AcasăSOCIALDependenți de importuri. Investiții masive în cea mai nesigură energie

Dependenți de importuri. Investiții masive în cea mai nesigură energie

În loc de termocentrale pe gaze și modernizări sau alte capacități în sectorul hidrocentralelor, Ministerul Energiei a luat decizia să investească masiv fondurile europene în cea mai nesigură energie, cea fotovoltaică. Panourile fotovoltaice produc energie doar o treime din timpul unui an, astfel că riscăm ca dependența de importuri să se permanentizeze. 

Dacă panourile fotovoltaice erau o afacere atât de bună și productivă, întreaga Europă ar fi adoptat sistemul, rezolvând instant trecerea la energia verde. Sursele regenerabile, cum sunt fotovoltaicele, eolienele și hidroenergia, depind de soare, vânt și apă. Dacă hidroenergia nu pune mari probleme în afara perioadelor de secetă extremă, eolienele și fotovoltaicele pot produce foarte mult într-o perioadă scurtă de timp pentru ca mai apoi să se oprească, dezechilibrând major sistemul energetic. Tocmai de aceea toate țările au capacități de producere a energiei pe gaze și pe cărbune, care pot interveni oricând să ”pompeze” energie în rețea.

Strategia Ministerului Energiei a fost și este un haos total, care a urmărit, în ultimii ani, transformarea României dintr-un exportator de vârf într-un importator de energie. Termocentralele pe cărbune, dar și cele pe gaze au fost închise rând pe rând și, în locul acestora, nu a apărut nimic. Iar criza energetică din ultimul an, care se agravează pe zi ce trece, ne-a găsit total nepregătiți și fără soluții imediate din partea decidenților. Mai nou, marile investiții anunțate de ministrul Virgil Popescu se vor face în panouri fotovoltaice, care reprezintă cea mai nesigură sursă de energie. Este vorba despre opt parcuri fotovoltaice, cu o capacitate de 735 MW, jumătate din producția Termocentralei Mintia, pe care a închis-o, și care vor costa peste 670 milioane de euro. Prin comparație, celelalte două investiții pentru termocentralele pe gaz de la Ișalnița și Turceni vor costa 840 milioane de euro, iar capacitatea de producție a acestora va fi de 1.200 MW.

Maximum 3.000 de ore pe an

”Toată lumea vorbește de energie verde și se face multă reclamă fotovoltaicelor, care merg doar 3.000 de ore pe an, acolo unde expunerea este foarte bună, și nu 8.500 de ore. În plus, fotovoltaicele le pui pe terenuri nearabile, dar, dacă te extinzi și pe terenurile arabile, pui în pericol securitatea alimentară”, ne spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta arată că cel mai bun sistem de producere a energiei este coincinerarea deșeurilor, la care suedezii sunt campioni.

”O dată aduni gunoaiele și cureți România, care au valoare energetică, și după aceea transformi gunoiul în energie termică și electrică. Iar aceste instalații produc energie 24 de ore din 24. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să colectezi selectiv, adică fără metale, că în rest merge orice, de la vegetație uscată, gunoi menajer, plastice, practic tot ce arde. Mai pot fi utilizate nămolurile rezultate din stațiile de epurare, care au valoarea energetică și produc gigacalorie și care, nefolosite, distrug mediul. Nu vorbește nimeni despre astfel de instalații, pentru că există mafia gunoaielor, deși avem o problemă cu deșeurile și plătim amenzi uriașe la UE din această cauză”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Investițiile, blocate permanent la Ministerul Energiei

Sindicaliștii din sectorul energetic amintesc de faptul că, în 2015, Termocentrala Mintia, a avut o ofertă de la suedezi pentru grupuri de coincinerare la cheie, cu credit furnizor, iar banii ar fi trebuit returnați în 25 de ani. ”Dar tot Ministerul Energiei s-a opus. Putea să fie făcută și acum o astfel de instalație la Mintia, mergeam pe gaz o perioadă tranzitorie și se intra cu coincinerare deșeuri. Se pot modifica grupurile existente, pentru că modifici doar sistemul de măcinare, nu mai macini cărbune, macini deșeuri, și trebuie niște turbosuflante care aruncă în focar, care este același. Sunt variante, cu bani puțini, s-ar curăța și țara de gunoaie, dar nu se vrea. Toate proiectele de investiții care au venit de la polonezi, de la israelieni și de la mulți alții au fost oprite la Ministerul Energiei”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.115 afisari

14 COMENTARII

  1. Cat mai putem sa acceptam ca un antiroman pe fata sa ne faca strategii toate fara cap si spre dezastru?? Da ce asta aduce banii lui de acasa sa si bata joc de ei si sa distruga toate locurile de munca???Dati jos acest individ!!

  2. Chestia asta cu asazise „investitii” e o hotie perpetua de32 de ani.Dar nimeni nu a reusit sa depaseasca la furturi mafia portocalie condusa de PetrovGRU si Cocos.Nici DNA-ul nu mai sperie pe vreun mafiot de vreo cativa ani parca suntem in Somalia

  3. Soluția suedeza ?. Tot ce arde generează CO2. In plus arderea gunoaielor mai produce si alți poluanți, având in vedere ca acestea conțin mult plastic, rezultând, in urma arderii si multe gaze mai otrăvitoare decât banalul dioxid de carbon. Nu este decan o forma de mascare a problemei. Singurul avantaj al arderii gunoaielor este ca acesta nu mai poluează terenurile pe care sunt amplasate depozitele de gunoi.
    Cat privește politica românească in domeniu, trebuie sa constatam ca noi nu avem o politica a domeniului, o strategie pe termen lung. Ne sucim după cum bate vântul, sau Greta cea ” isteața ”, sau după zicerile cele mai vocale dar si cele mai analfabete ale domeniului energetic. O constanta avem totuși. Facem totul pe dos, in loc sa soluționam problemele, le creăm sau le agravăm.

  4. Ministrul energiei este un asasin economic, asasineaza economia românească ca sa fie dependenta de niste societăți private

  5. Cel care a scris articolul asta e bolnav la cap. Panourile fotovoltaice reprezinta una din cele mai bune investitii. Panourile moderne produc energie inclusiv iarna. Nu le comparati cu cele de 10 ani vechime. Arderea deseurilor necesita gaz/biogaz, instalatii de fiiltrare a fumului rezultat extrem de scumpe si complicate, costuri pe termen lung foarte mari cu sortarea gunoaielor (tot niste angajati fac asta indiferent de cat de mult colecteaza oamenii selectiv). Nu orice tip de gunoaie se pot arde. Pe langa instalatiile fotovoltaice Romania mai investeste in reactoare modulare si hidrocentrale.

    • Și de ecohornet ați auzit ?! Caută și vexi, poate îți schimbi ideea despre deșeurile menajere și altele

  6. Asa este, Fane. Romania e asasinata de catre conducerea tradatoare. Ar trebui redeschise urgent termocentralele pe carbune, precum si minele aferente. Este foaaarte discutabil faptul ca dioxidul de carbon (CO2) duce la incalzirea climei. Iar pentru extragerea CO2 din atmosfera exista solutii, insa nu sunt aplicate.

  7. „Maximum 3.000 de ore pe an
    Toată lumea vorbește de energie verde și se face multă reclamă fotovoltaicelor,
    care merg doar 3.000 de ore pe an, acolo unde expunerea este foarte bună, și nu 8.500 de ore.”

    1.anul are,orice an are 8766 de ore CU TOT CU ORELE NOPTII.

    2.fotovoltaicele produc la maximum doar 300,
    TREI SUTE DE ORE PE AN!

    • Îți dai seama că toată lumea de fapt investește în așa ceva de la americani la chinezi care sunt de fapt cei care investesc cel mai mult. Voi pe aici sunteți habarniști. Mai ales cu ideea de a investi în gaze când nu avem gaze suficiente oricum. Niste tractoriști care cred că știu ei ce și cum. Atunci când BLACK ROCK SI VANGUARD SPUN CA ASTA E VIIITORUL E CLAR CA STIU MAI BINE DECAT VOI DACA E SUSTENABIL SAU NU

    • Eu am un sistem fotovoltaic de 20 kw si pot spune ca sint foarte mulțumit de el,media pe an este 25-27 mega wati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger