AcasăSOCIALDelir în UE. Pedepse cu închisoarea pentru folosirea apelor subterane și de...

Delir în UE. Pedepse cu închisoarea pentru folosirea apelor subterane și de suprafață

UE ne interzice și apa. Utilizarea ei devine infracțiune

România va fi obligată, prin directivă europeană, să instituie pedepse cu închisoarea pentru captarea apelor de suprafață sau subterane, dacă aceasta este susceptibilă să afecteze starea cantitativă sau să provoace daune potențialului ecologic al resurselor. Totodată, în aceeași directivă sunt prevăzute instituirea pedepselor cu închisoarea pentru uciderea urșilor, de exemplu, în condițiile în care populația excesivă a acestor animale din țara noastră a ajuns să pună în pericol viața oamenilor.

Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivelor 2008/99/CE și 2009/123/CE introduce pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de mediu.

Printre aceste infracțiuni se regăsește una șocantă, și anume captarea apelor de suprafață sau subterane, în cazul în care o astfel de faptă provoacă sau este susceptibilă să provoace daune semnificative stării ecologice sau potențialului ecologic al corpurilor de apă de suprafață sau stării cantitative a corpurilor de apă subterană.

Mai mult, infracțiuni pedepsite cu închisoarea sunt și uciderea, distrugerea, prelevarea, deținerea, vânzarea sau oferirea spre vânzare a unui specimen sau a unor specimene din speciile de faună sau floră sălbatică enumerate în anexa IV sau în anexa V din Directiva 92/43/CEE34. Lista cuprinde, printre altele, ursul brun, ariciul, toate speciile de lilieci, lupul, vidra, pisica sălbatică și vipera.

”Creșterea numărului de infracțiuni împotriva mediului și a efectelor acestora, care subminează eficacitatea dreptului Uniunii privind mediul, reprezintă un motiv de preocupare continuă la nivelul Uniunii. Astfel de infracțiuni se extind din ce în ce mai mult în afara granițelor statelor membre pe teritoriul cărora sunt comise. Astfel de infracțiuni reprezintă o amenințare la adresa mediului și necesită prin urmare un răspuns adecvat și eficace, pentru care este necesară de multe ori o cooperare transfrontalieră eficace”, se arată în directiva europeană.

Efect de descurajare

Normele existente privind sancțiunile în temeiul Directivei 2008/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului și în temeiul reglementărilor sectoriale de mediu la nivelul Uniunii nu au fost suficiente pentru a asigura respectarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția mediului, se arată în actul normativ european.

”O astfel de respectare ar trebui să fie consolidată prin prevederea de sancțiuni penale efective, proporționale și cu efect de descurajare, care corespund gravității infracțiunilor și care pot transmite o mai mare dezaprobare social decât utilizarea sancțiunilor administrative. Complementaritatea dintre dreptul penal și cel administrativ este esențială pentru prevenirea și descurajarea faptelor contrare legii care cauzează daune mediului. Lista infracțiunilor împotriva mediului prevăzute în Directiva 2008/99/CE ar trebui revizuită și ar trebui adăugate infracțiuni suplimentare bazate pe cele mai grave încălcări ale dreptului Uniunii privind mediul. Sancțiunile ar trebui înăsprite pentru a spori efectul de descurajare al acestora, iar eficacitatea depistării, investigării, urmăririi penale și judecării infracțiunilor împotriva mediului ar trebui să fie îmbunătățită”, se precizează în directivă.

Totodată, statele membre sunt obligate să incrimineze anumite fapte contrare legii, să prevadă un grad mai ridicat de precizie în ceea ce privește definirea infracțiunilor relevante și să armonizeze tipurile și nivelurile sancțiunilor.

Energia termică devine penală

Potrivit directivei europene, constituie infracțiune introducerea în mediu a unor diferite forme de energie, cum ar fi căldura, sursele de energie termică, zgomotul, inclusiv zgomotul subacvatic, și alte surse de energie acustică, vibrații, câmpuri electromagnetice, electricitate sau lumină, care pot cauza daune semnificative calității aerului, apei sau solului sau daune semnificative unui ecosistem, animalelor sau plantelor sau decesul unei persoane sau vătămarea gravă a persoanelor.

”Diverse instrumente ale dreptului Uniunii privind mediul reglementează introducerea energiei în mediu, de exemplu în domeniul protecției apei, al mediului marin, al reducerii zgomotului, al gestionării deșeurilor și al emisiilor industrial, iar introducerea ilegală de energie în mediu trebuie să constituie infracțiune”, se mai arată în directiva europeană.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.381 afisari

22 COMENTARII

  1. Ce facem cu big laserul de la Magurele? Ca acolo e energie in mediu, nu gluma?
    Dar reactoarele modulare?Ca si acolo e energie mare in mediu.
    Si cine stabileste ca biata fantana din curte, destabilizeaza mediul , mai mult decat apele captate de milioane de tone din Occident?
    Dar daca ma ataca o vipera, o las sa ma muste ca sa nu fac inchisoare? Dreptul la aparare nu mai e?

    • Poi n-ai văzut? Poti sa te aperi de vipere,cind viperele sunt sefe (numite și nu alese)în UIE??

    • Ba au f bine.Pe lumea condusa de ei in care noi , sclavii, consumam prea mult si suntem prea mulți.Si , cel mai grav, am inceput sa si gândim… sa ne prindem de magarie…in celalt comunism omul supunea natura pt afacerile unor baieti destepti.Acum, sanki , se supune naturii, in acelasi scop.. Cum ne ” restructureaza” desteptii mai eficient? Umbland la case, deplasare, energie,bani, apă , mancare etc

  2. noi suntem cetățeni suverani si nu recunoaștem legile date impotriva firii.
    cine este ue sa ne spuna noua cum sa ne traim viata?
    conducerea demonica a ue-bruxelistan este coorva babilonului, fiara din Biblie.
    noi ne supunem legilor Lui Dumnezeu, nu ne supunem fiarei.
    cu orice risc!
    daca ue zice, legifereaza intr-un fel, legea constiintei ne obliga sa facem contra ue.
    noi ne-am câștigat libertatea cu prețul sângelui vărsat pe Cruce de Hristos, nu facem noi ce vrea ue, facem ce trebuie.

  3. UE cand se numea CE nu era comunitatea otelului si carbunelui ptr a limita riscul productiei de arme si implicit declansarea de razboaie?
    Uitati-va la ce mizerii am ajuns!

  4. Puneti botu, Ciolanica si Ciucica, ca voi 2 sunteti buni la asta

  5. Cei care au făcut directivele doresc de fapt sa devina șomeri? Ei doresc sa se desființeze UE?

    Acolo se va ajunge, la prăbușirea ue

  6. Este o prostie fara incredibila. Cum sa nu ai voie sa utilizezi putul tau cu apoa de pe proprietatea ta cand la peste 24 de ani de la dezvoltarea fondurilor PHARE si UE UAT inca nu pot sa spuna cand vor asigura apa potabila in TOATE satele Romaniei? Romania este incapabila su absoarba fondurile UE si nu poate sa realizeze lucrari elementare de apa si canal iar UE/respectiv Parlamentul Romaniei vor sa adopte asemenea aberatii?

  7. O să ajungă să ne spună pe ce parte sa dormim. Sunt duși rău de tot.Daca sunt aleși tot că la noi este clară treaba.

  8. Funcționarii cretini crescuți în bulele lor -„strasbourg-eoază și bruxelle-ză”,sunt programați să facă numai rău „cetățenilor europeni”.Cei care contestă această realitate ,sunt mai idioți decât nemernicii pomeniți anterior.

  9. Si uite cum ne intorcem in epoca de piatra ca imediat se interzice sa locuim in case/blocuri de beton ci numai in colibe de chirpici ca cica nu e mai eco

  10. Si chirpicul consuma apa si paie deci, destabilizeaza mediul.In pestera neamenajata ar fi mai bine.

  11. Cred ca au inebunit cu toții or au un plan al lor de a ne subjuga și o fac ușor ușor să nu ne revoltăm.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger