Cauta

Dezastru bugetar! Statul nu mai are bani pentru medicamente

Medicamentele pentru bolnavii cronici au început să dispară de pe piață

Medicamentele din farmacii au început să dispară, urmând ca, în scurt timp, viața bolnavilor să fie pusă într-un pericol iminent. Și asta pentru că Guvernul are întârzieri uriașe la plata decontărilor pentru rețetele compensate și medicamentele din programele naționale, bani pe care statul nu îi are.

Colegiul Farmaciștilor din România și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România au avertizat că, la acest moment, există întârzieri de peste patru luni la plata facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienților prin farmaciile comunitare din întreaga țară. ”Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt la rândul lor obligații de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori și producători. Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalități, cât și întreruperea livrărilor de medicamente. Această situație ar agrava și mai mult problemele deja existente în accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie. În condițiile în care această situație nu se va remedia în cel mai scurt timp, atragem atenția asupra riscului major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente, chiar din primele luni ale anului 2021”, se arată într-un comunicat comun al celor două organizații profesionale.

Au dispărut medicamente vitale

Problemele deja au apărut în farmacii, unde cu foarte mare dificultate se mai găsesc medicamente esențiale pentru boli cronice, susțin reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România. ”Noi am întrebat ce se întâmplă, pentru că s-au lungit foarte mult termenele de plată, motiv pentru care distribuitorii de medicamente sunt în imposibilitatea de a face în continuare aprovizionarea farmaciilor. Suntem îngrijorați pentru că nu s-a mai întâmplat de mulți ani ca termenele de plată să depășească patru luni, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de intervalele obișnuite, de 60 de zile. Trebuie să ținem cont și de faptul că perspectivele bugetului pe 2021 sunt incerte și sumbre. Este posibil ca o parte din medicamente să nu se mai găsească în farmacii. Și așa sunt grupe întregi de medicamente care se găsesc foarte greu, în special cele pentru diabet. Dacă nu s-au făcut plățile în conformitate cu contractele stabilite între farmaciști și distribuitori, și distribuitorii au, la rândul lor, contracte cu producătorii și toată lumea este atentă la fluxul de bani, pentru că, mai ales în perioada aceasta, orice întârziere generează neîncredere. Este foarte dureros pentru noi, ca farmaciști, să nu putem onora rețetele, mai ales că vorbim, despre boli cronice, despre oameni care nu își pot întrerupe tratamentul”, ne-a declarat prof. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Autoritățile dau din umeri

Casele de asigurări de sănătate cunosc această situație și au existat promisiuni că se vor acorda o parte din datorii, însă sumele au fost infime. ”Suntem la luna august cu deconturile, ceea ce este foarte grav. Autoritățile spun că se așteptau alocări suplimentare, însă acestea nu au venit. Nu știu ce s-a întâmplat, probabil s-a mers pe asigurarea medicamentelor pentru pacienții Covid, dar nu cred că s-au cheltuit așa de mulți bani încât să se dezechilibreze celelalte programe și ceilalți pacienți, pentru că trebuie să avem grijă de toată lumea. Pericolul în acest moment este ca producătorii să se retragă de pe piața românească, ceea ce ar fi extrem de grav pentru bolnavii cronici”, ne-a mai precizat președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof.Dumitru Lupuliasa.

Ultimele stiri

  • Ministrul francez al economiei, scenariu tragic pentru guvernarea de extremă dreapta
  • Stare de alertă în Brăila, din cauza gunoaielor
  • Suspendarea procesului electoral nu este prevăzută de lege, conform BEC și AEP.
  • Fiul lui Biden, găsit vinovat pentru trei capete de acuzare
  • USR, voi faceți politică sau afaceri? 1 milion de euro pentru 8%
  • Alarmă în Europa. „Abuzul de polisubstanțe” și “cocaina roz”
  • Ei sunt marii absenți de la Euro 2024!
  • Am ajuns în ultimul stadiu. Se fac eforturi ca sistemul energetic să nu intre în colaps
  • Cristiano Ronaldo, cerut selecționer al Portugaliei!
  • Bani de la buget pentru instruirea piloților ucraineni. Milioanele de euro ajung tot la americani
  • Exit mobile version