AcasăSOCIALDeputat PSD: ”Plafonarea la energie s-a făcut prea târziu. Deja prețurile se...

Deputat PSD: ”Plafonarea la energie s-a făcut prea târziu. Deja prețurile se dublaseră”

Românii vor plăti în continuare prețuri duble la energie și la gaze

Decizia de a plafona prețurile la energie a fost luată și aplicată prea târziu, când prețurile deja explodaseră, ne spune deputatul PSD Marius Ostaficiuc. Astfel, facturile la energie s-au dublat pentru consumatorii casnici și chiar s-au triplat în cazul firmelor, care intră în faliment pe bandă rulantă din această cauză. Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede ca plafonarea să se facă și din aprilie la prețurile deja insuportabile.

Plafonarea prețurilor la energie înseamnă stabilirea unui preț pe care distribuitorii de energie îl pot percepe de la consumatori, iar tot ce depășește acest preț să fie suportat de bugetul statului. Amânarea deciziei de plafonare până când prețurile au sărit în aer a avantajat și Guvernul, care a plătit mai puțin sau deloc, dar și firmele de distribuție a energiei, care nu au mai fost nevoite să aștepte decontarea banilor de către stat.

Faptul că toată energia de la producătorii români a fost deja cumpărată pe acest an de către traderi înseamnă prețuri astronomice în piață, pe care, de data aceasta, le va suporta statul, care s-a ferit să ia vreo măsură care să deranjeze profiturile companiilor. Deputatul PSD Marius Ostaficiuc ne spune că întârzierea nepermisă a plafonării prețurilor a avut efecte catastrofale atât pentru cetățeni, cât și pentru firme.

”Noi, ca reprezentanți ai cetățenilor, avem obligația să tragem semnale de alarmă chiar și în interiorul partidului. Prețurile la energie s-au dublat și chiar s-au triplat în cazul firmelor. Și nu din cauza erorilor de calcul, numărul acestora fiind irelevant, ci din cauza prețurilor stabilite de operatori. Plafonarea s-a făcut prea târziu, după ce prețurile au ajuns foarte sus. Această eroare de calcul despre care vorbea domnul Virgil Popescu nu este o eroare de calcul, calculul este corect și facturile sunt reale și trebuie plătite. Plafonarea ar fi trebuit făcută atunci când prețul era cel corect, pe care îl preconizau și antreprenorii, nu când s-a majorat atât de mult și au fost scăpate lucrurile de sub control”, ne-a declarat Marius Ostaficiuc, deputat PSD.

250 de lei, factura pentru un apartament

Guvernul a plafonat prețurile la energie pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 la 0,80 de bani kWh pentru consumuri ale populației de peste 100 de kWh până la 300 kWh. Cum un apartament cu două camere consumă, în medie, 300 de kWh într-o lună, factura va fi de 250 de lei. Doar pentru clienții casnici care au un consum mai mic sau egal cu 100 de kWh prețul va fi de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, iar firmele vor plăti un preț de 1 leu pe kWh. Totodată, potrivit Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Vine criza de gaze

Previziunile sumbre ale iernii următoare, în ce privește criza de gaze, se reflectă și în ordonanța Guvernului, care a dispus obligativitatea producătorilor de gaze de a acoperi necesarul de pe piața internă. Astfel, între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura necesarul de consum al clienților casnici. La fel se va proceda și în cazul consumatorilor noncasnici, care vor trebui să aibă asigurat consumul de gaze până la 31 martie 2023.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.331 afisari

10 COMENTARII

  1. Cine vorbește de p!afonare este mincinos, împotriva românilor.
    Din Constituție:
    „(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.

    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.

    Tot curentul este făcut de instituții pulbice.
    (solarele și eolienele fac mai puțin curent decît consumă)

  2. Lucratura facuta de ce nu o zici pe fata impotriva romanilor pt ca nu mai are la conducere decat straini cu acte in regula care trebuie sa slujeasca pe altii!!

  3. Cu ce consumă un apartament de două camere 300 kw/lună? Încarcă zilnic bateria de la automobil? Încălzește casa cu curent electric? Eu în 4 camere nu ajung la 100 de kw/lună.

  4. deputatul ostaficiuc este un bun povestitor , ori nu stie din ce partid de curve face parte ? pai asta a si vrut psd-ul , ostaficiuc , sa se dubleze preturile , faci parte din guvernul tradarii nationale impreuna cu pnl , alte jigodii . usr macar a mers pe fata impotriva Romaniei , pentru distrugerea ei .

  5. Nu i-a oprit nimeni sa stabileasca plafonul la jumatate din pretul dublat, adica la cat era inainte de scumpire. Si vorbim de dublat in cazul energiei electrice, ca la gaze cresterea a fost in unele cazuri si de 7-8 ori. Plafonul pentru gaze e la un nivel al pretului de 4 ori mai mare decat inainte de scumpiri. De ce nu au stabilit acel plafon egal cu pretul de dinainte de scumpiri?

    • Păi tu de ce crezi că au întârziat? Pentru că multinaționalele le-au dat ordin să plafoneze numai când le dau voie ele. Sau credeai că au aflat de scumpire numai când, din greșeală, și-au aruncat privirea pe bucata de ziar cu care urmau să se șteargă?

  6. Băi desteptule,tu pe cine vrei sa aburesti ? Pai tocmai asta a fost scopul,ca plafonarea sa vina dupa dublarea preturilor.Ai impresia ca in Romania traiesc numai tampiti ????

  7. Credeam ca avem de va face cu oameni normali
    Credeam ca PSDul acesta are o gandire normala
    Dar nu e asa ,sunt si ei doar circari
    Condusi de Catzu cu deviere mintala!

    Din Sociali Democrati cum erati
    Ati ajuns carpa de sters a,, maimutei drogate”
    Ati ajuns niste insi vanduti ,alterati
    Niste slugi iohaniste ce va vindeti in rate

    Nu uitati, o sa vreti sa v-alegem curand
    Dar asa cum se observa si tot se insista
    Ati deviat inspre dreapta carare facand
    Ati imbratisat gandirea cea rea ,ciocoista!

  8. Eu sincer am avut noroc ca nu am platit mai mult ca anul trecut. Acum vine primavara si o sa fie mai usor pentru toti, de azi dupa echinoctiu ziua se mareste si consumul energetic o sa fie mai mic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger