AcasăSOCIALDescoperire șoc la Sănătate. Fraudă „legală” cu banii pentru concediile de maternitate

Descoperire șoc la Sănătate. Fraudă „legală” cu banii pentru concediile de maternitate

Bugetul Sănătății, falimentat de indemnizații uriașe pentru concediul de maternitate

O anomalie legislativă, apărută, probabil, cu dedicație, a făcut ca femeile fără venituri care se asigurau opțional la Casa de Asigurări de Sănătate să beneficieze de sume exorbitante pentru concediile de maternitate. Astfel, spre deosebire de persoanele cu salariul net de 1.800 de lei, care primeau o indemnizație de maternitate de 2.000 de lei pe lună, cele care nu aveau venituri, cu o plată pe contractul de asigurare de 300 de lei pe lună, beneficiau de o indemnizație de 18.000 de lei lunar.

Ministerul Sănătății a decis să pună capăt unei anomalii legislative care a permis ”fraudarea” legală a bugetului pentru Asigurări de Sănătate, aducându-l în pragul colapsului.  Potrivit OUG 158/2005, persoanele fizice care nu au calitatea de salariat sau șomeri indemnizați se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

”Avantajul este suma asigurată, dat fiind că, pentru sarcină și lăuzie, suma asigurată este de unu până la 12 salarii minime brute, adică de la 3.000 la 36.000 de lei, față de sumele mult mai mici pentru care sunt asigurați mulți salariați sau șomeri. Practic, pentru suma maximă asigurată prin contract trebuie achitat 1%, deci pentru sarcină și lăuzie, se plătește 360 de lei pe lună. Stagiul de cotizare este definit ca 6 luni complete în intervalul ultimelor 12 luni anterior lunii în care este emis concediul medical. Avem și noi destule cazuri în care persoane fără venituri sau persoane fizice autorizate încheie astfel de contracte. La suma maximă asigurată, femeile aflate în concediu de maternitate sau lăuzie primesc circa 18.000 de lei pe lună, față de aproximativ 2.000 de lei lunar, de care beneficiază o persoană cu un salariu brut de 3.000 de lei”, ne-a declarat Cătălin Măguleanu, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova.

Potrivit Ministerului Sănătății, ponderea majoritară a solicitărilor de încheiere a contractelor de asigurare o constituie componenta pentru sarcină și lăuzie, valoare asigurată fiind în majoritatea cazurilor situată la plafon maxim, chiar dacă persoanele se asigură pentru sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară. În această situație se mai află și persoane fizice, cu venituri relativ mici din salarii, indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș, indemnizație de ajutor social, care solicită plătitorilor încetarea acestor drepturi în scopul asigurării pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS.

”În aceste condiții, se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS și costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul diminuării bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Sănătății.

Gaură uriașă în banii pentru Sănătate

Ministerul Sănătății arată că, în perioada ianuarie-decembrie 2021, s-au încasat din contractele de asigurări de sănătate 9,1 milioane de lei și s-au efectuat plăți în valoare de 167,8 milioane de lei. Totodată, în perioada ianuarie-august 2022, sumele încasate au fost de 7,1 milioane de lei, iar plățile efectuate, de 119,2 milioane de lei. ”Indemnizația pentru un salariat se rezumă la veniturile brute efectiv realizate, iar el nu poate să-și mărească baza de calcul prin plată voluntară. Și atunci ar fi normal ca și persoanele asigurate pentru sarcină și lăuzie să fie asigurate la nivelul de trei salarii minime brute pe țară, care este o medie a veniturilor și ar reprezenta o echitate între celelalte categorii. Baza de calcul de 3 salarii minime brute este exact ca aceea pentru persoanele care se asigură pentru celelalte tipuri de concedii, pentru incapacitate temporară de muncă, pentru îngrijire copil bolnav etc.”, ne-a mai precizat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova, Cătălin Măguleanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.502 afisari

5 COMENTARII

  1. SISTEMUL SANITAR TREBUIE RECONSTRUIT DIN TEMELII A SPUS STERPUL TRANTOR DE SIBIU LA PIATRA NEAMT SI APOI A PLECAT LA SCHIAT LA PALTINIS !

    COALITIA LA ORDINUL SSASULUI , STATUL ESUAT SI FALIMENTUL ROMANIEI NICI CEAUSESCU N-A REUSIT SA FACA MAI BINE , SI L-ATI IMPUSCAT

    CUM DE NU OBSERVA NIMENI CA SISTEMUL DE GUVERNARE A LUI DRAGNEA A FOST COPIAT DE KALUS JOHANIS SI IN LOCUL VEORICAI AU FOST PERINDATI SICA MANDOLINA BETIVUL , PUSCARIASUL CITU CE A FACUT IMPRUMUTURI DE MAI MULTE ZECI DE MILIARDE € SI ACUM UN PLAGIATOR DOCTORAND IDIOT

    ROMANIA A INCAPUT PE MAINILE UNOR IMPOSTORI SI INCOMPETENTI , PROFESORI , DOCTORI INGNERI , SAVANTI DE RENUME DE KLOSET , CA PE TIMPUL LUI CEASCA
    DACA NU MAI RAU , DAR DE DATA ACEASTA ESTE EXCEPTIONAL , CU UN CONDUCATOR SSUPREM SSAS , NICI MACAR ROMAN ,
    VAI VOUA ROMANILOR CE ALEGETI UN VENETIC TRADATOR CONDUCATOR DE TARA SI POPOR

    CIOLACU SI CIUCA DOCTORANZII MANDRIA ROMANIEI . CIOLACU VORBESTE MAI PUTIN SA NU I SE VADA PROSTIA . CIUCA NU MAI E NEVOIE , E DOBITOC DE-A BINELEA

  2. „Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul ne-am decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat”, a declarat Klaus Iohannis.

    https://www.bing.com/search?q=SISTEMUL+SANITAR+TREBUIE+RECONSTRUIT+DIN+TEMELII&aqs=edge..69i57&FORM=ANCMS9&PC=U531

  3. Aceasta masura a fost cu dedicatie pentru PFA-uri, mai ales. foarte multe persoane avocat PFA au beneficiat de aceasta prevedere!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger