AcasăSOCIALDezastru total în agricultură. Fermierii, fugăriți de bănci și de creditori

Dezastru total în agricultură. Fermierii, fugăriți de bănci și de creditori

Măsura ministrului Oros, praf în ochii fermierilor

În ultimele săptămâni s-a declanșat un adevărat război între distribuitorii de inputuri și traderii de cereale, pe de o parte, și producătorii agricoli falimentari, care, în disperare de cauză, și-au scos fermele la vânzare. Situația disperată în care au ajuns producătorii a fost cauzată atât de secetă, cât și de absența unor măsuri reale de sprijin de la Ministerul Agriculturii.

Măsura luată de Ministerul Agriculturii, de a permite fermierilor cu producții calamitate să-și amâne ratele la bănci pe o perioadă de nouă luni, a fost doar un simulacru de ajutor, pentru că, în realitate, agricultorii nu au putut beneficia de ea. În primul rând, condiția de a nu înregistra debite nu a putut fi îndeplinită. Iar în al doilea rând, băncile i-au făcut pe fermieri să renunțe singuri la cererile de amânare a ratelor, comunicându-le că o amânare a ratelor va însemna și raportarea acestora la Centrala Riscului de Credit, care le va afecta capacitatea de accesare a creditelor pe viitor, precum și capacitatea de accesare a fondurilor europene. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor din sectorul agricol afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică în anul 2020, de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea fermierului cu până la 9 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor. ”Facilitatea poate fi acordată o singură dată și doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau fermierii au efectuat plata acestor restanțe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată”, se precizează în actul normativ.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, ne spune că măsura Guvernului de amânare a ratelor pentru fermieri nu îi ajută cu nimic. ”A fost o chestie de genul că Guvernul susține ca fermierii să se ducă și să-și rezolve singuri problemele. Iar fermierii se duc la bănci și le spun că așa a zis Guvernul, că trebuie să le amâne ratele. Este o bătaie de joc. La bancă ai scadență. În momentul în care încerci să ceri o amânare a ratelor trebuie să fie foarte bine motivată și pe termen foarte scurt, de câteva zile sau maximum câteva luni, dar în niciun caz nu acceptă să le plătești la anul. Trebuie să vii cu dovezi foarte clare pentru faptul că nu ai putut să-ți achiți creditul și cu propuneri concrete. Și ce este mai grav e că intri în Centrala Riscului de Credit și nu mai poți lua împrumut de la nicio bancă, fiind considerat rău-platnic. Este o situație dificilă. Plus procesele care sunt pe rol între fermieri și distribuitorii de inputuri și traderii de cereale. Este un război total pe tema asta a recuperărilor debitelor în agricultură”, ne-a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.

Bilete la ordin fără acoperire

Conducerea LAPAR semnalează faptul că distribuitorii de inputuri au început deja să bage în bancă biletele la ordin, în condițiile în care fermierii nu au obținut niciun ban din cauza secetei. ”Când fac contractul cu tine, distribuitorii de inputuri cer și bilete la ordin, iar în momentul în care fermierii nu au făcut producție, se trece la executare silită și atunci își pierd afacerile. Iar în această situație se găsesc aproape toți fermierii. Foarte mulți și-au scos deja fermele la vânzare, pentru că preferă să obțină ceva bani pe ele ca să-și acopere datoriile, decât să le vândă băncile pe nimic. Este o situație critică și nu este nimeni preocupat de această problemă majoră”, ne-a mai precizat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.  Potrivit datelor oficiale comunicate de Ministerul Agriculturii, seceta pedologică a afectat o suprafață de peste 1,17 milioane ha cu culturi înființate în toamna anului 2019, precum și o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020. Totodată, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, iar la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
432 afisari

3 COMENTARII

  1. cea putut sa faca un tradator pus pe functie si platit din banii contribuabililor. sa l fugareasca toti cei pagubiti cu buna stiinta din pixul lui si a lui catu si pe stimabilii ca sa vada realitatea !!!!!!!astia toti musca mana celor care ii hranesc pt niste laude coclite de pe la ppe.

  2. Asta se si vrea, distrugerea ultimei brume de capital românesc. Erau singurele afaceri unde mai existau romani, restaurantele si agricultura. “Guvernul meu” a facut cum a facut, si țăranii noștri vor fi angajați la multinaționale. Nici nu au ajuns bine in funcții si deja țara asta e pe cale de a nu mai fi.

  3. Cu părere de rău o spun ca cei care vor sa reprezinte un domeniu cum este agricultura ar fi trebuit să se implice de mult să sprijine fermierii să ia măsuri să ceară public masuri pentru ei. Dacă se vrea se poate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger