bază cu titlu de „spor de confidențialitate” și, respectiv, „spor de calculator”.

Sporuri pentru condiții vătămătoare

Controalele Curții de Conturi au mai descoperit acordări de sporuri pentru condiții vătămătoare fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de cadrul legal, indemnizații lunare pentru funcțiile de demnitate publică care au fost majorate nelegal și care, implicit, au determinat și majorarea nelegală a indemnizațiilor lunare acordate consilierilor locali, dar și plăți ale indemnizațiilor de ședință pentru consilieri locali care nu au participat, conform legii, la ședințe.

În 2021, autoritățile locale încă mai acordau sporuri pentru activitatea de operare în registrul electoral, în condițiile în care acestea au dispărut din legislație în 2017. Totodată, orele suplimentare s-au compensat cu sume de bani, în loc de timp liber corespunzător, așa cum prevede legea, iar persoanele cu funcții de demnitate publică au primit, la sfârșitul mandatului, nelegal, sume cu titlul de compensații în bani, aferente concediilor de odihnă neefectuate.

Printre deficiențele constatate de Curtea de Conturi s-au mai numărat angajarea și decontarea unor servicii financiar-contabile, în condițiile în care entitatea avea încadrat personal suficient pentru această activitate, efectuarea unor cheltuieli nejustificate cu titlul de „Servicii juridice” și „Servicii de inventariere a patrimoniului aparținând municipiului Reghin”, fără existența autorizărilor legale privind achiziționarea și decontarea și fără documente justificative care să certifice prestarea acestora.

Cheltuieli nejustificate

Controalele au mai depistat efectuarea de plăți reprezentând despăgubiri și cheltuieli de judecată aferente unor contracte de concesionări reziliate unilateral de către primărie, prin hotărâre de consiliu local care s-a dovedit a fi nelegală, cu un prejudiciu de circa 700.000 lei. Mai mult, în județul Caraș-Severin s-a constatat scăderea din evidența contabilă a penalităților de întârziere calculate în sarcina executantului unei lucrări doar în baza hotărârii pronunțate de instanța de judecată, care a constatat depășirea termenului de prescripție cu privire la luarea măsurilor de încasare a acestor penalități, fără a se analiza cauzele care au determinat depășirea termenului de prescripție pentru recuperarea penalităților, precum și eventualele persoane vinovate, paguba fiind de peste 11 milioane de lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.472 afisari

6 COMENTARII

  1. Bugetul statului e ca turva aia care a facut sex cu cateva sute de porcalai intr-o zi.Cine sau ce lege interzice acestor golani sa se infrupte din banul public dupa pofta inimii?Stim,peste vreo 15 ani isi vor aminti urmasii Lulutei ca faptele s-au prescris.

  2. S-a văzut cine conduce curtea de conturi, câtă corupție este în această instituție și felul cum intervin la anumite instituții care nu sunt pe placul politicului de la conducere .Ar trebui demiși toți și angajați pe meritrocratie prin examen…

  3. In adm locala e fain. Leafa, leafă. Primarul este boier. Ca pe vremuri. Nu are cine să-l întrebe de sănătate. Face ce vrea. E în cârdășie cu sef poliției cu șeful tribunalului sau judecătoriei. Le atribuie terenuri pt vile, fiecăruia după importanță. Mafie locală.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger