Guvernul a legiferat decontarea consultațiilor psihologice pentru copiii de până la 18 ani, după ce a constatat că aceștia au fost afectați de școala on-line. Studiile au arătat că, de la începutul pandemiei, aproape jumătate dintre copii s-au confruntat cu stări de anxietate, agresivitate, tulburări emoționale, depresii, tentative de suicid sau consum de substanțe.
Nu școli deschise pentru elevi, ci consultații la psiholog. Aceasta este soluția găsită de Guvern pentru a contracara efectele pandemiei și ale școlii on-line asupra copiilor. Pandemia de Covid-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, de lipsa accesului la educație formală, de lipsa sprijinului psihoemoțional și de creșterea incidenței violenței domestice și online, susține Guvernul.
”Cercetările sociale realizate la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021 au relevat faptul că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, celelalte diagnostice, în ordinea frecvenței, fiind agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz și/sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe, cazurile incluzând și tulburări de conversie somatică. Traumele experimentate pe timpul pandemiei au ajuns să fie manifestate în simptome fizice, iar 64,4% dintre cei 8.700 de elevi care au participat la o cercetare națională au menționat că au experimentat episoade depresive în ultimul an, 75% au identificat episoade de anxietate, în timp ce doar 5,5% din elevi au beneficiat de asistență psihologică din partea consilierului școlar, pe când 23% au avut nevoie, dar nu au avut acces la acest serviciu”, se precizează în Ordonanța de Urgență privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de Covid-19 – „Din grijă pentru copii”.
Intervenție psihoterapeutică pentru minori
Măsurile de sprijin cuprinse în Programul Guvernului vizează asigurarea suportului psihoemoțional pentru copiii între 0 și 18 ani, precum și sporirea siguranței acestora. Principala prioritate a Programului o reprezintă protejarea integrității psihoemoționale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psihoemoționale și mintale a acestora în perioada pandemiei de Covid-19 și postpandemie. Ariile de intervenție prevăzute prin program sunt dezvoltarea competențelor specialiștilor care, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, intră în contact cu copiii, adaptarea educației psihoemoționale a copiilor pe categorii de vârste și cicluri școlare, informarea și asigurarea resurselor pentru recunoașterea și prevenirea riscurilor la adresa siguranței copiilor, precum și informarea cu privire la posibilitățile de gestionare a sănătății psihoemoționale a copiilor, în contextul pandemiei de Covid-19.
Decontarea serviciilor psihologice, și pentru părinți
Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, iar beneficiarii pachetului de intervenție psihologică decontat prin Program sunt copiii și părinții acestora. Copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în Program, excepție făcând tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de intervenție au împlinit 18 ani. Totodată, părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să-și exprime acordul cu privire la înregistrarea și participarea la Program.