AcasăSOCIALDezastru la Școlile de Poliție. Sistemul de ordine publică, la un pas...

Dezastru la Școlile de Poliție. Sistemul de ordine publică, la un pas de desființare

Pustiu în curtea școlilor de Poliție. Nimeni nu mai vrea în MAI

Ministerul Afacerilor Interne urmează să înregistreze cel mai negru record din istorie. Pentru prima dată, locurile de la școlile de Poliție scoase la concurs nu se vor mai ocupa, dat fiind că s-au înregistrat sub 1,5 pe un loc, în condițiile în care mai urmează probele sportive, testarea psihologică și proba scrisă, de care mulți nu vor reuși să treacă. Scăderea autorității, salarizarea mizerabilă și spectrul creșterii vârstei de pensionare au distrus, iremediabil, atractivitatea profesiei de polițist, susțin reprezentanții sindicatelor din MAI.

De la 12 și chiar 20 de concurenți pe un loc la școlile de Poliție, s-a ajuns la sub 1,5 la ultima sesiune din acest an. Sindicaliștii din MAI trag un semnal de alarmă ministerului, care a reușit să transforme profesia de polițist în una dintre cele mai neatractive din piață. Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, pe 1.340  locuri au rămas 1.832 candidați, respectiv 1,36 candidați pe loc, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, pe 240 locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1,14 candidați pe loc.

”Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat. La admiterea care se va finaliza luna următoare a.c., pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”O să se închidă ministerul”

Este foarte posibil să nu se ocupe locurile la școlile de Poliție, având în vedere că nu sunt nici doi candidați pe loc, mai ales că urmează probele sportive, testarea psihologică și examenul scris, ne spune Vasile Zelca, președintele SNPPC. ”În ritmul acesta, o să se închidă ministerul și o să plecăm toți acasă, că n-o să mai aibă cu cine să lucreze. Toată lumea a observat bătaia de joc din sistemul de ordine publică, toată lumea a observat că salarizarea stagnează, că dotările sunt cum sunt, toată lumea a observat degringolada din ultimul timp în ceea ce privește pensionarea. Nu mai spun că sunt oameni care au venit în sistem și au plecat după două luni- trei luni când au văzut nivelul de salarizare, de 2.000-3.000 de lei. Bani din care trebuie să plătească și chiria, pentru că MAI aocordă compensare pentru chirie la nivelul anului 2009, de 400 de lei. La Otopeni, de exemplu, chiria pentru o garsonieră este de 400 de euro. Concluzia este că în viitorul foarte apropiat vom ajunge să vedem câți se mai înscriu la școlile de Poliție, ca să vedem câte locuri scoatem la examen, pentru că nu va mai fi concurs”, ne-a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca. Acesta arată că lipsa de concurență duce la scăderea nivelului de pregătire, pentru că nu mai intră cei mai buni, ci intră cei care iau note de trecere. ”Și vorbim de o structură care se vrea de elită, care se vrea în slujba cetățeanului, pregătită corespunzător. Nici măcar locurile din sursă externă nu s-au ocupat, decât undeva la 75%”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Salarizare rezonabilă

Sindicaliștii de la SNPPC atrag atenția conducerii MAI și Guvernului că orice polițist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului – adică reglementat la nivel de lege, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în structurile polițienești ale MAI. ” Orice tânăr care își dorește o carieră de polițist va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului – cap de familie – un trai decent și, implicit, să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare și impredictibilă, cum se întâmplă de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil”, se precizează într-un comunicat al SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.032 afisari

18 COMENTARII

    • Cand statea si baseau in scaun 20 de ani asteptand iesirea la pensie la 40 de ani erau 300 pe loc. Acum cand au de-a face cu, crima organizata nu mai vor sa fie ”oameni ai legii”.

  1. Adica vreti sa-mi spuneti ca gramada de Robi (las Fierbinti), din politia noastra a fost selectia din cei 12 pe un loc. Pai, nu-ti vine sa razi ??? Nu se duc oamenii din cauza incompetentei sefilor. Daca la o actiune scoti pistolul si (daca functioneaza), tragi, esti anchetat de procurori, daca nu tragi, n-ai luat masurile necesare si te fut sefii, oricum iesi prost. Nu se duc, nu pentru ca salariul e prea mic, ca se descurca ei la mica ciupeala, nu se duc ca au ajuns de rasul tuturor din lipsa procedurilor clare de interventie a politiei, de lipsa coerentei in conducerea actiunilor de catre politrucii pusi sefi peste noapte, intr-o activitate unde ordinele clare trebuie sa primeze. Eu spun sa mai analizati fenomenul ca nu-i chiar asa de facil.

    • Cand am facut Scoala de Militie ne selectau direct din Liceu. Vedeau care-i destept si are o inaltime de peste 1,80m (ca mine) si-i declarau inscrisi in anul 1 . Dupa 2 ani am iesit locotenent iar peste 46 de ani de munca m-am pensionat comandor (colonel).
      Cu infractorii nu te incurci. Cand ai ajuns la locul infractiunii nu pui intrebari inainte de a-i da un pumn in gura infractorului dupa care te napustesti asupra lui cu o ploaie de bastoane de cauciuc. Te opresti doar daca s-a c a c a t si pi sa t pe el.
      Abia dupa aia discuti cu el. Altfel nu merge.

      • @militian batran 2022-11-29 20:06 20:06:31 si Comandor Gherghisan 2022-11-29 21:13 21:13:26
        Nu intelegetzi ca suntetzi din alt film din alta epoca….
        Acum 70 ani oamenii intrau in armata militzie shi securitate de foame frig…sa le dea tzoale…veneau la Bucureshti shi erau cazatzi unde apa tasnea din perete…aveau canalizare…norma de hrana pentru militzieni era de 3.000 calorii…cea pentru securistii era de 4.000 calorii…ma putetzi contrazice…securistii aveau haine mai bune ca militzienii….i-atzi prostit pe ashtia mai tineri sa presteze pentru voi ca sa va papatzi pensiile speciale in timp ce atzi furat toata Romania…doar ca s-a terminat smecheria…celor tineri nu mai avetzi ce le oferi…case ca pe vremuri…shi alte privilegii…nici macar contract pe mai mult de 8 ani…sau repartitzii dupa ce termina in Bucuresti Cluj Timisoara Iasi…si spun asta pentru Ofiteri…si se intampla de vreo 20 ani…Stiu de la foshti colegi de munca…care inainte au fost in sna….
        Sa va spun cum e acum….un fost coleg de munca avea in 2012 salariu in Romania…400 Euro…lucram impreuna…Eu aveam 600 Euro….Acum a plecat in Olanda de vreo 4-4 ani shi are 4.000 Euro….
        S-a terminat Smecheria…
        VIN RUSHII.
        KNUTUL FOAMEA SHI FRIGUL.
        LEGEA JUNGLEI.
        UITASEM.VA PUPA FRATELE.☠💀🔥🧨🐍🤬👺😈👽🤢👹🥵👻😱🏴‍☠️🤡👿😡

  2. Ce sa zic? Refuza sa se faca politisti , de parca ar fi programatori, medici, avocati, ingineri. Si alte cariere profesionale pe care le ar urma usor. Isi permit sa refuze sa se inscrie la aceste scoli. Foarte bine , la sapa cu ei!

    • Bă, milițiene, nu se fac milițieni pentru că au mai mlt de două clase, vierme urduros ce ești.

      • Tu nu-i vezi cum arata politistii tineri? 1,6 m si 45 de kg. Daca trage infractorul o basina il darama.

  3. Oameni slabi intelectuali postează,aici chiar daca se pretind a fi intelectuali, înjură , vorbesc porcos, unul blestemă ,chiar nu vede nimeni din supraveghere, NATIONAL VA CONFUNDAȚI CU ASEMENEA OAMENI, NU SPUN NIMIC, ALTA EDUCAȚIE !
    VOR FI ALTE COMENTARII?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger