AcasăSOCIALDezastrul de pe piața energiei, provocat de incompetența Guvernului

Dezastrul de pe piața energiei, provocat de incompetența Guvernului

Virgil Popescu, artizanul politicii energetice românești

România nu are rezerve strategice pentru a contracara creșterile de prețuri de pe piața energiei, așa cum procedează celelalte țări europene, ne spune ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara. Închiderea capacităților de producție și dependența de importuri a lăsat piața energiei dependentă de toate fluctuațiile de preț, principala consecință fiind explozia tarifelor, atât la consumatorii casnici, cât și la cei industriali.

Lipsa de viziune și incapacitatea Guvernului de a prevedea consecințele închiderii capacităților de producție în plină criză energetică, a vulnerabilizat întreaga economie românească. În numai doi ani, prețurile la energie electrică au crescut cu aproape 400%, atrage atenția ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara.

Analizele pieței arată că prețul în luna noiembrie 2021 a crescut față de noiembrie 2019, anul prepandemic, cu 397,66%, de la 42,71 la 212,55 euro/MWh. În data de joi, 25.11. 2021, prețul maxim orar a fost în intervalul 16:00 – 17:00, cu o valoare de 385,15 Euro/MWh (1.906 Lei/MWh), urmat de prețul orar pe intervalul 17:00 – 18:00 cu o valoare de 361,40 Euro/MWh ( 1788,46 Lei/MWh).

”Prin urmare, coroborat cu datele Transelectrica privind soldul pe cele două intervale orare cu prețuri maxime, cuprins între 1.450 și 1.850 MW, adică importator net, concluzionăm că prețurile mari au drept cauză principală deficitul de putere, în special în orele de vârf, ceea ce înseamnă lipsa de capacități energetice (eficiente). Totodată, piața SPOT/PZU, care este extrem de volatilă are o cotă de piață exagerat de mare, în jur de 40%, valoare medie lunară. Ca exemplu punctual, în data de 25 noiembrie 2021, pe cele două intervale orare cu prețuri maximale, volumul tranzacționat a fost de 3.320,4 MWh, respectiv 3.429,4 MWh, adică aproape 50% din producția de energie electrică în Sistemul Energetic Național (SEN) pe acele intervale orare”, afirmă ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara.

Model de piață catastrofal

Specialiștii din sector susțin că modelul de piață de energie adoptat de România este neadecvat pentru situația Sistemului Energetic Național, cu distribuție neuniformă a surselor de producție, parc de producție deficitar, interconectori etc.

”Energy Only Market (EOM) se pretează mai mult pentru piața de bunuri de consum, pantofi sau zarzavat, nu pentru piața energiei electrice. Mai multe țări din UE, dar și din întreaga Europă, au adoptat diverse tipuri de mecanisme de capacitate, printre acestea numărându-se Germania, Polonia, Bulgaria, Belgia, Franța etc. Pentru a-și proteja consumatorii de prețuri foarte mari și pentru a securiza flotila de centrale în asigurarea unui echilibru permanent între puterea cerută și puterea produsă, așa-numita adecvanță a sistemului, statele trebuie să aibă niște rezerve”, ne-a declarat fostul director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, ing. Nicolae Codreanu.

Spre exemplu, susține acesta, Germania are rezerve strategice de rețea prin aceste mecanisme de capacitate, care sunt anumite centrale de producție care nu participă la piața de energie, dar sunt pregătite permanent să intervină în situații critice, când se înregistrează vârfuri de consum sau când crește brusc prețul gazelor. România însă nu are aceste rezerve strategice de producție cu care să intervină în situații deosebite, ca să compenseze și să mai reducă din presiunea asupra prețului și să mențină prețul la un nivel mai scăzut. ”Este și motivul pentru care în noiembrie s-au înregistrat acele creșteri majore de prețuri, pentru că producătorii români nu au avut suficiente rezerve ca să poată limita aceste prețuri. În consecință, s-a importat și foarte mult, la prețuri pe măsură”, ne-a mai precizat ing. Nicolae Codreanu.

Prețurile sar în aer din ianuarie

Prețul mediu al energiei electrice pe PZU în perioada 1 ianuarie 2021-1 decembrie 2021 a situat România pe locul 7 în Europa, cu 100,70 euro/Mwh, în clasamentul celor mai mari prețuri, iar cel mai scăzut preț l-a avat Polonia, cu 78,61 euro/Mwh, țară cu o producție de energie de circa 70% pe cărbune. ”Eu am primit deja o notificare din partea EON că de la 1 ianuarie va crește prețul la energie, dar și la gaze, deși contractul era încheiat în iulie pentru un an de zile. Iar la energie prețul va fi mai mult decât dublu. Efectele acestor creșteri se vor vedea la toți consumatorii începând cu 1 ianuarie 2021”, a afirmat ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.765 afisari

33 COMENTARII

  1. In ori e companie pentru incompetență esti dat afara rapid. Numai în România sunt venerați de președintele României…

  2. mai lasati-o moarta cu prostia si incompetenta ! chiar toate guvernele sint facute dupa concurs de prosti ? asta este un mod de a feri de consecinte , adica prostia trebuie trecuta cu vederea , e prost domle , n-ai ce sa faci ! este REA INTENTIE , SABOTAJ ! ia uitati-va in conturile si averile ” prostilor si incompetentilor ” si o sa vedeti ca pentru buzunarul lor nu sint deloc prosti .

    • Deja borfasii de la EON m-au anuntat ca DUBLEAZA pretul final la factura incepand cu Ianuarie ! Au bagat in plic si o „oferta” la misto pentru consumatori casnici , dar la care isi rezerva dreptul sa modifice pretul de cate ori li se scoala ! Unde dummnezeii mamii lor este plafonarea ?

    • Majoritatea javrelor politruce de la PSD si PNL au membrii de familie si rude ACTIONARI sau ANGAJATI in sistemele de conducere ale firmelor care produc si distribuie energie .

    • Toate sediile PNL-ului din Romania trebuie incendiate si tocate . La fel si barlogurile „furnizorilor” . DOAR prin Renationalizarea resurselor si infrastructurii se pot elibera preturile de adaosurile parazite si taxele satanelor globaliste !
      Redeschidem cateva termocentrale folosind tehnologii de filtrare a emisiilor , dam de lucru minerilor , TAIEM DEPENDENTA DE IMPORTURI SI IMPLICIT DE SPECULATIILE BURSIERE ! Astfel se va plati direct la pret de producator in regim de resursa strategica si reglat pe puterea de cumparare din Romania !

  3. Stimata redactie,
    Astazi am avut o surpriza,prima data dupa mult timp
    in care am accesat publicatia dvs.
    Am facut un comentariu fara a fi agresiv la art.de mai sus
    si pe care vi l-am trimis de vreo 5 ori ,fara a fi publicat.
    Imi pare ca mi se intampla asa ceva ,tocmai de la unii pe
    care ii apreciez si ii respect.

    • D-le Florin , au niste filtre automate pe cateva cuvinte Daca folosesti termenul „manip_lare” , NU trece intregul mesaj.

      • ce filtru are ca nebunul care posteaza pe articolele lui tache scrie orice mizerie ce intrece orice inchipuire , ?

  4. Daca Germania Spania si alte tari mai dezvoltate nu renunță la carbune noi ca prostii de ce?

    • Simplu, pt ca toți care au condus guvernul pnl imp cu Werner, executa docili orodinile neomarxisti lor de la Bruxelles , ar trebuii judecați pe înaltă trădare, și, au bătut joc de popor și tara acești impostori, iar acest ministru al economieieste un asasin economic

  5. Iata alte state. Canada India China Sua. In India tai fumu cu sabia lu Stefan. Pe strazi zici ca i ceata de la Vaslui la batalia de la Podu Inalt.

  6. Asta se cheama subminarea economiei(si nu numai) Pentru asemenea fapte, pe timpul lui Ceausescu, nenorocitii astia erau impuscati. Fara proces. Romanii insa si-o merita. Au vrut johannis, Catu, V. Popescu,etc. Acum au ce si-au dorit. Facturi de 15-20milioane la salarii, pensii de 14-15 milioane.

  7. La mine au trimis asa un tort 🎂 pe felii energetice pe una scria hidro 30% pe alta scria nuclear 15% pe alta foto 5 la suta pe alta vant 3 si pe una scria carbune 25%, e cu atat mi s-a scumpit lumina.
    I taxa prostilor in fata decarbonarii.

  8. Ca daca ovmai3 prind pe proasta aia de Greta ca foloseste vibratoru sa vedeti ce maciuci isi incarca ca habar nu are cata energie gazoasa necesita si cat carbon emana.

  9. CAT TIMP RASPUNDEREA GUVERNAMENTALA ESTE APA DE PLOAIE !,FIECARE GUVERN VINE SI PLEACA CA ORCE CALATOR CE TRECE PRIN GARA DE NORD !.
    CAND VOR RASPUNDE PENAL DE GESTIONAREA A SUTE DE MILIARDE VOR DISPAREA DOTI NEAVENITII SI HAHALERELE DIN GUVERNELE ASTEA CARE LASA DEZASTRE IN URMA.
    ORI VA TREZITI ROMANI ORI PLATITI CA PROSTII HOTIILE SI EXCROCHERIILE UNOR DERBEDEI.

  10. Burcel în şanţ muri strivind 🔪
    O tigvă păgânească,
    Şoimu-n rădvan căzu răcnind:
    Moldova să trăiască!
    Curcanul cel voinic şi bun,
    El, Peneş, spune-acestea,
    Dar n-a spus tot. Eu vreau să spun
    Deplin acum povestea…

    Burcel era oltean, un pui,
    Ajuns din întâmplare
    Între flăcăii din Vaslui,
    Viteaz minune-mare.
    Iar când muri, strivind în şanţ
    O tigvă păgânească,
    Strigat-a bietul dorobanţ:
    Muntenia să trăiască!

    Burcel şi Şoim, trăsniţi în zbor
    Căzură-n şanţ deodată;
    Strigând deodată ţara lor
    Cea-n două despicată.
    Alăturea de ei gemea
    Căzut şi Căpitanul,
    Izbit de moarte se trudea
    Cu ochii-nchişi sărmanul.

    El auzise pe cei doi
    Ce spuseră-n cădere,
    Şi jalnic se-nălţă-n noroi,
    Privindu-i cu durere.
    Şi zise-apoi: „O ţară e,
    Cum una ni-e mânia!
    Muntenia, Moldova – ce?
    Trăiască România!”

    Atunci şi Şoimul şi Burcel
    Cu faţa înseninată
    Priviră lung şi-adânc la el,
    Şi-au tresărit deodată.
    Spre-acelaşi loc, spre nord privind,
    Şi sus apoi, tăria,
    Toţi trei strigar-atunci murind ⚰️:
    Trăiască România!

    poemul necunoscut In Şanțuri de marele poet transilvan si gazetar
    George Cosbuc

    • nu-i asta , uitate la un art scris de tache si ai sa vezi mizerii de nedescris , alea cum scapa de filtru ?

  11. La haules cu mincinosul asta incompetent care ne a adus mai rau ca pe vremea lui ceausescu.

  12. Credea cineva ca acesti guwernanti sunt destepti? Nu. Slugile nu sunt destepte, ca daca ar fi, nu le-ar conveni sa fie slugi.

  13. Tot oligofrenul asta e Ministru, minte cu nerusinare ca orice Liberal sadea, rusine !
    Huo PNL !

  14. Idiotul asta, alta sluga Liberala, dornica sa vanda Romania strainilor, javra ca toti din PNL

  15. Am fost la Bruxel, dragi romani,romanii mei,
    Am muncit doua zile si doua nopti in nestire
    SI vom primi nouazeci de miliarde de euro,nu lei
    Caci stapanii si au facut cu noi miluire

    Minciuna sta la masa cu regele ,cu tatucu
    Cele nouazeci de miliarde sunt de fapt
    Doua zeci si noua.Regele minte ca mucu
    Regele ne crede prosti un popor inapt

  16. ,,Regele” vostru este interlop ,evazionist,traficant de carne vie O jigodie ajunsa sa si bata joc de tara de voi prostilor!Va este frica sa iesiti in strada si sa l fugariti la mamuca sa in Germania Mergeti la casele sale furate si aprindeti lumanari si rugati va pentru el!

  17. Rugati va pentru sanatatea sa si a Getei ,ca sa traiasca muuuult si sa fure si mai muuult

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger