AcasăSOCIALDezastru la ANAF. Curtea de Conturi a descoperit unde se duc banii...

Dezastru la ANAF. Curtea de Conturi a descoperit unde se duc banii României

Antifrauda în România, doar pentru micii contribuabili

Verificările Curții de Conturi la Agenția Națională de Administrare Fiscală au scos la iveală nereguli grave care au condus la pierderi financiare uriașe pentru statul român. La Direcția Marilor Contribuabili și la Administrația Contribuabililor Nerezidenți, sumele neîncasate sunt de miliarde de lei. În ce privește recuperarea debitului de circa 1,3 miliarde de lei de la frații Micula, Curtea de Conturi acuză ANAF că a tergiversat demersurile, astfel că România riscă sancțiuni severe de la Comisia Europeană.

Optimizarea fiscală practicată de multinaționale protejată de autoritățile statului

Curtea de Conturi a constatat că, la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) 321 de acțiuni de control erau nefinalizate, dintre care 159 de acțiuni începute în anul 2020, restul de 162 de acțiuni provenind din perioada 2014-2019, ceea ce reprezintă 50,5% din totalul acțiunilor nefinalizate. Totodată, la societăți cu risc fiscal ridicat nu au fost efectuate în timp real acțiuni de control operativ și inopinat, având drept consecințe instituirea cu întârziere a consemnelor în cazul societăților care nu mai desfășoară activități economice, precum și a imposibilității instituirii de măsuri asiguratorii, generată de inexistența activelor patrimoniale ale acestor societăți.

La Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), inspectorii Curții de Conturi au descoperit că agenți economici care au înregistrat pierdere consecutiv în ultimii cinci ani nu au fost supuși inspecției fiscale, în condițiile în care aceștia nu figurau declarați inactivi, radiați, în insolvență sau faliment. Mai mult, contribuabili persoane juridice care au înregistrat diferențe semnificative între impozitul pe profit declarat în situațiile financiare și cel declarat în „Declarația privind impozitul pe profit” nu au fost cuprinși în programul de control ca urmare a efectuării analizei de risc. De asemenea, accesul la bazele de date destinate activității Serviciului prețuri de transfer din cadrul Unității de Management a Riscurilor și activității de inspecție fiscală a fost limitat sau fără acces, ceea ce a condus la imposibilitatea extragerii de informații și a efectuării unor analize și studii comparate), adică exact în domeniul optimizării fiscale a multinaționalelor.

Țeapa IFN-urilor

Potrivit Curții de Conturi, în perioada 2017-2021, în toate cazurile în care DGAMC a solicitat plata scrisorilor de garanție de la instituții financiare nebancare (IFN), aceasta a fost în imposibilitatea recuperării obligațiilor bugetare restante ale debitorilor în sumă de 290.509 mii lei, care au beneficiat de înlesniri/eșalonări la plata acestora. Pentru toate societățile mari contribuabili care au pierdut înlesnirile la plată ca urmare a intrării în insolvență, DGAMC nu a încasat contravaloarea scrisorilor de garanție emise de instituțiile financiare nebancare, respectiv IFN-urile nu au procedat la decontarea niciunei scrisori de garanție din anul 2019 până în prezent, în condițiile în care DGAMC a făcut toate demersurile legale. ”DGAMC nu a procedat în toate cazurile la atragerea răspunderii în solidar cu debitorul și a instituției financiare nebancare, ceea ce a condus la producerea riscului de neconformare la plată a obligațiilor bugetare datorate de societățile mari contribuabili.  Un contribuabil în cadrul procedurii de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale a evitat sistematic plata obligațiilor fiscale prin utilizarea scrisorilor de garanție emise de instituții financiare nebancare, în condițiile în care aceste scrisori nu mai erau acceptate drept garanții începând cu data de 1 ianuarie 2021. Cuantumul obligațiilor fiscale neachitate a fost de 238.424 mii lei, aferent perioadei 2018-2022”, mai arată Curtea de Conturi.

Fără executare silită

Pentru un alt mare contribuabil care înregistra creanțe în executare în sumă de 2.016.025 mii lei, aferente perioadei 2019-2022, DGAMC nu a aplicat concomitent toate procedurile de executare silită după expirarea termenului de 15 zile de la data comunicării somației, în condițiile în care avea de recuperat și suma de 1.001.200 mii lei, reprezentând valoarea ajutorului de stat de care a beneficiat contribuabilul. La această sumă au fost adăugate accesorii aferente în valoare de 549.897 mii lei, potrivit raportului Curții de Conturi. În plus, în anul 2021, DGAMC nu a valorificat bunuri sechestrate, deoarece nu a procedat la evaluarea bunurilor mobile și imobile supuse sechestrului asigurător, în condițiile în care estimarea valorii bunurilor la momentul instituirii sechestrelor reprezenta o etapă importantă în activitatea de executare silită. Lipsa evaluării bunurilor sechestrate de către un expert acreditat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România a condus la întârzierea procesului de valorificare a bunurilor la licitație și la nevalorificarea bunurilor sechestrate de către executorii fiscali din cadrul DGAMC.

Tergiversare în dosarul frații Micula

În contextul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât în data de 25 ianuarie 2022 anularea Hotărârii Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019, Comisia Europeană a solicitat în mod repetat autorităților române să ia toate măsurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal în cazul Micula/România, semnalează Curtea de Conturi. Deoarece autoritatea fiscală din România nu a realizat toate demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat în mod ilegal, Comisia Europeană a recurs la solicitări ultimative față de autoritățile statului român. ”Conform documentelor Ministerului Finanțelor, debitul de recuperat a fost cuantificat la valoarea de 1.294.189.573,51 lei, din care 1.109.512.162,58 lei reprezintă ajutor de stat la valoarea nominală și 184.677.410,93 lei reprezintă dobânzi. La nivelul ANAF au fost tergiversate demersurile în cazul recuperării ajutorului de stat acordat ilegal în cazul Micula și nu au fost respectate termenele în care Comisia Europeană a solicitat informații privind modul de recuperare a acestuia, situație ce poate conduce la sancțiuni severe pentru România”, se mai precizează în documentul elaborat de Curtea de Conturi.

Companiile străine, favorizate de ANAF

În ce privește verificările la Administrația Fiscală pentru Contribuabili Nerezidenți (AFCN), Curtea de Conturi a depistat că, în anul 2021, debite aferente contribuabililor nerezidenți în valoare de 989 mii lei nu au fost recuperate din țara de origine a contribuabililor, în condițiile în care executarea silită în România a fost încheiată. Astfel, AFCN nu a emis cerere de recuperare pentru debitele datorate statului român în țara de origine a contribuabililor nerezidenți, cu toate că au fost îndeplinite condițiile date de legislația specifică a executării silite în România, respectiv somațiile de plată a debitelor au fost confirmate și luate la cunoștință de către contribuabilii nerezidenți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
94.516 afisari

49 COMENTARII

    • ROMANIA , IN RITMUL ACESTA SE VA DEZINTEGRA
      VA URMA UN ADEVARAT RAZBOI CIVI CU ZECI DE MII DE MORTI DUPA CARE ORI O NOUA DICTATURA CA CEA DIN NORD COREEA SAU DEZINTEGRARE , DIVIZATA CA FOSTA IUGOSLAVIE

      • Nu cred ca Romaia se va destrama , dar cand va intra in imposibilitate de plata a datoriile , in insolventa , atunci vor fi la mana altora , exact ca un cetatean care nu mai poate sa-si plateasca datoriile la banca si va fi nevoit sa se supuna bancii , si investitorii straini vor invada tara iar romanii mana ieftina de lucru vor deveni sclavi in tara lor timp de zeci de ani , cam cum a fost cu Ceausescu pe timpul platiriii datoriilor externe
        Oricum e trist ce se intampla si mai trist pentru ce va veni

    • Tu ești orbit de criminalul și nemernicul Putin,.ce ai fi făcut dacă stătea bețivii lui în calea vieții tale.!

  1. Statul Roman cu institutiile sale si conducatorii lor = 0(zero),la toate nivelurile ! Nu numai slabi de meserie ci si hoti si prosti !

    • Evident ca statul e slab! E format din șefi și rudeniile lor. Nici unul nu e angajat pe competente! Șeful e numit politic, restul ..se cunoaște!

      • Păi ce vrei tati… dacă Statul Român e format din șefi și nu din totalitatea cetățenilor români… :))

    • Statul este totalitatea cetățenilor săi și este reprezentat de liderii săi.
      Dar… atât timp cât vasta majoritate a cetățenilor sunt analfabeți, agramați, ignoranți, leneși și cele mai înalte virtuți sunt șmecheria, minciuna și nepotismul… liderii aleși și menținuți în fruntea țării vor reflecta întocmai aceste calități.

      • Nu toți suntem ignoranți, leneși, agramați…. etc,… cetățenii ,cât de cât,acolo,de la comună” mai corecți ,mai buni,mai cinstiți ” nu sunt cooptați de partide, cei aleși sunt lingaii, șmecherii, îmbuibații,lacomii și rubedeniile lor….. De aceea avem aceste rezultate….

          • După tine și ziariști toți cei care nu au absolvit filologia sunt agramați. Numai ca mulți asa zis agramați sunt mult mai inteligenți sau înțelepți decât prețioșii exigenți. Nu spun că e o calitate să faci greșeli gramaticale dar nici nu e obligatoriu sa fii filolog pentru a fi un om valoros . Mai ales ca putini filologi mai știu sa facă și altceva. Doar cu vorbe nu ne putem hrăni, vindeca sau evolua.

  2. 0() ar fi bine dar ei si ele sint mult sub zero, cu – – -…generatii dupa generatii se fac de ris in lume iar noua ne otravesc zilee !

  3. in China.

    cele mai mari investitii din istorie
    au ajuns sa nu mai aduca cel mai mare profit!

    CHINA TREBUIE DISTRUSA!

      • ce este de glumit?

        -„china” a inceput deja,
        Partidul cu plandemia a dat semnalul de bbb,
        build back better!
        (tot partidul comunist va „re-construi”,
        na! )

  4. Cei mai mari hoți și corupți sunt salariații ANAF în frunte cu directorii lor. La pușcărie cu toți . Dumnezeu nu doarme!

  5. Peștele se strică de la cap și trebuie curățat de la ANAF!! Aici sunt destui incompetenți corupți.

  6. A omorat toti micii afaceristi romani ,iar acum vin prin casele romanlor doar atat in rest oe straini ii protejeaza sau le e frica ca asa au ordin.

  7. Heius , un trogl8dit care pune accent pe babutele care vând pătrunjel la piata… sa le ia tva…
    Dacă omv Petrom fura de ani se zile , și anaf ARE DOVEZI, asta nu se vede.
    Deci, furați în continuare bieți…

  8. Putregaiul dela ANAF puteee de ani de zile. Iar nenorocitii nostri de politicieni, se tot vaicaresc, ” nu sunt bani la buget pt.pensii( decat pt.cele specialeee ),nu sunt bani pt. alocatiile copiilor decat 12 lei,nu sunt bani pt.sanatate,invatamant,cercetare,etc. Din toaaata saracia sunt bani pt.Secu,pt.administratia Cocotatului si aveoanele lui de luuuux,si fara a fi identificata ” sursa de finantareeee „in fiecare an se ” investesc ” zeci de miliarde de Dolari in conturile samsarilor de armament. UE arata cu degetul si sanctiunile spre Romania care nu se preocupa sa colecteze banii cuveniti la Buget,bani care nu se colecteaza din cauza coruptiei si a incompetentei. Si nimeni n-avedeeee,nimeni n-audeee,nici Cocotatul careee nu are nici un „enteres ” pt.ca si el refuza sa restituie statului 130.000 de Euro furati pe chirii necuvenite,imobilul inchiriat catre Raifaisen Bank ( pretinul ),fiind al statului.

  9. Nici nu e de mirare.
    Uite așa, au făcut alianță clanurile de hoți (PSD & PNL), iar acum fura împreună și nu se mai „deranjează” unul pe altul.
    Ei ne explica că doar de dragul „stabilității”…, vezi să nu!

  10. Ma martalogilor de la „anaf” bani se duc la pensii speciale, si l toti mai mari ai tari.. pe ai nu-i vedeti ?? Sau sunteti cu ei mana in mana ..???😡😡😡😡

  11. Aflăm că frații Micula au beneficiat de ajutor de stat….pe bune? Ăștia nu mai știau cum să împroaște cu lături România. Se făcuseră suedezi la un moment dat. Apropo, moștenitorul, Victoraș, parcă așa îl cheamă a reușit să-și ia Bacu.? Ce nu poate face ANAF, va face soarta, cu siguranță.

  12. Toate institutiile coloniei sunt pline de slugi. Slugile lucreaza pentru stapanii lor si impotriva propriului popor. Ce merita aceste slugi?

  13. Sistemul din România….hai cu războiul civil….trebuie anihilat tot … să omorâm toți bugetari care iau pielea de pe săraci iar bogați sunt protejați

  14. 200 de lei , nedatorati, ii executa imediat ANAF (de la un contribuabil onest) si ii restituie dupa 2 ani de procese, dar 2 miliarde de lei ANAF uita sa ii execute de la evazionistii fiscali. Bravo ANAF!

  15. Ce va mai dați loviți aici, toate panaramele, de 33 de ani votați cu puii lui Ivan Ilici Iliescu, aka psdpnludmr și acum vă dați cu curul de pământ. Urmează să votați data viitoare cu golanul șef de galerie că să aibă loc dezastrul perfect.

  16. Am avut firmă și au venit în control cei de la ANAF și au vrut să îmi blocheze activitatea 2 săptămâni pentru o neregulă inventată de ei și asta pentru că nu am vrut să le dau mită (așa cum se proceda cu 10 ani în urmă). Le-am spus că o cunoștință are pistol și m-a întrebat de ce nu îmi iau și eu pentru că umblam cu banii care îi incasam cheș. Le-am spus că bine că nu mi-am luat pistol pentru că altfel poate îl puneam la capul lor, deoarece se leagă de cei corecți și pe mafioți îi apără. Bineînțeles că am avut contul blocat 2 săptămâni (în care nu mi-am putut desfășura activitatea ) și ulterior datorită crizei și șicanelor diverselor instituții ale statului am închis firma (sau pierdut locuri de muncă, taxe și impozite către stat). Apropo când au venit în control aveau o mașină procopsită (salariat la stat), iar eu care aveam firmă umblam cu Dacia.

  17. Da’ pe când controlul averilor la cei implicați în nereguli ? Că nici „dormitul in cizme” nu e degeaba..

  18. Stați liniștiți, ANAF veghează. Șeful Heiuș a venit la TV și a explicat cum o să-l taxeze pe bucătarul-rețetar, zis și Liviu Dragnea, pentru banii ce-i va câștiga de pe rețelele de socializare unde își prezintă rețetele la fasolea păstăi și despre tăiatul cepei.

  19. Asa e, doar ca nu s-a materializat nimic de catre busuioc si gasca lui din plenul CCR. Nu tot Plenul, doar gasca.

  20. Stați liniștiți, șefii de partide care au fost la guvernare de-a lungul anilor au știut și știu și acum toate aceste hoții. Toate s-au făcut cu acoperirea partidelor.Toti șefii de la ANAF au fost puși politic , fără să aibă vreo tangenta cu economia.O parte din banii colectați de la cei inspectați mergeau și merg la partide. Curtea de conturi a constat aceste lucruri de foarte mult timp,nu de acum, dar s-a pus batista pe țambal de către partide , prim-miniștri și președinții vremii. Acum, probabil hoția a ajuns la sume apocaliptice și cei doi, cio și ciu, de teama procurorilor care sunt supărați in legătură cu pensiile speciale, vor să arunce vina numai pe ANAF. Și uite cum ajungem din nou la vorba bașinescului, ” aici sunt banii dumneavoastră” . România este condusă de hoți, borfași și țepari la drumul mare.

  21. Mai e ceva de comentat…? Noi tot vorbim, ei tot fură, cât despre ANAF nu v-ați lămurit deja? Câți șefi de-ai lor au ajuns după gratii…? Mai e ceva de adăugat? Vedeți vreun semn de voință să intrăm în normalitate? Prea multe semne de întrebare la care nu se vrea niciun răspuns.

  22. Astia de la Curtea de Conturi sunt niste parliti. Sunt invidiosi pe primari ca au salarii mai mari ca ale lor!

    • De ce greșiți domnilor:ANAF ul nu e lăsat de statul român sa și facă treaba care este la rândul său cârlig-barlig cu ANAF ul (ce e așa de greu de înțeles); băieții care nu ajung la os se ceartă și băieții grei sifoneaza parale!
      Asta așa ca să fim mai light în limbaj.
      Când vă duceți în ’24 la vot ar trebui să vă aduceți aminte de astea nu de suta de lei a lui tataia la pensie))))!

  23. Mă gândesc cu umilință că angajații statului își folosesc pozițiile in scopuri ilicite formând o plasa uniți prin interese și peste toate sunt plătiți cu salarii mari de către cei mulți prinși în plasa lor. Nu știu dacă au o mulțumire reală sau trăiesc în hidoasa îmbuibare a josniciei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...
proger