AcasăSOCIALDezastru în sectorul construcțiilor. Firmele, obligate să abandoneze șantierele

Dezastru în sectorul construcțiilor. Firmele, obligate să abandoneze șantierele

Șantierele investițiilor publice, abandonate din lipsa banilor

În timp ce autoritățile ne tot flutură marile investiții din PNRR, în teritoriu este dezastru. Explozia prețurilor la materialele de construcții riscă să blocheze, în foarte scurt timp, toate lucrările care sunt deja în execuție. Pentru continuarea acestora, Guvernul ar trebui să majoreze cu circa 20% valoarea contractelor în derulare, însă bani la buget nu există.

Toate investițiile publice aflate acum în derulare sunt la un pas de blocaj total. Firmele de construcții nu mai pot continua lucrările până când Guvernul nu va aloca bani în plus pentru contracte, pentru a acoperi dublarea prețurilor la materialele de construcții. Constructorii spun că, dacă nu sunt bani la buget, Executivul ar trebui să renunțe la investiții.

”O problemă foarte greu de rezolvat este asigurarea bugetelor pentru diferența de preț, pentru că per total deviz apar diferențe de preț de 15, 20, poate și mai multe procente pentru anumite tipuri de lucrări. Dacă bugetul nu poate să acopere aceste diferențe, atunci Guvernul ar trebui să ia o măsură dură și să stabilească exact lista de investiții care să fie continuate, lista de investiții care să fie încetinite ca ritm de execuție și lista de investiții care să fie oprite și conservate înainte de a dispărea firmele din piață. Noi apreciem că în circa două luni vom avea imaginea unor șantiere întrerupte pur și simplu. Pentru că singura opțiune a firmelor va fi să înceteze activitatea, pentru că altfel intră în faliment. Apoi se vor reorienta spre alte domenii de activitate sau vor trimite oamenii acasă. Acum firmele încă mai lucrează pe promisiunile autorităților contractante, pe amânări de plată a materialelor, pe credite, dar, la un moment dat, dacă nu se rezolvă, se închid toate portițele astea. Să fim serioși. Cine poate să aducă atâția bani de acasă, pentru că vorbim de valori foarte mari în construcții”, ne-a declarat ing.Adriana Iftime, directorul general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

La INS prețurile au crescut cu doar 3%

Actele adiționale pentru majorarea sumelor din contracte nu ajung la nivelul corect, deoarece actualizarea sumelor se face după un indice dat de Institutul Național de Statistică care nu corespunde realității, susțin constructorii. ”La INS prețurile materialelor de construcții au crescut cu 3-4%, iar pe piață au crescut cu 40-60%. Am făcut demersuri la INS și se pare că este o disfuncționalitate la nivelul acestei instituții, în ceea ce privește baza de firme de la care ei își culeg informații, și au admis că trebuie să-și revizuiască baza de date. Avem nevoie de modificări pe legislația în achizițiile publice și, ca o măsură excepțională, să se accepte clauza de modificare a prețului contractului pentru absolut toate lucrările de achiziție publică. Că sunt contracte pe 6 luni, pe 12 luni, pe 24 luni, să fie acceptată această clauză, care să fie valabilă și în situația creșterii prețurilor, și în situația scăderii prețurilor. În 2019, când a crescut foarte mult prețul la bitum, consecința a fost că s-au executat foarte puține lucrări de covoare asfaltice. Firmele au executat atunci partea de infrastructură cu betoane, cu săpturi și tot ce s-a putut lucra la drumurile care erau contractate, mai puțin covorul asfaltic. Dar atunci crescuse prețul doar la bitum, aproape că se dublase. Acum însă creșterea este la toate materialele de construcții”, ne-a precizat directorul general al FPSC, ing. Adriana Iftime.

Muncitorii își fac bagajele

Marile investiții anunțate prin PNRR ar putea rămâne strict doar pe hârtie. Includerea în reforme a renunțării la facilitățile fiscale acordate muncitorilor din construcții, al căror salariu minim ajunge acum la 3.000 de lei, va da o lovitură fatală firmelor din sector. ”Deja este o criză de muncitori în construcții și apelăm destul de mult la import de muncitori din Asia. Dar, dacă se vor tăia facilitățile fiscale pentru salarii, va fi o catastrofă, o sinucidere pentru acest sector. Pentru că, dacă nu vor avea salarii de 1000 de euro, lucrătorii vor pleca să muncească în afara țării”, a mai afirmat ing.Adriana Iftime.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.552 afisari

2 COMENTARII

  1. TĂIAȚI DE ANIMALELE ÎMPUȚITE DE PENSIONARI SPECIALI ȘI DE LA DEJECȚIILE DE BUGETARI!!!!!!!!!!!

  2. ai niste probleme grave cumetre. s au scumpit pastilele? d aia faci asa urat? care plm e legatura intre bugetari, pensii si cresterea preturilor materialelor de constructii?tu ori ai frecat menta toata viata si nu ai pensie sau o ai mica, ori ai fost abuzat de vreun bugetar. dar continua. faci deliciul cititorilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger