AcasăSOCIALDerapaj la Ministerul Agriculturii. Statul român a luat locul samsarilor din piețe

Derapaj la Ministerul Agriculturii. Statul român a luat locul samsarilor din piețe

Petre Daea le dă peste nas celor care spun că prețul cărnii de porc în România este mare

Proiectul Casa Unirea, care ar fi trebuit să ajute producătorii români să-și vândă marfa, a fost deturnat grosolan. Noua conducere a transformat societatea de stat într-un adevărat samsar, care ia de la săraci, își mai îndeasă și prin buzunare și apoi dă la bogați. Concret, afacerea statului este de a intermedia vânzarea produselor micilor fermieri către marile lanțuri de magazine, contracost, bineînțeles, țăranii fiind acum jupuiți de două ori, și de stat, și de multinaționale.

Statul român s a apucat de samsareală pe spinarea țăranilor

Schema de funcționare a Casei de Comerț Unirea era atât de simplă și de eficientă, încât toți factorii implicați s-au făcut că nu înțeleg, punându-i tot felul de piedici. Casa urma să achiziționeze 80 de magazine, câte două în fiecare județ, în care să se vândă doar marfa producătorii locali, lovind, astfel, puternic în profiturile marilor lanțuri de magazine.

Mai mult, societatea de stat i-ar fi ajutat pe fermieri să-și deschidă făbricuțe de procesare, maximizând profitul producătorilor. Legumele, fructele, ouăle proaspete, păsările de curte, laptele, brânza, produse de românii din zonele rurale, ar fi ajuns în magazinele Casei Unirea și în fabricile de procesare, însă potențialul de a stopa importurile de alimente a făcut ca acest proiect să fie sabotat la fiecare pas. Până să fie uns a doua oară ministru al Agriculturii, Petre Daea aproape că plângea când vorbea despre proiectul lui de suflet, Casa de Comerț Unirea, și de ce ar însemna pentru români. Acum zici că l-au schimbat cu altul, o sosie, ceva, că omul intră din derapaj în derapaj. La conducerea Casei de Comerț Unirea a fost înfiptă o cucoană de prin Cluj, care, probabil cu mandat de la AGA, s-a apucat de intermedieri pe spinarea amărâților de țărani, insinuând că produsele românești nu sunt competitive, că sunt prea scumpe. Păi, spre exemplu, dacă-i oferă țăranului 10 lei pe kilogramul de telemea de Sibiu, ca să-și pună și ea adaos de încă 10 lei, s-o vândă hipermarketului și acesta s-o comercializeze la 60 de lei, sigur că țăranul o trimite la plimbare, că are și el o limită la jupuială.

Pagubă și la producători, și la cumpărători

Fostul director al Casei de Comerț Unirea, Adrian Izvoranu, care este acum consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, consideră că ceea ce face acum societatea de stat îi păgubește în primul rând pe agricultori, pentru că primesc prețuri foarte mici, deși ideea de bază a Casei Unirea era să vândă ea, ca să poată asigura o achiziție corectă.

Adrian Izvoranu fost director al Casei Unirea Au desființat magazinul din București și au pus în loc Mega Image

”În al doilea rând, pierd clienții, deoarece cumpără marfa la prețul extravagant pe care îl practică lanțurile de magazine, la care se adaugă și sămsăreala pe care o face acum Casa Unirea, care percepe comision. Noi am făcut Casa Unirea ca să nu mai avem samsari și i-am înlocuit pe ei cu statul român”, ne-a declarat Adrian Izvoranu, fostul director al Casei de Comerț Unirea. Acesta ne spune că, în perioada în care a condus societatea, a făcut un plan de investiții, cu depozite, magazine și procesare la sursă. Magazinul din București, deși contestat de mulți pe motiv că nu ar fi avut vad, vindea de 20.000 de lei pe zi. Acum l-au desființat și a apărut, în locul lui, Mega Image.

”Evident că astfel de magazine ar fi avut succes, oriunde ar fi fost amplasate, că toată lumea vrea mâncare, nu mai vrea cauciucuri. Anul trecut, pe vremea asta, mi-am convins un amic să nu vândă casa părintească din Domnești și să-și facă fermă. S-a implicat atât de tare, încât și-a vândut casa din București și s-a mutat acolo. Și-a făcut solarii, a produs 20.000 de capete salată verde și i le-a cumpărat Mega Image, cu 20 de bani bucata, adică a câștigat nimic față de ce a investit. Iar Mega Image le-a vândut cu 3,50 lei, deci cu 700% adaos comercial. Dacă tot procesul acesta se întâmpla prin Casa Unirea, eu îi dădeam un leu pe salată, adică de 5 ori mai mult, iar eu o vindeam cu 2,50 lei. Câștiga și clientul 1 leu la salată, câștiga și producătorul, iar Casa Unirea își acoperea cheltuielile și avea și un mic profit”, ne-a precizat fostul director al Casei de Comerț Unirea, Adrian Izvoranu.

Miza, stoparea importurilor alimentare

Casa Unirea urma să asigure, în leasing, spațiile de microprocesare, cu tot cu utilaje, care însemna o investiție de 200.000 de euro, ne mai spune Adrian izvoranu, fostul director al societății de stat. Potrivit statisticii, 3,2 milioane de gospodării din România, cu oameni nevoiași, dețin, fiecare, cel puțin un hectar de pământ, iar suprafața lor totală este de 4,6 milioane hectare, cât suprafața agricolă integrală a Bulgariei. ”De asta se temeau, pentru că, dacă proiectul se punea pe picioare, tot ce înseamnă hrană pentru România era asigurată din producția proprie. Cifra de afaceri estimată de mine la vremea respectivă era echivalentă cu bugetul de Apărare al României și însemna un aport de peste 2,2% la PIB, peste 4% al agriculturii. Erau niște cifre pe care, când le-au văzut băieții, s-au speriat, că nu mai aveau ce să importe”, a afirmat Adrian Izvoranu.

Investițiile, aruncate prin depozite

În cele trei luni în care a ocupat funcția de director al Casei de Comerț Unirea, Adrian Izvoranu a finalizat două magazine și a contractat alte 5. Totodată, la plecarea din funcție, a predat 6.000 de note de tranzacții, care reprezentau tot atâția furnizori care anunțau ce produc, cât și la ce preț, însă notele au fost băgate la naftalină. ”Am luat 11 containere, construcții modulare, de fapt, fiecare fiind un potențial magazin, cu aer condiționat, cu vitrine, și le țin depozitate undeva, unde mai plătesc și chirie. Le-am luat 4 mașini de transport, carosate, și le țin degeaba în curte. Acum s-au trezit că vor să le vândă. Le-am luat 4 corturi, fiecare cu suprafață de 200 de m.p. Și alea le țin depozitate, fără să le folosească. Puteau pune corturile în București, de exemplu, și să facă micropiețe. Închiriau la amărâții de țărani cu un leu pe metrul pătrat, în loc să stea pe șanțuri și pe la colțul străzii sau să plătească șpăgi pe la piețe. Casa de Comerț Unirea are 16 milioane de euro, pe care îi țin în bancă și iau dobânzi. Iar la sfârșitul anului spun că au avut profit, deși nu au făcut nimic”, ne-a mai declarat Adrian Izvoranu, fostul director al Casei de Comerț Unirea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.829 afisari

20 COMENTARII

  1. ei, ce sa-ti spun! pai poate platesc mai bine decat samsarii plus ca pot aduna mai repede cantitatea de legume intrun singur depozit de pe un areal mai mare pe cand samsarii revand in piete la mici comercianti

  2. Inafara de faptul ca citim si luam la cunostinta, noi, ce putem face daca ne conduc acesti farsori, care si-au facut o asa legislatie ca nu putem scapa legal de ei. Intr-adevar marfa producatorilor nostri nu-i fatoasa, nu-i lustru, dar oare chiar e cu mai putine otravuri in ea ?? Oare unchiesul nostru stie exact ce si cum sa administreze produselor ??? Ca de ingrasaminte naturale nu mai poate fi vorba, ca vacutele de pe toate plaiurile au cam disparut si acum intervine stiinta. A cui ?? A agronomilor din primarii care se ocupa de orice numai de agricultura nu, a producatorilor care au invatat din auzite, a cui ??? Aiasta-i buba, or fi produse de-ale noastre, om fi noi patrioti dar oare e suficient ??? Nu-i bugat sa faci un lant de preluare, depozitare si vanzare, mai trebuie si specialisti sa verifice ce si cum. Asta-i.

  3. De aia. inlocuit cu o CLONA de tagan borrît trimisa direct din bazele subterane ale Cabalei globalist-pedofil-canibale.

  4. e invers:
    -Schema de funcționare a Casei de Comerț Unirea era atât de simplă și de eficientă încât toți factorii implicați au înțeles!
    (Statul e cel mai mare bandit,
    are multi reprezentanti)

  5. Domnu ministru,faceti cumva parte din Comitetul Central al mafiotilor care ingenucheaza Tara ? Se vade clar cat de bine sunt organizati si sustinuti mafiotii care saboteaza Tara pas cu pas peste tot,in vazul lumii. Domnu ministru o fi si el o coada de topor care nu numai n’avede,n’aude,poate chiar pune umarul la jaf ?um e domnu ministru,iesiti in public si dati cartile pe fata.

  6. Au modificat acel excelent proiect, gandit de echipa lui Dragnea, ca sa comporimta ideea de comert si productie romaneasca vandabila. Atata tot.

  7. Dar ce vă mirați în halul acesta?ați uitat că trăiți în ROMANIA?
    să răspundă cineva la o întrebare : CE FUNCȚIONEAZĂ NORMAL ÎN ROMANIA?
    înafară de înselătoria si corupția?

  8. Toate lanturile de magazine au contracte cu producatori chiar si cu un an inainte! Producatorul trebuie sa isi respecte contractul si face tot posibilul sa il respecte, indiferent de cate porcarii baga in ele! In tarile dezvoltate la fiecare preluare de marfa se recolteaza probe pt analize, la noi nu! Cu toate ca plantele nu cresc in pamant sunt respectate niste bareme! TARANII AIA ANALFABETI SI PROSTI la care te referi nu isi permit sa foloseasca atatea pesticide si altele cat se folosesc la culturile intensive; chiar daca depasesc doza in unele cazuri! Prosti sunt aia care din comoditate se duc la supermarket! De asta am ajuns sa cumparam paine congelata de la nemti din grau romanesc! Faceti un test de pesticide la fructele sau legumele de sezon din supermarket comparentiv cu cele din pietele agroalimentare si o sa va convingeti!!! Supermarketurile au ingropat agricultura romaneasca si isi bat joc de tarani!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger