AcasăSOCIALDezastru în ograda lui Anisie. Elevii cumpără camere web pentru profesori

Dezastru în ograda lui Anisie. Elevii cumpără camere web pentru profesori

Pentru Monica Anisie, în școli totul funcționează perfect

În timp ce ministrul Educației, Monica Anisie, continuă să declare că situația în școli este roz, Consiliul Național al Elevilor semnalează că nu s-a făcut nimic în ultimele 5 luni. Mai mult, elevii se plâng că au ajuns să cumpere din banii lor camere web pentru profesori.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor susțin că în ultimele 5 luni nu s-a făcut niciun progres în pregătirea școlilor pentru cele trei scenarii. ”Lucrurile nu merg bine absolut deloc. Cele mai multe școli se află în scenariul galben și aici apare o mare problemă pentru că, de fapt, comunicarea asta care vine din partea Ministerului Educației, cum că totul ar fi ok, nu corespunde cu realitatea. Am vorbit cu colegi din teritoriu care ne spuneau că directorii de școli nu au resursele necesare pentru a achiziționa materiale de protecție și infrastructură digitală, că sunt directori care cumpără aceste materiale din banii lor și am colegi care au strâns bani pentru a cumpăra camere web pentru profesori.

Și au făcut aceste lucruri elevii pentru că nu reușeau să-i vadă și să-i audă pe profesori. Trebuie introduse niște standarde tehnice minime, pentru că, chiar dacă s-ar face achiziții de tablete, nu vor putea fi utilizate. Totodată, în școlile care sunt în scenariul verde lipsesc aproape în întregime materialele de protecție, sunt făcute doar niște stocuri minime de măști pentru cei care nu au bani să și le procure. În on-line mulți dintre elevi nu au tablete, adică este tras la indigo ceea ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie. Am crezut că în aceste 5 luni se vor lua măsuri, mai ales că resursele existau. Noi am formulat propuneri pentru decidenți încă de la început, dar cred că opacitatea și lipsa de comunicare cu societatea civilă i-a privat de multe soluții care ar fi putut fi oportune pentru noul an școlar”, ne-a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Un milion de elevi, fără acces la educație

Aproape un milion de elevi nu au nici în prezent acces la internet, fiind puși în imposibilitatea de a participa la actul educațional. Tabletele promise de Guvern nu au ajuns în școli și nici nu se știe când și dacă vor ajunge. ”Singura comunicare a Ministerului Educației a fost cea referitoare la tranziția școlilor de la un scenariu la altul, dar și aceasta a fost incoerentă, pentru nu se regăsește în realitate. Mai este și problema manualelor pentru elevii de clasa a VIII-a, care nu au ajuns la elevi nici acum, anunțându-se că ar putea ajunge undeva, în luna octombrie. Mai mult, până acum nu a ajuns nicio tabletă la elevi din cele promise de Guvern.

Sunt cele 250.000 de tablete despre care tot auzim din luna mai care, de fapt, sunt 82.000, și care sunt încă în procedură de achiziție publică, și mai sunt circa 70.000 de laptopuri prin programul de la Banca Mondială, care nu au ajuns nici ele. Nouă ni s-a spus că a fost dată posibilitatea inspectoratelor școlare de a lua acele credite de angajament pentru a face achiziții și că acelea vor fi decontate, iar ministrul Educației a dat vina pe autoritățile locale că nu au accesat creditele respective, dar mă îndoiesc că este așa. Am observat că s-a scos din discursul public acea categorie de copii care nu au acces la internet, dar avem același procent ca și acum 5 luni, de 30% dintre elevi care nu pot participa la sistemul educațional, adică aproape un milion”, ne spune Rareș Voicu.

Este nevoie de finanțare urgentă

Conducerea Consiliului Național al Elevilor atrage atenția că este nevoie de finanțare rapidă a sistemului de învățământ. ”Ministerul Educației spune că a alocat fonduri, dar că cei din teritoriu nu le accesează. Dacă este așa, trebuie să vină în sprijinul lor, pentru că multe autorități locale și județene nu au expertiza pentru a accesa aceste fonduri. Foarte importantă este și formarea cadrelor didactice, pentru că este foarte greu să predai unui colectiv în care jumătate este în clasă și cealaltă jumătate on-line. Sunt tehnici de predare hibrid care pot fi însușite și este important ca cei care livrează formarea profesională să facă mai mult decât să dea niște diplome care nu ajută la nimic”, ne-a precizat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
689 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger