AcasăSOCIALDefinitivat 2021. Zi importantă pentru peste 8.800 de candidați. Dau proba scrisă,...

Definitivat 2021. Zi importantă pentru peste 8.800 de candidați. Dau proba scrisă, în 42 de centre de examen. Când vor fi afișate primele rezultate

Definitivat 2021. Zi importantă pentru peste 8.800 de candidați. Dau proba scrisă, în 42 de centre de examen. Când vor fi afișate primele rezultate (sursa foto: radioresita.ro)

După ce elevii au susținut Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, în această vară, a venit rândul cadrelor didactice să treacă prin emoțiile testării cunoștințelor. Vorbim despre examenul de definitivat.

Se anunță, așadar, o zi importantă pentru candidații care susțin, miercuri, 14 iulie, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2021.

Proba scrisă, la care – din câte a anunțat recent Ministerul Educației – sunt așteptați să participe 8.839 de candidați admiși, dintr-un total de 9.370 de candidați înscriși la începutul anului școlar, se desfășoară în 42 de centre de examen, începând cu ora 9:00.

Disciplinele cu cei mai mulți candidați înscriși

Proba scrisă din cadrul Definitivatului 2021 se va desfășura la 98 de discipline.

”La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (3.006), învățământ primar în limba română (1378), educație fizică și sport (977), psihopedagogie specială (423), limba și literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346)”, din câte se menționează într-un comunicat transmis marți, 13 iulie, din direcția ministerului condus de către Sorin Cîmpeanu.

Cine poate da proba scrisă

Candidații declarați admiși în această etapă sunt cei care ”au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:

efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an
calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”
media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).”

După primirea subiectelor, candidații au la dispoziție patru ore pentru a redacta lucrările. La încheierea timpului destinat acestei probe scrise din cadrul examenului de Definitivat 2021, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Evaluării Naționale, dar și a Bacalaureatului din acest an, subiectele și baremele de evaluare vor fi afișate pe site-ul Ministerului Educației, pe pagina subiecte.edu.ro.

Când vor fi afișate primele rezultate

De asemenea, din câte a mai anunțat Ministerului Educației, primele rezultate vor fi afișate în data de 21 iulie, în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Candidații nemulțumiți au opțiunea de a formula contestații. Acestea ”se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 21 și 22 iulie”, potrivit sursei citate. Rezultatele finale se afișează miercuri, 28 iulie.

”Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare”, amintesc reprezentanții Ministerului Educației.