AcasăSOCIALDezastru național. Explodează prețurile locuințelor

Dezastru național. Explodează prețurile locuințelor

Toate șantierele din țară se vor opri

Apartamentele și casele vor deveni inaccesibile românilor de rând. Și asta din cauza creșterilor uriașe ale prețurilor materialelor de construcții. Mai mult de atât, toate șantierele din țară se vor opri, lucrările publice începute, dar și cele viitoare fiind imposibil de finalizat de către firmele de construcții.

România suportă acum consecințele închiderii fabricilor de materiale de construcții, confruntându-se cu o creștere uriașă a prețurilor la produsele aduse, exclusiv, din import. Firmele de construcții avertizează că urmează o majorare șocantă a prețurilor locuințelor și că investițiile publice vor fi blocate.

”Materialele de construcții au cunoscut în ultimele trei luni niște creșteri de prețuri extrem de mari. La nivel mondial această explozie a prețurilor a fost generată de pandemie, care a provocat închiderea și falimentarea multor producători. China a avut niște intervenții, în sensul că a redus taxele pe materii prime și a achiziționat cantități uriașe de fier vechi,  dezechilibrând întreaga piață. De aceea, pe zona aceasta a produselor metalice sunt creșteri de la 40% până la 120%. Avem creșteri mari de prețuri și la produsele din plastic, de peste 38%. Noi folosim foarte multe țevi din plastic, foarte multe folii, utilizate în hidroizolații și în alte lucrări. Avem creșteri de prețuri la polistiren, din cauza creșterii prețurilor la granula materie primă pentru fabricarea polistirenului, de 80% și chiar peste 100%”, ne-a declarat Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Apartamente mai scumpe cu cel puțin 25%

Pe piața privată vor crește, cu siguranță, prețurile la locuințe, susțin reprezentanții firmelor de construcții. ”Dezvoltatorii imobiliari își vor cântări foarte bine afacerile, ca să vadă dacă se merită să mai construiască, însă va interveni foarte puternic mecanismul de piață, al cererii și ofertei. Marja de profit a dezvoltatorilor este însă de destul de mare, de 30-40%, față de 10-12% în țările UE. Chiar dacă își vor mai reduce sau nu marjele de profit, prețul locuințelor oricum va crește cu circa 25%. Federația noastră a fost asaltată de firmele de construcții care ne-au spus că, dacă nu se iau măsuri în ce privește investițiile publice, va fi un dezastru. Orice creștere de preț se duce în produsul finit, iar legislația existentă nu îl obligă pe beneficiar să suporte această diferență de preț.  Și nu vorbim doar despre contractele aflate în derulare. Este un pericol foarte mare în ce privește investițiile pe care statul vrea să le lanseze, pentru că sunt multe studii de fezabilitate făcute pe prețurile vechi și, dacă nu se actualizează urgent, niciun constructor nu va avea curaj să se ducă la licitație, pentru că știe din start că sunt subevaluate cu zeci de procente. Iar dacă Guvernul nu va lua nicio măsură pentru a corecta prețurile contractelor în derulare va fi un dezastru național. Vom vedea în țară doar șantiere oprite, pentru că nicio firmă nu va mai putea continua lucrările. Și chiar dacă la un moment dat statul va dori să reia construcțiile, peste costurile suplimentare care vor apărea, nu știu dacă vor mai exista în piață constructori. Firmele vor lua contracte în Albania, în Macedonia și în alte țări, pentru că deja sunt multe solicitări în acest sens”, ne-a mai precizat directorul general al FPSC, Adriana Iftime.

România nu mai produce nimic

În România, furnizorii de materie primă pentru industria construcțiilor au dispărut. A dispărut industria chimică, furnizoare de granule pentru polistiren și pentru produse plastice, au dispărut fabricile de hârtie, cartoane, care produceau materii prime pentru construcții. Nu mai fabricăm profile pentru tâmplărie, nu mai fabricăm țeavă PVC cu materie primă din România. Acum totul se importă, noi nu mai facem nimic în țară, susțin constructorii. ”Anul trecut vorbeam despre creșterea prețului la bitum, în condițiile în care noi suntem furnizori de materie primă. De la noi se extrage țițeiul, dar România nu mai gestionează țițeiul, îl gestionează austriecii, care dispun ce anume fac cu materia primă din România. Iar producerea bitumului nu este profitabilă pentru ei aici. Iar dacă fac bitum îl fac la ei acasă, unde dau de lucru austriecilor”, a afirmat Adriana Iftime, directorul general al FPSC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.