AcasăSOCIALDelta Dunării, în pericol. Rezervația, hăcuită pe motiv că nu mai încap...

Delta Dunării, în pericol. Rezervația, hăcuită pe motiv că nu mai încap navele NATO

NATO intră cu ”buldozerele” în rezervația Delta Dunării

După adâncirea canalului Bâstroe de către ucraineni, un nou atac la adresa existenței Deltei Dunării este în plină desfășurare. De data aceasta, chiar autoritățile române participă la distrugerea rezervației, prin lărgirea portului militar din Tulcea, pe motiv că nu ar mai încăpea navele NATO. Printr-un proiect de lege, MApN rupe, efectiv, o bucată din rezervație, punând în pericol ecosistemul din zonă, și așa extrem de fragil.

Ministerul Apărării Naționale și-a anunțat intenția de a rupe o bucată din rezervația Deltei Dunării pentru a-și majora capacitatea portului militar din Tulcea, invocând actualul context geopolitic și de securitate.

Astfel, instituția a elaborat un proiect de lege pentru transmiterea unui imobil situat în municipiul Tulcea, județul Tulcea, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Administrației Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării”, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

În expunerea de motive se precizează că MApN are în administrare imobilul 2659 aflat în domeniul public al statului, situat pe teritoriul administrativ al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu destinația port militar, pe malul drept al Dunării, în zona industrială Tulcea Est, Dunărea maritimă, Brațul Tulcea, mila fluvială 37-38.

”Având în vedere necesitatea modernizării și consolidării facilităților de infrastructură portuară destinate desfășurării în condiții optime a activităților specifice din cadrul portului militar Tulcea în actualul context geopolitic și de securitate, Ministerul Apărării Naționale are planificată implementarea proiectului de investiție imobiliară ,,Lucrări de intervenție și investiții în cazarma 2659 Tulcea”, cod proiect 2018-C/I-2659, pentru care a fost elaborată documentația tehnico-economică faza Studiu de Fezabilitate.

În prezent, infrastructura imobilului 2659 nu asigură integral condițiile de acostare și staționare a navelor militare fluviale, operațiunile fiind dificile din cauza aluviunilor depuse de Dunăre”, susține ministerul.

”Imobil neproductiv”

În fapt, MApN are în proiect realizarea unor facilități de infrastructură pe malul drept al Fluviului Dunărea, în cadrul portului militar din imobilul 2659, care ar fi strict necesare pentru acostarea și staționarea în condiții de siguranță a navelor militare din dotarea Flotilei Fluviale Române și cele ale partenerilor din țările membre NATO participante la operațiunile de instruire în comun.

”Întrucât de la limita imobilului 2659 și până la luciul de apă al Fluviului Dunărea există un teren în suprafață de 20.507 mp aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, înscris în Cartea Funciară nr. 51601 a municipiului Tulcea, dispus paralel cu limita portului militar, în zona inundabilă, care s-a format în timp ca urmare a depunerii de aluviuni pe malul drept al Dunării, pentru a putea fi realizate lucrările de investiții planificate este necesară preluarea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naționale, în condițiile legii”, se arată în proiectul de act normativ.

În acest sens, MApN a solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor acordul pentru trecerea imobilului teren neproductiv în suprafață de 20.507 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 51601 a municipiului Tulcea.

Au fentat legea

În motivarea proiectului legislativ se invocă prevederile art. 136 alin. (4) din Constituția României, republicată, în care bunurile proprietate publică pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice, în cazul de față Ministerului Apărării Naționale, în condiţiile legii organice, respectiv prin derogare de la prevederile art. 10 alin. 1 al Legii nr. 82/1993, cu modificările și completările ulterioare.

Însă art.10 al Legii 82/1993, privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, stipulează clar că suprafeţele terestre şi acvatice, inclusiv terenurilor aflate permanent sub apa, care intră în componența Rezervatiei Biosferei Delta Dunării, împreună cu resursele naturale pe care le generează, constituie patrimoniu natural și domeniu public de interes naţional, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi dezmembrate și transferate către alte instituții, pentru construcții care să afecteze ecosistemul zonei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.707 afisari

8 COMENTARII

  1. La ce ne mai trebuie noua Dunare si porturi? Ca oricum slugile astea ordinare le-au predat raketilor, care in momentul de fata traficheaza tot ce vor ei pe acolo, de la cereale, pina la arme si droguri fara sa ii deranjeze cineva.

  2. Disperații aștia nu au înțeles ca rusii nu mai accepta picior de amerloc lângă granița lor? Pentru ca după ce vor lua Odesa și Transnistria vom avea granița cu ei! Dacă va mai fi o granița pe Dunăre! Au exemplul Ucrainei și tot nu au înțeles ca Zelenski a pierdut tara ascultând cântecul de sirena al amerlocilor? Nu mai bine se iau ei de manuta cu piticul disperat și se muta cu toții în US? Cât încă mai sunt curse către America!

  3. Daca e ordin de la parteneri sa se execute tot! Slava Ukraini ! Planuri bolnave iar rezultatul o sa fie fix acelasi! Americanii departe peste balta si rusii in coasta! Iar tradatorii din servicii vor trada cum au facut mereu! Slava Ukraini! Slava DC!

  4. Ministerului Apărării Naționale al Romaniei este o gaura neagra si un sac fara fund pentru bugetul national. Acest minister ar trebui DESFIINTAT. In locul lui ar trebui ca un organ al statului sa faca niste cursuri de aparare cu toti barbatii din tara, ceva de genul cum face Elvetia.

  5. Afara cu nato din Romania! Si cu Romania din nato! Porcaria asta de nato ne-a facut numai pagube: peste zece miliarde de euro, razboiul adus la granita, acum si distrugerea Deltei.

  6. Este bine ca aceasta colonie a slugilor mai are ce hacui; astfel satisface pofta stapanilor nesatui. Dar cand n-o mai vaea?

  7. Poate o sa devina poligon cu de toate….pe modelul fostelor uzine devenite incubatoare de afaceri sau parvuri , sanki, industriale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger