Cauta

Derapaj în coaliție. Liberalii scapă de povara pensiilor

Românii, obligați să muncească și la bătrânețe

Problema deficitului la fondul de pensii nu va fi rezolvată prin reformarea pensiilor speciale, ci prin majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani. Liberalii vor să-și asume răspunderea pe o astfel de lege, evitând votul din Parlament. Cum speranța de viață a bărbaților din România este de 70 de ani, numărul viitorilor pensionari se va reduce drastic.

Liberalii vor să-și asume răspunderea în Parlament pentru legea care majorează vârsta de pensionare la 70 ani, vârsta fiind exact speranța de viață a bărbaților din România. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne spune că PNL nu are la bază niciun calcul justificativ legat de acest lucru, pentru că o astfel de măsură nu rezolvă problema de fond și că sistemul public de pensii este în deficit din cauza faptului că au fost excluse multe categorii de la contribuții.

”La Legea 19 din 2001, când s-a trecut pe contributivitate, s-a prevăzut în mod expres că orice cetățean de pe teritoriul României care are un venit anual de cel puțin trei salarii minime pe economie trebuie să contribuie la sistemul de pensii și să beneficieze de sistemul de pensii. De-a lungul vremii, din legea inițială au tot scos diferite categorii sociale, inclusiv primarii și președinții de consilii județene. Ca să le dea venituri mai mari i-au scutit de contribuția de asigurări sociale. Și acum au constatat că, dacă se duc pe contributivitate, pensia este foarte mică, datorită faptului că 14 sau 15 ani nu au contribuit și vor pensii speciale din banii publici. Chiar și parlamentarii au fost scoși la un moment dat vreo 5 sau 7 ani. În al doilea rând, în 2021, contribuțiile sociale angajat – angajator erau de 35%, din care 12% plătea angajatul. Astăzi avem 25% plătite integral de salariat, iar din acei 25% se mai scot 3,75% pentru pilonul II de pensii. Deci, de facto, la sistemul public de pensii se mai livrează doar 21,25%. Păi dacă scot o treime din contribuție, scot 25% din contribuabili, evident că sistemul nu poate supraviețui la infinit”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Dezechilibrul, creat și de Pilonul II

În 2007-2008,  sistemul public pensii a ieșit pozitiv, dar a intrat în degringoladă în momentul în care s-a făcut transferul de două puncte procentuale către Pilonul II, ne spun sindicaliștii. Aceștia arată că  două puncte procentuale nu înseamnă 2%, ci 7%. ”În plus, la banii dați către Pilonul II de pensii nu există rentabilitate. Este mai rentabil să rămână banii în Pilonul I. Mai mult de atât, legea cu Pilonul II de pensii este nefinalizată, pentru că este reglementat doar cum se strâng banii în conturile administratorilor, dar nu s-a legiferat cât va lua contribuabilul la sfârșit pensia suplimentară. Ei acum vor să facă o mică schemă și să spună că administratorii de colectare să nu fie cei care fac distribuția, iar asta înseamnă alte cheltuieli, alte comisionae, care vor fi foarte mari. Inițial, aveau obligația să dea anual o hârtie în care să spună câți bani a primit de la fiecare cetățean, dar au zis că este prea mare cheltuiala cu trimiterea plicurilor și au renunțat”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Ce va face PSD?

Potrivit Cartel Alfa, este anormal să trimiți tinerii direct în șomaj, fără să ai o politică de ocupare, ca să-i păstrezi pe cei în vârstă, care nici nu mai au capacitatea de a-și desfășura activitatea. Președintele confederației sindicale arată că marea majoritate a persoanelor vârstnice nu sunt din noua generație, ci din cei care au trăit în perioada comunistă și au suportat diferite privațiuni alimentare și sanitare. ”Iar să-i ții la muncă până la 70 de ani înseamnă doar o bătaie de joc față de persoanele respective. Ei spun că rezolvă astfel deficitul, în timp ce refuză să reformeze pensiile speciale. Marea mea problemă este să nu facă vreun pact cu cei de la PSD. Faptul că au decis în PNL este o problemă, dar cei de la PSD ar trebui, în momentul în care premierul își va asuma în Parlament, să-și dea toți demisia din Guvern și să intre în opoziție în acel moment. Pentru că așa va cădea Guvernul și nu-și mai poate asuma răspunderea”, ne-a mai spus Bogdan Hossu.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version