AcasăSOCIALDerapaj în coaliție. Liberalii scapă de povara pensiilor

Derapaj în coaliție. Liberalii scapă de povara pensiilor

Românii, obligați să muncească și la bătrânețe

Problema deficitului la fondul de pensii nu va fi rezolvată prin reformarea pensiilor speciale, ci prin majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani. Liberalii vor să-și asume răspunderea pe o astfel de lege, evitând votul din Parlament. Cum speranța de viață a bărbaților din România este de 70 de ani, numărul viitorilor pensionari se va reduce drastic.

Liberalii vor să-și asume răspunderea în Parlament pentru legea care majorează vârsta de pensionare la 70 ani, vârsta fiind exact speranța de viață a bărbaților din România. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne spune că PNL nu are la bază niciun calcul justificativ legat de acest lucru, pentru că o astfel de măsură nu rezolvă problema de fond și că sistemul public de pensii este în deficit din cauza faptului că au fost excluse multe categorii de la contribuții.

”La Legea 19 din 2001, când s-a trecut pe contributivitate, s-a prevăzut în mod expres că orice cetățean de pe teritoriul României care are un venit anual de cel puțin trei salarii minime pe economie trebuie să contribuie la sistemul de pensii și să beneficieze de sistemul de pensii. De-a lungul vremii, din legea inițială au tot scos diferite categorii sociale, inclusiv primarii și președinții de consilii județene. Ca să le dea venituri mai mari i-au scutit de contribuția de asigurări sociale. Și acum au constatat că, dacă se duc pe contributivitate, pensia este foarte mică, datorită faptului că 14 sau 15 ani nu au contribuit și vor pensii speciale din banii publici. Chiar și parlamentarii au fost scoși la un moment dat vreo 5 sau 7 ani. În al doilea rând, în 2021, contribuțiile sociale angajat – angajator erau de 35%, din care 12% plătea angajatul. Astăzi avem 25% plătite integral de salariat, iar din acei 25% se mai scot 3,75% pentru pilonul II de pensii. Deci, de facto, la sistemul public de pensii se mai livrează doar 21,25%. Păi dacă scot o treime din contribuție, scot 25% din contribuabili, evident că sistemul nu poate supraviețui la infinit”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Dezechilibrul, creat și de Pilonul II

În 2007-2008,  sistemul public pensii a ieșit pozitiv, dar a intrat în degringoladă în momentul în care s-a făcut transferul de două puncte procentuale către Pilonul II, ne spun sindicaliștii. Aceștia arată că  două puncte procentuale nu înseamnă 2%, ci 7%. ”În plus, la banii dați către Pilonul II de pensii nu există rentabilitate. Este mai rentabil să rămână banii în Pilonul I. Mai mult de atât, legea cu Pilonul II de pensii este nefinalizată, pentru că este reglementat doar cum se strâng banii în conturile administratorilor, dar nu s-a legiferat cât va lua contribuabilul la sfârșit pensia suplimentară. Ei acum vor să facă o mică schemă și să spună că administratorii de colectare să nu fie cei care fac distribuția, iar asta înseamnă alte cheltuieli, alte comisionae, care vor fi foarte mari. Inițial, aveau obligația să dea anual o hârtie în care să spună câți bani a primit de la fiecare cetățean, dar au zis că este prea mare cheltuiala cu trimiterea plicurilor și au renunțat”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Ce va face PSD?

Potrivit Cartel Alfa, este anormal să trimiți tinerii direct în șomaj, fără să ai o politică de ocupare, ca să-i păstrezi pe cei în vârstă, care nici nu mai au capacitatea de a-și desfășura activitatea. Președintele confederației sindicale arată că marea majoritate a persoanelor vârstnice nu sunt din noua generație, ci din cei care au trăit în perioada comunistă și au suportat diferite privațiuni alimentare și sanitare. ”Iar să-i ții la muncă până la 70 de ani înseamnă doar o bătaie de joc față de persoanele respective. Ei spun că rezolvă astfel deficitul, în timp ce refuză să reformeze pensiile speciale. Marea mea problemă este să nu facă vreun pact cu cei de la PSD. Faptul că au decis în PNL este o problemă, dar cei de la PSD ar trebui, în momentul în care premierul își va asuma în Parlament, să-și dea toți demisia din Guvern și să intre în opoziție în acel moment. Pentru că așa va cădea Guvernul și nu-și mai poate asuma răspunderea”, ne-a mai spus Bogdan Hossu.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.595 afisari

16 COMENTARII

  1. PSD si PSD executa ordinele venite de la UE,inteleg dintr-un sondaj ca trei sferturi din romani vor sa moara cu Satana de gat ca asa ii educa masmedia de 30 de ani.Asta e pretul asazisului PNNR pentru care dl Johannis a angajat poporul roman fara sa il intrebe si fara sa ii spuna nimic.Ce vina au „decreteii”,intre care ma numar, ca dupa ce au muncit 35-40 de ani revendica o pensie decenta?Dupa asazisa pandemie presa o da din nou in gard si infiereaza cu manie proletara faptul ca noii dusmani ai poporului ,decreteii,urmeaza sa solicite o pensie dupa o viata de munca.Bineinteles ca despre pensiile nesimtite nu se sufla o vorba ca oamenii apara tara de rusi,nu-i asa.In orice caz prabusirea sistemului de pensii al unei tari este primul pas in disparitia acesteia de pe harta lumii.Si nici presa care acum latra pe banii mafiei globaliste nu va fi scutita de consecinte.

  2. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar fi o mare discriminare, cu atât mai mult cu cât, proiectul de lege cunoaște, deja, foarte multe excepții !!! De acord, pensionarul bugetar, să nu se mai poată reangaja pe funcția deținută în trecut dar, există foarte alte multe funcții disponibile, iar oferta de muncă este limitată !!! Ce ar putea împiedica un militar în rezervă să se reangajeze șofer pe ambulanță, de exemplu … oricum va plăti impozit pe salariu deci, statul ar avea de câștigat…???

    • Cu o conditie.Sa treaca concursul pe bune, concurand alaturi de cei care sunt tineri si dornici de munca.

  3. Cred că ar fi necesară mărirea vârstei de pensionare pentru militari și polițiști ! Ne vom lovi de valuri de pensionări, în mod special, pe motive medicale, lucru care ar creea o presiune foarte mare pe sistemul de pensii și ar diminua drastic efectivele operative.
    Totodată, cred că ar fi necesară desființarea pensiilor de veteran, cele de 1.000 lei, pentru militarii care au luptat în teatre de operațiuni din alte state ale lumii, cu excepția celor răniți sau decedați, în aceste teatre de operațiuni ! În timpul activității, aceștia au primit diurne și salarii consistente, în valută, iar în țară, au primit salariul de bază, fără sporuri.
    Militarii de la Marina Română au stat în porturile țărilor în care sunt conflicte armate, cadrele din MAI au fost și i-au învățat pe afgani și talibani să folosească armamentul, iar în Kosovo, nu au făcut altceva decât să asigure măsuri de ordine publică ! Pentru asta, nu pot fi considerați veterani ! Plata acestor pensii de eterani este un efort foarte mare pentru statul român, în condițiile actuale !

  4. Mare mizerie varsta de pensionare.
    Persoane cu contributivitate mica, fara vechime ies la pensie la 65 de ani.Cei cu 40 ani vechime , daca nu au 65 de ani….nu pot iesi la pensie, desi au contributivitate .mare.
    La 70 de ani au deja 52 de ani de.munca.Direct la cimitir.
    Unde s banii pe care i a platit 52 de ani la pensie?
    Furt ?

      • asta nu e capitalism tinere, e comunism in toata regula – hai sa fim toti solidari chiar daca nu vrem asta adica de la fiecare dupa puteri al fiecare dupa nevoi. in capitalism iesi cand ti se scoala tie atat ca difera pensia (privata) in functie de cat ai contribuit cat de devreme iesi si cat de performant e fondul de opensii(privat), fond care la o adica poate sa dea si faliment.

  5. Stat hoț și incapabil, ca politicienii din frunte lui. Dovada, mai jos.
    Pensiile de stat se calculează cu 8 zecimale pentru fiecare lună, prin raportare a venitul la care s-a contribuit la mediul pe economie din perioada respectivă, dar nu au o valoare legată de acest mediu pe economie. Adică dacă contribuie un bărbat 35 ani la un salariu mediu brut, acesta are la pensie 1 punct de pensie!
    Datele pentru octombrie 2021:
    – Salarial mediu brut a fost 5.773 lei,
    – Valoarea punctului de pensie de 1.586 lei.
    Să facem un calcul, pentru bărbați, presupunând că la acești bani s-a plătit toată perioada stagiului complet de cotizare. Vârsta actuală de pensionare = 65 ani.
    Plătesc lunar CAS 25% la venitul de 5773 adică 1443 lei.
    Statului primește bucuros 1443 lei (lunar)x35(ani stagiu complet)x12 (luni pe an)=606060 lei,
    dar el returnează 1586 lei (1 punct de pensie lunar)x10(ani de pensie)*12(luni)=190320 lei.
    Chiar dacă statul ar plăti pensie 15 ani pensia (adică până la vârsta de 80 ani), ar da înapoi doar 285480 lei adică nici jumătate din cât a luat.
    Dar dacă vârsta de pensionare ar fi de 70 ani? Statul ar da înapoi, până la speranța medie de viață a bărbaților, 1586 lei (1 punct de pensie lunar)x2(ani de pensie)*12(luni)=38064 lei.
    Asta fiindcă pensionarii trebuie ținuți ca masă de manevră, cu promisiuni mincinoase, la fiecare alegeri când de fapt valoarea punctului de pensie se dă prin ”legea bugetului” adică la mila aleșilor.
    Ce au făcut cu banii contribuabililor? Nu cumva plătesc pensii speciale, ocupaționale, indemnizații?
    UE dă soluții ca să echilibreze bugetele statelor membre, mai ales pentru pensionarii altora!
    NU uitați că se mai rețin obligatoriu din salariu sănătatea 10% și impozitul 10%, iar din primești în mână la fiecare cumpărătură mai dat TVA 19%.
    Un calculator de salarii … http://www.calculator-salarii.ro/5773-brut-calcul-salariu-net/

  6. Corect … iar din CE primești în mână, la fiecare cumpărătură mai dat TVA 19%.

  7. Dacă se legiferează vârsta de 70 de ani ca vârstă de pensionare atunci trebuie să devină facultativă cotizarea la fondul de pensii pentru că foarte mulți nu vor apuca această vârstă în viață. În aceste condiții, cotizația la fondul de pensii al statului devine furt din buzunarul contribuabilului.

  8. & Probabil că ar fi necesar ca guvernanții să facă reduceri de cheltuieli publice pe la nivelul facturilor eronate , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger