AcasăSOCIALDezmăț la MAI. Încă un secretar de stat și mii de posturi...

Dezmăț la MAI. Încă un secretar de stat și mii de posturi pentru aparatul central

Se îngroașă rândurile MAI. În minister!

Guvernul a anunțat înființarea a peste 6.500 de posturi în MAI, dintre care o bună parte va fi rezervată aparatului central. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne va avea un nou post de secretar de stat, al șaselea, pentru Dialog Social, cu armata de personal din subordine. Totodată, se vor crea noi structuri în Poliție, cum ar fi cea pentru Sistemul de Monitorizare Electronică și compartimentele de negociatori.

Guvernul va angaja 6.565 de persoane în MAI, în principal din sursă externă, care vor popula, mai mult, aparatul central al ministerului. Pentru realizarea obiectivelor și orientărilor activității de dialog social, conform Programului de guvernare și obligațiilor ce îi revin din strategiile naționale, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne va fi înființată o nouă funcție de secretar de stat pentru dialogul social, se arată în expunerea de motive a unui proiect de hotărâre de guvern.

Potrivit Executivului, în conformitate cu prevederile OUG 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin PNRR, Ministerului Afacerilor Interne îi revine obligația de a-și organiza structuri de specialitate care să îndeplinească atribuțiile ce îi revin, având în vedere rolul ministerului de coordonator de investiție și beneficiar a unor investiții din PNRR. Astfel, la nivelul aparatului central al MAI vor fi înființate două structuri, una cu rol de coordonare și cealaltă cu rol de implementare, precum și suplimentate posturile la structura financiară, pentru îndeplinirea atribuțiilor pe linie financiar-contabilă și asigurarea managementului financiar al fondurilor europene aferente.

Totodată, MAI anunță înființarea unor structuri specializate în cadrul Poliției Române pentru operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), având în vedere faptul că, la data de 21.05.2021, a intrat în vigoare Legea 146/2021, care prevede înființarea, organizarea și funcționarea SIME, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor.

Negociatori și căutători de persoane dispărute

Printre noile structuri se vor număra cea pentru căutarea persoanelor dispărute, precum și compartimentele de negociatori, de la nivelul celor 41 de inspectorate de poliție județene. MAI anunță și majorarea numărului de personal în cadrul Serviciilor pentru Acțiuni Speciale, la centrele operaționale ale sistemului de apeluri 112, precum și la Academia de Poliție ”A.I. Cuza”. Necesarul de posturi nu poate fi asigurat prin redistribuirea celor vacante, existente la nivelul unor unități ale MAI, întrucât, în unele situații, un astfel de demers ar afecta capacitatea operativă a acestora, iar în altele, o astfel de acțiune nu poate fi avută în vedere deoarece ar încălca criteriile de constituire a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, susține Guvernul. Ocuparea posturilor solicitate suplimentar se va realiza, în mod etapizat, prin încadrarea din sursă externă, din rândul absolvenților instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne sau prin mutare, în limita fondurilor bugetare alocate și a indicatorilor finanțați, aprobați de MAI.

Polițiștii, pregătiți de proteste

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și personalului Contractual (SNPPC) consideră că aceste suplimentări de posturi în MAI arată că există bani în buget și că salariile ar trebui majorate.

”Nu știu câți dintre acești peste 6.500 de angajați noi vor ajunge în aparatul central al MAI. Noi am fi vrut ca cel puțin 3.000-4.000 să ajungă la bază, unde este nevoie, că avem un deficit enorm. În plus, un nou secretar de stat înseamnă un întreg aparat în spatele lui. Nici acum, cu războiul la ușă, nu înțelegem necesitatea încetării umilirii a polițiștilor și militarilor. Așteptăm acum să vedem cum iese amendamentul de la comisiile de la Camera Deputaților, pentru că noi am cerut aplicarea integrală a Legii 153/2017. În funcție de votul de la comisii, vom decide dacă ieșim sau nu în stradă, pentru că pregătim un protest masiv pentru luna aprilie”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.990 afisari

3 COMENTARII

  1. Rusine!
    Asa sa face politia de ras, cu angajati la apelul bocancilor care habar n-au de disciplina, nu sunt pregatiti, nu sunt loiali si cinstiti, dar au o mare calitate, au pile si relatii. Veti vedea noii politisti corupti si vanduti oricui doreste sa dea spaga.

  2. IMPOZITE ,TAXE ,ACCIZE , PENTRU PLATA UNOR AJUTORI DE BAGATORI DE SEAMA !,PENTRU INDIVIZI CARE SA-TE PUNA JOS DACA DEZCHIZI GURA !,OR SA-TI FACA SPATELE BURTA ! PRIN CIOMAGEALA !.
    BAI NEISPRAVITILOR CINE MAI MUNCESTE IN TARA ASTA ?,ERAM 23 MILIOANE IN VREMEA LUI CEAUSESCU SI TOATA SUFLAREA CARE ERA PE BUGET ERA DE VRO 700 000 TOATA !,AZI NU MAI SUNTEM IN TARA NICI 16 MILIOANE DAR BUGETARII TREC DE 1,4 MILIOANE !! ,ASTIA NU VOR PRODUCE DECAT PAGUBA SI CONSUMA ,EI NU PRODUC NIMIC !,NICI HRANA ,NICI IMBRACAMINTE ,NU CONSTRUIESC NIMIC !.
    CINE SA VADA ?,CA ACOLO SUS PE SCAUNE STAU DOAR NISTE POPANDAI ,NISTE PARAZITI .

  3. În țările civilizate, inclusiv SUA, politisti sunt aceeia care lucrează efectiv in strada sau in sistemul juduciar; adică doar cei ce intra direct în contact cu cetățenii si cei care lucrează pentru prinderea hoților, curvelor, drogatilor, criminalilor, etc, etc. Restul chiar daca lucreaza in politie, au statut de personal auxiliar cu atributii speciale la locul de munca. La noi, 80% din angajații MI fac munca care nu implica a fi in slujba cetățeanului, nu ajuta la prinderea infractorilor, dar sunt platiti cu salarii de polițiști, avansează în grad numai la excepțional, ies la pensie cu drepturi mai mari decât cei cei 20% care desfășoară efectiv munca de polițist, care sunt platiti pe grila de salarizare din 2009 și avanseazăîn grad doar la termen, sau mai tarziu. Atâta timp cât acest procent se va menține, sau nu se va inversa, poliția nu va fi nici odată in slujba ctateanuui

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger